صدای آمریکا
اعتراضات معیشتی در ایران روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با تجمعات گسترده بازنشستگان مخابرات در چند شهر، اعتصاب بازاریان صنف لوازم آرایشی در تهران، تجمع معترضان به گرانی خودرو، و اعتراض پرستاران در استان فارس ادامه یافت.
بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در منابع خبری صنفی، بازنشستگان شرکت مخابرات روز دوشنبه در تهران با درخواست «اجرای کامل و بدون تنازل آییننامه ۸۹/۲۴» راهپیمایی کردند و شعار دادند: «وزیر بیلیاقت، استعفا استعفا.»
معترضان در اردبیل نیز در اعتراض به وضعیت معیشتی شعار دادند: «وعده وعید کافیه، سفره ما خالیه.»
بازنشستگان معترض در استان کرمانشاه نیز با درخواست اجرای کامل آییننامه اجرایی ۸۹/۲۴ و رسیدگی به «وضعیت آشفته بیمه تکمیلی» تجمع کردند.
معترضان بازنشسته در اهواز نیز در شعارهایشان تأکید کردند که «سهامداران عمده» حق آنها را تضییع کردهاند.
در رشت، مرکز استان گیلان، نیز بازنشستگان مخابرات با درخواست اجرای قانون، شعار دادند: «فریاد بازنشسته، اجرای آییننامه.»
در بندرعباس، مرکز استان هرمزگان نیز معترضان شعار دادند: «سهامدار عمده، حق ماها رو خورده.»
بازنشستگان مخابرات در استان اصفهان هم تأکید کردند که «تا حق خود نگیریم، از پا نمینشینیم.»
معترضان بازنشسته در استان کردستان نیز در اعتراض به وضعیت معیشت خود و بیتوجهی مسئولات به مطالبات صنفی آنها تجمع کردند.
بهروز نشدن کمک هزینههای رفاهی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیتوجهی مدیریت به آییننامه ۸۹، مشکلات بیمه تکمیلی، و پرداخت نشدن مطالبات سالهای گذشته به نرخ روز، از جمله دلایل اعتراضات بازنشستگان معترض مخابرات است.
آییننامه اجرایی ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری مصوبه سال ۱۳۸۹ در خصوص وظایف قابل واگذاری و نحوه خرید خدمات از بخش خصوصی است که به موجب آن «تا برطرف شدن موانع واگذاری»، ارائه خدمات به نیروی کار کماکان به عهده دستگاه اجرایی، یعنی دولت، است. اما با گذشت ۱۳ سال از تصویب این آییننامه، و با توجه به اعتراضات مکرر و مداوم این بازنشستگان، به نظر میرسد نه «موانع واگذاری» برطرف شده و نه دستگاه اجرایی به وظایف خود در قبال معترضان عمل کرده است.
- تجمع معترضان به گرانی خودرو
همزمان با موج گسترده اعتراضات بازنشستگان مخابرات، روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت متقاضیان پژو پارس در اعتراض به «گرانی ۶۰ درصدی» این خودرو تجمع کردند و شعار دادند: «تعزیرات حکومت، برس به داد ملت.»
در سالهای اخیر شهروندانی که با وجود ثبتنام و پرداخت پول، خودرو دریافت نکرده بودند، بارها اعتراض کردهاند. از جمله، در اسفند سال گذشته شماری از متقاضیان خودروهای پژو پارس، تارا و دنا در اعتراض به «خلف وعده در تحویل و قیمت خودرو» در مقابل ساختمان وزارت صنعت معدن و تجارت در تهران تجمع کرده و شعار دادند.
- اعتصاب صنف لوازم آرایشی و بهداشتی در تهران
اعتصاب مغازهداران صنف لوازم آرایشی و بهداشتی در تهران، یکی دیگر از اعتراضهای معیشتی در روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت بود.
ویدئوهای منتشر شده از اعتصاب این صنف، نشان میدهد در پاساژ صدف تهران، مغازهها بستهاند.
اعتصاب صنف لوازم آرایشی و بهداشتی در اعتراض به افزایش «مالیات ارزش افزوده» صورت گرفته است.
در این حال، گروهی از مردم روستای «کوته» از توابع شهرستان تفتان در استان سیستان و بلوچستان روز دوشنبه با تجمع نسبت به خسارات استخراج طلا در این روستا به محیط زیست و منافع ساکنان وارد کرده اعتراض کردند.
اعتراض به استخراج طلا از این منطقه پیش از این نیز سابقه داشته است. از جمله، در پاییز ۱۴۰۱ نیز صدها تن از شهروندان در استان سیستان و بلوچستان با ماشینهایشان در معدن طلای تفتان تجمع کردند و استخراج طلا را متوقف کردند.
- تجمع پرستاران در فسا
یکی دیگر از اعتراضات صنفی روز دوشنبه، تجمع پرستاران و اعضای کادر درمان بیمارستانهای شهر فسا بود.
پرستاران در این شهر استان فارس در اعتراض به «پایین بودن تعرفهها، وضعیت نامناسب شغلی، و مشکلات معیشتی» در مقابل فرمانداری فسا تجمع کردند.
محمد شریفیمقدم دبیرکل خانه پرستار از درگذشت سه پرستار در ایران «به هنگام خواب» بهدلیل خستگی بیش از حد ناشی از کار زیاد خبر داده است.
روزنامه اعتماد روز یکشنبه از قول او نوشت، شرایط نامناسب در بیمارستانهای کشور پرستاران را «خسته، بیانگیزه و فرسوده» کرده است.
محمد شریفیمقدم دبیرکل خانه پرستار از درگذشت سه پرستار در ایران «به هنگام خواب» بهدلیل خستگی بیش از حد ناشی از کار زیاد خبر داد.
— VOA Farsi صدای آمریکا (@VOAfarsi) May 12, 2024
روزنامه اعتماد روز یکشنبه از قول او نوشت، شرایط نامناسب در بیمارستانهای کشور پرستاران را «خسته، بیانگیزه و فرسوده» کرده است. pic.twitter.com/I0FW5XM71r