نخستین نشست خبری مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، از ساعت ۱۵ روز دوشنبه ۲۶ شهریور با حضور رسانههای داخلی و خارجی آغاز شد.
به گزارش ایرنا، این نشست خبری مفصل ترین نشست یک رئیس جمهور با خبرنگاران خواهد بود و پزشکیان قرار است به ۳۰ سوال خبرنگاران پاسخ دهد.
مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رییسجمهوری، پیشتر گفته بود قرار است این نشست «با تغییراتی نسبت به ادوار گذشته» برگزار شود.
خبرگزاری مهر نوشته است «محیط برگزاری نشست بدون هیچ تشریفات خاصی طراحی شده و میز پاسخگویی رئیس جمهور از میکروفون و لوگوی اختصاصی رسانهها، خالی است.»
در محل برگزاری کنفرانس خبری بنری نصب شده که در آن بخشی از نقل قولی از مسعود پزشکیان با اشاره به نهج البلاغه آمده که گفته بود «گردنم در گرو وعدههایم میگذارم.»
هادی حیدری، روزنامهنگار و کارتونیست، اجرای برنامه نشست را بر عهده دارد.
مسعود پزشکیان در بخش ابتدایی سخنان خود، درباره همزمانی این نشست خبری با آغاز هفته «وحدت» (فاصله سالروز تولد پیامبر مسلمانان بین روایات شیعه و سنی) صحبت کرد.
میرحسین طیبی فر خبرنگار خبرگزاری فارس به عنوان اولین رسانه در پرسشی از مسعود پزشکیان پرسید شما ایده برداشتن مرزها بین کشورهای مسلمان همچون اتحادیه اروپا را مطرح کردید، این ایده را چگونه اجرا خواهید کرد؟
مسعود پزشکیان گفت «من از جوانی به این ایده فکر میکردم. او گفت کسانی که در پاکستان و ترکمنستان و افغانستان و عراق هستند باید به راحتی بتوانند بین هم سفر کنند. ما باید با حفظ اقتدار و امنیت کشورهایمان به عنوان ید واحده عمل کنیم. سرمایهگذاری مشترک داشته باشیم.»
پزشکیان در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه اگر بتوانیم FATF و برجام را حل کنیم و روابطمان را با دنیا اصلاح کنیم، میتوانیم به اهداف چشمانداز برسیم، اعلام کرد: برای رفع تحریم ها و FAFT نامه به مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهم زد.
مسعود پزشکیان متعهدم موافقنامه ۲۵ ساله با چین را اجرا کنم
پزشکیان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار CCTV چین مینی بر اینکه چین و ایران دارای روابط دوستانه بوده و در روابط سیاسی و اقتصادی از هم حمایت می کنند، ایران و چین هردو جزو سازمان شانگهای و بریکس هستند، آینده روابط ایران و چین را چگونه ارزیابی می کنید، بیان کرد: در رابطه با چین هم تا حالا ارتباط خوبی داشتیم. بیشتر ارتباطات ما با چین و روسیه و کشورهای همسایه است. کاری که چین در خصوص میانجی گری بین ما و عربستان صعودی انجام داد برای حل اختلافات یک گام مثبت برای تقویت ارتباط های منطقه ای بود. موافقتنامه مشترک ۲۵ ساله بین ایران و چین یکی از جاهایی است که باید متمرکز شده و اجرایی شود.
وی خاطرنشان کرد: من به عنوان رئیس جمهور مصمم هستم آنچه نوشته شده و قرار بود اجرایی شود عملیاتی کنیم. راه های ارتباطی بین کشورهای منطقه شکل گرفته و می تواند هدف چین در دسترسی به بازار ما و ارتباط ما با چین را تکمیل کند. ما شاهراه هایی را می خواهیم ایجاد کنیم که در جاده ابریشم بود. ما با چین یک شریک کاملا همراه و استراتژیک خواهیم بود و آن را تقویت خواهیم کرد. تلاش می کنیم آنچه نوشته شده را عملیاتی کنیم و همکاری افزایش پیدا کند.
انکار ارسال موشکهای ایران برای حوثیهای یمن
مسعود پزشکیان در پاسخ به سوال شبکه الجزیره درباره نقش ایران در شلیک موشک اخیر هایپرسونیک از یمن به اسرائیل گفت «الان نیروی انسانی به یمن برود یک هفته طول میکشد. چطور این موشک به آنجا رفته است. ما از این موشک اصلا نداریم.»
