بررسیهای اخیر دیوان محاسبات جمهوری اسلامی، از تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که تعداد شرکتهای دولتی زیانده به ۱۳۴ رسیده، اما بخش عمده زیانها مربوط به ۶ شرکت دولتی از جمله «سازمان هدفمندسازی یارانهها» است.
«تفریغ بودجه» اصطلاحا به معنی بررسی انطباق عملکرد مالی دولت با قانون بودجه مصوب است.
به گزارش خبرگزاری میزان، ارگان رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، زیان ۱۷ شرکت دولتی در قانون بودجه این سال به مبلغ ۲۱.۲۷۴ میلیارد تومان پیشبینی شده بود، اما صورتهای مالی نشان میدهد که تعداد شرکتهای زیانده به ۱۳۴ رسیده و میزان زیان آنها با افزایشی حدود ۱۷ برابری به ۳۵۴.۳۵۳ میلیارد تومان رسیده است.
طبق گزارش دیوان محاسبات، که نهادی است وابسته مجلس است بخش عمده این زیانها مربوط به ۶ شرکت دولتی است که به تنهایی حدود ۸۰ درصد از زیان کل را تشکیل میدهند.
«شرکت بازرگانی دولتی ایران» با زیان ۱۳۷.۷۷۹ میلیارد تومان و «سازمان هدفمندسازی یارانهها» با زیان ۵۱.۸۵۳ میلیارد تومان، بیشترین شرکتهای زیانده را تشکیل میدهند.
بعد از آن «سازمان بیمه سلامت ایران» با زیان ۴۰.۶۶۷ میلیارد تومان و «شرکت مادر تخصصی برق حرارتی» با زیان ۲۵.۱۶۱ میلیارد تومان قرار دارند.
همچنین «سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی» با زیان ۱۳.۵۶۹ میلیارد تومان و «سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح» با زیان ۱۰.۵۱۶ میلیارد تومان، از جمله شش شرکت دولتی با بالاترین میزان زیان دهی به شمار میروند.
زیان دهی نهادهایی که با بودجه دولتی اداره میشوند، به دلیل ناترازی هزینهها با بودجه تخصیص داده شده است.
از نظر کارشناسان، بی نظارتی بر عملکرد این گونه سازمانها و عدم پاسخگویی و شفافیت مالی از جمله دلایل مهم هزینههای خارج از بودجه و زیان دهی این شرکتها به حساب میآید.
صدای آمریکا