جایزه بین‌المللی «هاول» از سوی انجمن آزادی اسلو به توماج صالحی اهدا شد

سه شنبه, 15ام خرداد, 1403
اندازه قلم متن

انجمن آزادی اسلو روز سه‌شنبه ۱۵ خرداد جایزه بین‌المللی سالانه «هاول» را به توماج صالحی، رپر معترض زندانی در ایران که برایش حکم اعدام صادر شده است، اهدا کرد. اهدای این جایزه به صالحی به عنوان یکی از سه دریافت‌کننده آن، در جریان شانزدهمین نشست آزادی اسلو در پایتخت نروژ صورت گرفت.

بنیاد حقوق بشر (HRF) پیش از این و در تاریخ سوم خرداد خبر داده بود که جایزه واتسلاو هاول در سال ۲۰۲۴ را به صورت مشترک به توماج صالحی، خواننده ایرانی محکوم شده به اعدام و دو هنرمند اویغور و ونزوئلایی اهدا می‌کند.

در این خبر تاکید شد: «صالحی هنرمند هیپ‌هاپ ایرانی است که به دلیل انتشار ترانه‌هایی در اعتراض به رژیم ایران و در دفاع از حقوق بشر، شهرت یافته.»

به گفته این بنیاد، صالحی در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» با انتشار چندین ترانه از حقوق زنان حمایت کرد.

بنیاد حقوق بشر، ترانه «فال» صالحی را به عنوان نمونه‌ای از هنر اعتراضی این خواننده معرفی کرد و افزود این آهنگ و به‌ویژه این بخش از متن آن که می‌گوید «موی آزادی که تو باد تکون می‌خورد، یک دل شجاع با یک زبون تند»، در جریان خیزش انقلابی ایرانیان محبوبیت پیدا کرد و از سوی معترضان زمزمه‌ می‌شد.

خلاصه‌ای از گزارش بازداشت، شکنجه، محاکمه و در نهایت صدور حکم اعدام صالحی در این مطلب ارائه شده است.

۱۳ اردیبهشت ماه، صدها تن از اعضای خانواده‌های جان‌باختگان و مجروحان جنگ ایران و عراق و کنشگران مدنی با امضای بیانیه‌ای به صدور حکم اعدام برای این هنرمند معترض زندانی در ایران اعتراض کردند. هم‌زمان، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد ابراز امیدواری کرد حکم اعدام این خواننده رپ اجرا نشود.

۲۱ اردیبهشت ماه نیز بیش از ۱۰۰ چهره فرهنگی و هنری جهان در بیانیه‌ای ضمن اعلام همبستگی با صالحی، خواستار آزادی فوری این خواننده معترض شدند.

تور هالوورسن، بنیان‌گذار بنیاد حقوق بشر گفته است که جایزه بین‌المللی واتسلاو هاول برای مخالفت‌ورزی خلاقانه، «هر ساله از افرادی تجلیل می‌کند که با شجاعت و خلاقیت، استبداد را برملا می‌کنند و مفهوم “زندگی در حقیقت” را تجسم می‌بخشند».

علاوه بر صالحی، طاهر حاموت ایزگیل، شاعر و فعال اویغور و گابریلا مونته‌رو، پیانیست ونزوئلایی نیز جایزه هاول سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص دادند.

هاول، نمایشنامه‌نویس اهل جمهوری چک بود که به دلیل مبارزاتش علیه حکومت کمونیستی چکسلواکی در یادها باقی مانده است.

او که به عنوان اولین نخست‌وزیر جمهوری چک انتخاب شد و از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ قدرت را در این کشور به دست گرفت، در سال ۲۰۱۱ درگذشت.

شانزدهمین نشست انجمن آزادی اسلو، روز دوشنبه ۱۴ خرداد با حضور فعالان حقوق بشر کشورهای مختلف در پایتخت نروژ آغاز شد.

مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر به همراه کوثر افتخاری، سیما مرادبیگی و زانیار تندرو، سه تن از آسیب‌دیدگان خیزش انقلابی، در این نشست شرکت کردند.

شمار زیادی از مدافعان حقوق بشر از سراسر جهان، در این برنامه شرکت و بر تلاش‌ برای مقابله با سرکوب، بی‌عدالتی، و لزوم استقرار آزادی و دموکراسی تمرکز کرده‌اند.

در آغاز این نشست، آنه لیندبو، شهردار اسلو، به عنوان یکی از اولین سخنرانان به مهمانان خوش‌آمد گفت و به جایزه نوبل صلح ۲۰۲۳ که به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران اهدا شد، اشاره کرد.

در نشست اسلو موضوع گروگان‌گیری به عنوان یکی از ابزارهای حکومت‌های دیکتاتوری برای ساکت کردن مخالفان بررسی می‌شود.

جمهوری اسلامی بر اساس «سیاست گروگان‌گیری» خود، شهروندان دوتابعیتی و شهروندان خارجی را برای اعمال فشار بر دولت‌های غربی بازداشت می‌کند.

در یکی از آخرین نمونه‌های این گروگان‌گیری، ایران‌اینترنشنال روز یک‌شنبه در گزارشی نوشت نسرین روشن، شهروند ایرانی-بریتانیایی و زندانی سیاسی از ۲۰۰ روز پیش در ایران زندانی شده و دوران سه سال حبس خود را در زندان اوین می‌گذراند.

ایران اینترنشنال 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.