خبرنگار الجزیره به پزشکیان یادآوری کرد که جمهوری اسلامی موشک هایپرسونیک در اختیار دارد، که رییس دولت چهاردهم در پاسخ گفت: «دارد اما از آن نوع ندارد.»
پزشکیان ادامه داد: «ما ماهواره به آسمان میفرستیم و قدرت موشکی داریم. اما به حوثیها ندادهایم. قبل از جنگ غزه خودشان به تکنولوژی موشک دست یافتهاند. اما باهم در ارتباطیم و اشتراک نظر داریم.»
پزشکیان خطاب به خبرنگار کیهان: من را به خاطر عدم التزام به اسلام رد کردند
در جریان نشست خبری امروز، خبرنگار کیهان درباره حضور افراد در کابینه پزشکیان گفت: «شمار زیادی از فعالان فتنه در دولت شما پست گرفتهاند»، پاسخ شما چیست. مسعود پزشکیان در پاسخ به روزنامه کیهان گفت «میدانید من را به خاطر عدم التزام به اسلام رد کرده بودند؟» خبرنگاران پس از این اظهارات برای آقای پزشکیان دست زدند.
وی افزود: چیزی که شما میگویید فتنه، معلوم نیست که واقعا فتنه باشد. شما فکر میکنید حق با شماست و طرف مقابل هم فکر میکند حق با خودش است. ما همدیگر را مثل صدر اسلام که قومیتهای عرب در عربستان یکدیگر را سر اختلافات میکشتند، نکشتهایم. شما در یک جریانی، اعتراضی داشتید و طرف مقابل هم اعتراض دیگری داشت.
پزشکیان در پاسخ به پرسش خبرگزاری دانشجو مبنی بر سخنان وی در زمینه انتقال پایتخت و موانع انجام آن و نیز توجه به مسئله ساخت مسکن در تهران، اظهار کرد: توسعه ساده است؛ یعنی تعادل بین منابع و مصارف. اگر تعادلی در این زمینه نداشته باشیم قطعاً به مشکلات بسیار بزرگی برخورد میکنیم. اگر کاهش بارندگی داشته باشیم قطعاً به مشکل آبرسانی میخوریم. اگر به فرونشست زمین توجه نکنیم به مشکل خواهیم خورد، به این مسائل باید توجه کنیم.
مسعود پزشکیان: از ولیعهد عربستان برای سفر به ایران دعوت کردم
خبرنگار المیادین در نشست خبری رییسجمهوری اسلامی ایران، به طرح سوالی درباره احتمال سفر پزشکیان به ریاض یا آمدن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به تهران پرداخت.
پزشکیان بدون اعلام نظر قطعی درباره چنین سفری گفت: «در گفتوگوی تلفنی با ولیعهد عربستان سعودی از او دعوت کردم به ایران بیاید و اگر فرصتی باشد، دیدار خواهیم داشت.»
آقای پزشکیان همچنین گفت رابطه با مصر و عربستان و اردن را بهبود خواهم بخشید.
سخنان پزشکیان درباره احتمال دیدار با ترامپ
خبرنگار سایت عصر ایران درباره وعدههای مسعود پزشکیان برای رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی و نیز احتمال دیدار وی با رییس جمهور بعدی ایالات متحده آمریکا از وی سوال کرد.
پزشکیان درباره حل مسئله «فیلترینگ» گفت وزیر ارتباطات درحال برنامهریزی برای از بینبردن چهارچوبهای فیلترینگ هستند و پیگیر هستیم در شورای امنیت ملی این مسئله را برطرف کنیم.
رییس دولت چهاردهم درباره درباره دیدار با دونالد ترامپ، در صورت انتخاب او بهعنوان رییسجمهوری جدید آمریکا گفت: «اول برادری خود را ثابت کنند بعد از ما ارثیه بخواهند.»
پزشکیان در ادامه گفت: «اول آنچه نوشتیم و گفتیم {برجام} را پاره نکنند، بگذارند زندگی کنیم و نشان دهند که با ما دشمنی ندارند، بعد.»
رییس دولت چهاردهم همچنین به ترور اسماعیل هنیه اشاره کرد و گفت: «آنها دلشان میخواهند ما را به جنگ منطقهای بکشانند، ما تا الان خویشتنداری کردهایم.»
پزشکیان: با اخراج و تبعید مملکت درست نمی شود
مسعود پزشکیان در سخنان خود به شکل ضمنی به حملات شیمیایی به مدارس دخترانه طی سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت تعدادی از دانشجویان به دلیل اعتراض به این اتفاقات اخراج و تبعید شدند.
