واکنشها به فروش تابلوهای ارزشمند موزه «امام علی» ادامه دارد. مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران روز یکشنبه یکم مهر، این واکنشها را «جنجال بیدلیل» خواند و در عینحال گفت نماینده شهرداری قرار است به شورا درباره این تابلوها گزارش دهد.
چمران گفت درباره خروج تابلوها از موزه «بیخودی شلوغ شد» و این اتفاق، امری «عادی» و روال همه موزههای دنیاست.
او توضیح داد: «برخی تابلوها که قابلیت فروش دارند به فروش میرسند، در حالی که آثار با ارزش و اصلی معمولا در موزهها نگهداری میشوند و اجازه خروج از موزه را ندارند. این روند در تمامی موزهها رایج است و آنها آثار را به معرض فروش میگذارند.»
چمران در ادامه گفت که از رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران دعوت کردهاند تا در صحن شورا حاضر شود و گزارشی در خصوص این تابلوها ارائه دهد.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران روز ۲۵ شهریور گفت که ۳۰ تابلو هنری ارزشمند از موزه هنرهای دینی «امام علی» برای برگزاری نمایشگاهی به خارج از شهرداری واگذار شد، اما این نمایشگاه برگزار نشد و تابلوها به موزه بازنگشتهاند.
او ارزش تنها «یکی از تابلوها» را حدود ۳۰ میلیارد تومان اعلام کرد اما نگفت که چه سازمان یا نهادی این تابلوها را به امانت گرفته بود.
در واکنش به این موضوع، روزنامه سازندگی روز ۲۸ شهریور در گزارشی با عنوان «اختلاس هنری» و با استناد به سایت «وورد آرت دبی«نوشت موسسه ماهستان، ۱۴ تابلو خارجشده از «موزه امام علی» را چند ماه قبل در رویداد دو سالانه هنری دبی فروخت و اطلاعی از ۱۶ اثر دیگر در دست نیست.
بر اساس این گزارش، موسسه ماهستان در رویداد دوره سالانه وورد آرت دبی جمعا ۳۹ اثر هنری را به فروش رسانده است.
حواشی فروش این تابلوها ادامه یافت و روز ۲۹ شهریور، سعید صدرائیان، عضو هیات مدیره سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، از تصمیم قبلی شهرداری برای فروش آثار موزه خبر داد و گفت ارزش آنها به سه میلیارد تومان هم نمیرسد.
به گفته صدرائیان این آثار برای فروش و با هدف رفع چالش های موجود از جمله رسیدگی و بهسازی آثار هنری، ترمیم ضعف کلکسیون آثار و خرید آثار خاص، به یک شرکت وابسته به حوزه هنری منتقل شدهاند.
او گفت قرار شده این شرکت با سود منطقی پس از قیمت کارشناسی، تمام پول فروش آثار را تبدیل به اثر کرده و یا در نهایت صرف رسیدگی به گنجینه «امام علی» کند.
امانی همان روز در واکنش به سخنان صدرائیان گفت آنچه درباره بردن این تابلوها به دبی مطرح شده، متعلق به امروز است و یادآوری کرد که قرار بود این تابلوها ۳۰ تیر بازگردانده شود اما این اتفاق نیفتاد.
پیشتر مجید باقری، معاون برنامهریزی و امور شورای شهرداری تهران، گفته بود که تابلوها به موزه بازگشتهاند اما روابط عمومی موزه «امام علی»، بازگشت تابلوها را تکذیب کرد.
موزه «امام علی» زیرمجموعه شهرداری تهران و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری، یکی از موزههای معتبر پایتخت است و گنجینهای با ارزش میلیون دلاری از آثار پرویز تناولی اثر از سهراب سپهری و دهها نقاشی قهوهخانهای بیبدیل و آثار ارزشمند دیگری از هنرمندان ایرانی را در خود جای داده است.
این نخستین بار نیست که سرنوشت اموال ارزشمند موزهها و کاخهای تهران در هالهای از ابهام قرار میگیرد.
پیشتر خبرگزاری فارس از مفقود شدن ۴۸ فرش دستباف نفیس و گرانقیمت طی سالهای ۹۲ تا ۹۵ از ساختمان حافظیه سعدآباد خبر داده بود.
چندی پیش نیز نامه محرمانه سایت «دانشگاه امام صادق» از سوی گروه هکری بلکریوارد به دست ایراناینترنشنال رسید که نشان میداد تعداد سکههای طلای مصادرهای این دانشگاه بعد از گذشت ۴۴ سال از انقلاب سال ۵۷ همچنان مشخص نیست.
ایران اینترنشنال