زمانی ایران با تولید حدود ۲۰۰ هزار تن پسته، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده این محصول در جهان بود
یک عضو هیئت مدیره انجمن پسته ایران میگوید که «اتحادیه اروپا» به صادرکنندگان پسته ایران برای بهبود کیفیت محصولات خود یک مهلت شش ماهه داده است.
پیشتر، اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اعلام کرد که اتحادیه اروپا به دلیل آلودگی پسته ایران به «سم قارچی آفلاتوکسین»، از دوشنبه آینده (۲۸ آبان ۱۴۰۳)، ورود پسته ایران به کشورهای عضو این اتحادیه را ممنوع خواهد کرد.
مظفر محمدی، عضو هیئت مدیره انجمن پسته ایران اما امروز (پنجشنبه ۲۴ آبان/۱۴ نوامبر) به خبرنگاران گفت که به درخواست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتحادیه اروپا با یک مهلت شش ماهه برای بهبود کیفیت پسته صادراتی ایران موافقت کرده است.
گفته میشود که اتحادیه اروپا از حدود یک سال پیش، در باره امکان ممنوعیت ورود پسته ایران، هشدارهایی به مقامهای مسئول از جمله وزارت جهاد کشاورزی داده بود اما به گفته آقای محمدی به دلیل برخی «سهلانگاریها»، رفع آلودگی از پسته ایران و بهبود کیفیت تولید این محصول، نادیده گرفته شد تا آنجا که از طرف اتحادیه اروپا اعلام شد بهزودی این ممنوعیت، اجرایی خواهد شد.
آقای محمدی تاکید کرد که پسته یک محصول ملی است و صادرات آن برای ایران اهمیت بالایی دارد اما در یک سال گذشته ورود خودروسازان به عرصه صادرات پسته «اختلالات زیادی» در روند صادرات این محصول به وجود آورد.
«زیرا آنان تخصص لازم را در این حوزه ندارند و باعث شدند پسته ایران به قیمتهایی پایینتر از بهای جهانی در بازارهای صادراتی عرضه شود و برای همین صادرکنندگان واقعی پسته را در روند قیمتگذاری با چالش روبهرو کردند.»
او میگوید که به دنبال انتشار تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر جلوگیری از ورود پسته به اروپا، انجمن پسته، اتحادیه خشکبار، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت امور خارجه در ملاقات یک ساعتهای در مقر اتحادیه اروپا با مقامهای مسئول، توافق کردند که در شش ماه آینده با اجرای آزمایشهای حرفهایتر، اصلاح در روشهای انبارداری، نگهداری و ارسال محمولههای پسته اقدامات لازم انجام شود.
این عضو هیئت مدیره انجمن پسته ایران به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «امیدواریم از این فرصت بهترین بهره را ببریم و اجازه ندهیم بازارهای صادراتی کشور در شرایط تحریم از بین برود.»
«زمانی ایران بزرگترین صادرکننده پسته در جهان بود»
محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز دیروز از اختلاف فنی بر سر تشریفات بهداشتی و برگشت ۱۶ محموله از ۲۲۶ محموله پسته صادر شده به اتحادیه اروپا خبر داده بود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا او گفت که سالانه ۱۴۰ هزار تن پسته ایران صادر میشود که در این میان تنها پنج درصد از کل پسته صادراتی ایران به میزان ۷ هزار و ۵۰۰ تن، به اتحادیه اروپا فرستاده میشود.
به گفته آقای برومندی از سه میلیون هکتار باغات ایران، ۶۲۰ هزار هکتار زیر کشت پسته است و از این میزان حدود ۳۵۰ هزار تن پسته تولید میشود که صادرات این محصول تا ۱/۵ میلیارد دلار ارزآوری دارد.
در همین حال سیامک شهریاری، عضو هیئت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران گفته بود که ارزش صادرات پسته ایران از ۲/۵ میلیارد دلار به کمتر از یک میلیارد دلار کاهش یافته است و آمریکا و ترکیه در رقابت با ایران بازار صادرات پسته را در دست خود گرفتهاند.
این در حالی است که به گزارش خبرگزاری ایرنا، ایران دومین صادرکننده پسته بعد از آمریکا به اروپا است و بنابر مرکز آمار اروپا در سه ماهه نخست سال جاری میلادی، پسته ایران به ارزش ۳۴ میلیون یورو در کشورهای اروپایی صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد رشد داشت. از این میزان نیز آلمان با بیش از ۲۴ میلیون یورو بیشترین سهم را در واردات پسته از ایران داشت.
این در حالی است که در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی، صادرات پسته آمریکا به اتحادیه اروپا ۲۴۳ میلیون یورو بوده است.
چندی پیش محمدرضا فرشچیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران گفته بود که زمانی ایران با تولید حدود ۲۰۰ هزار تن پسته، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده این محصول در جهان بود، در حالی که آمریکا ۷۰۰ هزار تن یعنی سه برابر ایران تولید پسته دارد و اسپانیا نیز به صادرات این محصول ورود کرده است.
به گفته آقای فرشچیان، در سال گذشته ارزش صادرات خشکبار ایران به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید که نسبت به سه سال گذشته ۲۰ درصد کاهش نشان میدهد.
او میگوید: «یکی از مشکلات عمده صادرات محصولات کشاورزی از جمله خشکبار، عدم مشارکت دادن آنها در تصمیمگیریها است چرا که در اتاقهای دربسته برای صادرکنندگان تصمیمگیری میشود، بدون اینکه با تشکلها، مشورتی داشته باشند.»
بی بی سی