پزشکیان همچنین در پاسخ به سوالی درباره بازگرداندن دانشجویان و استادان اخراجشده، گفت: «معنی این حرف این نیست که توطئهگرها را بازگردانیم.»
وی با بیان اینکه «جلوی پروندهسازی را خواهیم گرفت» گفت تلاش کرده است دانشجویانی که «بیرون کرده بودند» برگردانند.
وی با اشاره به برنامهای از صدا و سیما که اخیراً پخش شده است اذعان کرد: متأسفانه اخیراً در صدا و سیما برنامهای پخش شد که گروهی از این دانشجویان را توطئهگر خواندند و اینجا میگوئیم اگر توطئهای صورت گرفته باید قوه قضائیه به آن برخورد کند و در غیر این صورت باید پاسخ دانشجو را داد و اگر نمیتوانیم این پاسخ را بدهیم باید خود را اصلاح کنیم.
پزشکیان: افغانستانیهای «غیر مجاز» با احترام برگردانده میشوند
مسعود پزشکیان در پاسخ به سوالی درباره وضعیت افغانها در ایران گفت «آنها که غیرمجاز آمدند، تلاش میشود با احترام برگردانده شوند.»
او گفت «درمورد افغانیها سه جلسه در شورای عالی امنیت گذاشتهایم. یک عده پاسپورت دارند، با آنها یک برخورد میشود. یک عده با خلاف آمدند، باید در چارچوب قانون برخورد شود.»
خبرنگار زن: «از کوچه پس کوچه ها آمدم تا گیر گشت ارشاد نیفتم»
مریم شبانی، خبرنگار اندیشه پویا قبل از پرسیدن سوالش به مسعود پزشکیان گفت از کوچه و پس کوچه ها عبور کرده تا گیر گشت ارشاد نیفتم.
پزشکیان در پاسخ گفت: باز هم گشت ارشاد اذیت میکند؟ قرار نبود ادامه دهند، پیگیری میکنم.
او درباره رای «شکننده» و قهر سیاسی مردم و تلاشش برای ایجاد وفاق بین مخالفان گفت: «اعتقاد ندارم که وفاق در بالا شکل بگیرد. چون همان تحکیم در بالا خواهد بود. مشارکت مردم را نداشته باشیم به جایی نمیرسیم و موفق نشویم همه ما ضرر خواهیم کرد.»
او با تاکید بر اینکه «باید همه کمک کنیم آرامش شکل بگیرد»، معترضان و مخالفان حجاب اجباری را خطاب قرار داد و گفت: «از بحثهای توسعه یافتگی، احترام به فرهنگ جامعه است. اینکه عدهای با هنجارشکنی باعث عکسالعمل میشوند اسمش توسعهیافتگی نیست.»
به دنبال سلاح هستهای نیستیم
پزشکیان در ادامه این نشست، در پاسخ به سوال خبرنگار AP مبنی بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی دائما نسبت به تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ایران ابراز نگرانی میکند، آیا در دولت شما تولید این اورانیوم با این غنا تا چه حدی پیش خواهد رفت، بیان کرد: بارها گفتیم ما نمی خواهیم این کار را کنیم. ما نیاز تکنیکی و علمی خود را دنبال می کنیم و به دنبال سلاح هسته ای نیستیم. به چهارچوب برجام پایبند بودیم و باز هم به دنبال حفظ تعهدات هستیم. آنها پاره کردند، ما در چهارچوب سازمان انرژی اتمی کار خود را پیش می بریم. آن ها به تعهدی که نوشتند پایبند باشند ما هم به تعهدات خود پایبند می شویم.
پزشکیان پیش از آن و در پاسخ به سوال خبرنگار العالم هم گفته بود: «ما که نمیخواهیم دعوا کنیم، ما دنبال صلاح هستهای نیستیم اما حاضر نیستیم که به ما زور بگویند.»
رییس دولت چهاردهم در پاسخ به سوال رسانه ژاپنی درباره ارسال موشک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه نیز گفت: «درباره ارتباط جمهوری اسلامی با روسیه، با قاطعیت میگویم از وقتی ما آمدیم چیزی به آنها ندادیم.»
او گفت: «در گذشته اینکه با هم رد و بدل کرده باشند، وارد نمیشوم، احتمال هم دارد. منعی نداشت.»
ایران وایر