سرشماری بیش از ۳ هزار قطعه پرنده در استان تهران

دوشنبه, 24ام اردیبهشت, 1403
اندازه قلم متن

تهران – ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با تاکید بر ضرورت انجام اقدامات موثر در حفظ زیستگاه پرندگان مهاجر، گفت: در روند سرشماری سال گذشته، ۳ هزار و ۱۷۶ قطعه پرنده در این استان شناسایی شده است.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، علیرضا مزینانی به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر ( ۱۱ مه برابر با ۲۲ اردیبهشت ماه) با بیان اینکه امروزه با وجود آگاهی نسبت به اهمیت حفاظت از گونه های زیستی تعداد زیادی از گونه های پرندگان در روند تهدید انقراض قرار دارند، افزود: بررسی ها نشان می دهد شرایط پرندگان مهاجر مناسب نبوده و خطرات زیادی به ویژه کاهش آب، از بین رفتن تالاب ها و کاهش جمعیت حشرات آنها را تهدید می کند.

وی با اشاره به اینکه روز جهانی پرندگان مهاجر با هدف ترغیب مردم به مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر تعیین شده است، گفت: طراحی و اجرای فعالیت‌ها و برنامه‌هایی برای افزایش آگاهی عمومی و کمک به حفاظت از این پرندگان و زیستگاه آن‌ها توسط مسؤولان، سازمان‌های مردم نهاد، دانشگاه‌ها، مدارس و فعالان محیط زیست نیز از دیگر اهداف مورد انتظار است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه پرندگان از دیرباز جای خود را در فرهنگ و مذهب ما باز کرده اند، اظهار داشت: مساله مهم این است که توسعه شهری و صنعتی موجب شده که در سه تا چهار قرن گذشته تعداد زیادی گونه پرنده از بین برود و حتی امروزه با وجود آگاهی نسبت به اهمیت حفاظت از گونه های زیستی تعداد زیادی از گونه های پرندگان در روند تهدید انقراض قرار دارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران مسائلی مانند خشک شدن تالاب ها، افزایش رسوبات و فاضلاب ها و ورود آنها به رودخانه ها و تالاب ها، تغییرات اقلیمی و شکار و صید بی رویه و غیرمجاز را از اصلی ترین عوامل تهدید حیات پرندگان برشمرد و تصریح کرد: در این میان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر هستند که برای زمستان گذرانی به راه های دور پرواز می کنند و بررسی های بین المللی نیز نشان می دهد شرایط پرندگان مهاجر مناسب نبوده و خطرات زیادی به ویژه و کاهش جمعیت حشرات، کاهش آب و از بین رفتن تالاب ها آنها را تهدید می کند.

مزینانی با اشاره به اینکه امسال، برای اولین بار، روز جهانی پرندگان مهاجر بر اهمیت حشرات برای پرندگان مهاجر متمرکز خواهد بود و نگرانی های مربوط به کاهش جمعیت حشرات را منعکس می کند، گفت: پرندگان نقش مهمی در گرده افشانی و کنترل آفات دارند و کمبود حشرات باعث اختلال در عملکرد این اکوسیستم می شود؛ حشرات به عنوان منابع ضروری انرژی برای بسیاری از گونه های پرندگان مهاجر، نه تنها در طول فصول تولید مثل بلکه در طول سفرهای طولانیشان تأثیر زیادی بر زمان، مدت و موفقیت کلی مهاجرت پرندگان دارند.

وی ادامه داد: در طول مسیرهای مهاجرت، پرندگان به طور فعال در هنگام توقف در مزارع، جنگل ها، تالاب ها و زیستگاه های مختلف به دنبال حشرات بوده و زمان مهاجرت پرندگان اغلب مصادف با اوج فراوانی حشرات در مکان های توقف است؛ این همزمانی امکان تغذیه پرندگان را فراهم می کند تا ذخایر انرژی خود را قبل از ادامه سفر دوباره تأمین کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه روز جهانی پرندگان مهاجر در سال ۲۰۲۴ بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه حفاظتی از پرندگان مهاجر و زیستگاههای آنان تأکید دارد، افزود: این اقدامات شامل حفاظت از مناطق و ممانعت از تخریب زیستگاه آنان، ممانعت از شکار پرندگان، کاهش استفاده از آفت کشها و کودها و در صورت امکان، روی آوردن به کشاورزی ارگانیک است.

سرشماری بیش از ۳ هزار قطعه پرنده در استان تهران

وی در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه استان تهران نیز در مسیر مهاجرت پرندگان قرار داشته و تالاب های این استان اغلب مسیر زمستان گذرانی پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی هستند و بر همین اساس هرساله و همزمان با سراسر کشور، سرشماری پرندگان مهاجر در فصل سرد سال در سطح این استان انجام می شود، تصریح کرد: طی سرشماری و مطالعات انجام شده در ۹ سایت مهم استان در سال گذشته، در مجموع تعداد ۳۱۷۶ قطعه پرنده در تنوع گونه ای ۲۷ نوع مختلف در سطح تالاب های استان مشاهده و سرشماری شده است.

مزینانی اضافه کرد: از این تعداد، گونه اردک سرسبز با تعداد ۱۰۵۹ بال، بیشترین تعداد گونه مشاهده شده در مراکز آبی استان تهران را به خود اختصاص داد.

بر اساس این گزارش؛ به منظور افزایش توجه جهانی به مقوله پرندگان مهاجر و اهمیت آن، طی توافقنامه پرندگان مهاجر آبزی آفریقا- اوراسیا از سال ۲۰۰۶ میلادی دومین شنبه ماه مه برابر با ۲۲ اردیبهشت ماه را به منظور افزایش توجه جهانی به مقوله پرندگان مهاجر و اهمیت آن به عنوان روز جهانی پرندگان مهاجر اعلام شد و در سال، ۲۰۲۴ این روز در دو روز، ۱۱ می و ۱۲ اکتبر نامگذاری شده است که با ماهیت چرخه ای مهاجرت پرندگان در نیمکره های مختلف هماهنگ است.

سرشماری بیش از ۳ هزار قطعه پرنده در استان تهران

همچنین پیش از ظهر امروز شنبه ۲۲ اردیبهشت و همزمان با روز جهانی پرندگان مهاجر، تعدادی پرنده شامل یک بهله عقاب طلایی و ۳ بهله سارگپه که برای بازپروری و انجام اقدامات درمانی مدتی در مرکز نگهداری باغ پرندگان لویزان نگهداری شده اند، پس از اطمینان از وضعیت سلامت، در زیستگاه های طبیعی تهران رهاسازی شده و به آغوش طبیعت بازگشتند.

 

 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.