حامد آئینه وند
🔺 بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، رویدادی تاریخی محسوب میشود. در تاریخ امریکا وی دو مین رئیس جمهوری است که دو دوره غیر متوالی بعد از استیون گروور کلیولند ( ۱۸۳۷-۱۹۰۸ ) بیست و دومین و بیست و چهارمین رئیس جمهور امریکا، کلید دار کاخ سفید می شود تا نام خود را به عنوان چهل و پنجمین و چهل و هفتمین رئیس جمهور به ثبت برساند. اما این بازگشتی عادی نیست، بازگشت مردی با پیشینه ای قدرتمند از دنیای تجارت و ساخت و ساز به عرصه سیاست است که سه دوره متوالی کاندید جمهوری خواهان برای تصدی کاخ سفید بود و فقط یکبار شکست خورد.
🔺 اگرچه شکست دادن وی در انتخابات ۲۰۲۰به نام فرد پیروز یعنی جو بایدن تمام شد اما باز گشت قدرتمند وی در انتخابات ۲۰۲۴ پس از جان به در بردن از تروری نافرجام و رهایی از دادگاه هایی که به دلیل ادعای تقلب در انتخابات ۲۰۲۰ و شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ برایش تشکیل شد، نشان داد حریف اصلی وی نه بایدن که ویروس کرونا بود که در مدت کوتاهی جان بیش از یک ملیون و دویست هزار امریکایی را گرفت و زمینه ساز باخت وی در آن انتخابات شد .دلیل آنکه شعار انتخابی کمپین او در رقابتهای ریاست جمهوری تحت عنوان « عظمت را دوباره به امریکا باز گردانیم» تبدیل به جنبش بزرگی شد که بخش زیادی از امریکایی ها را به یکدیگر پیوند داد تا وی را به ریاست جمهوی برسانند.
🔺 هرچند کارنامه ریاست جمهوری ترامپ در دور نخست ریاست جمهوری مانند خروج از پیمان آب و هوایی پاریس، توافق برجام فشار بر اعضای ناتو برای پرداخت سهم بیشتر در این پیمان دفاعی، کاهش مالیات ثروتمندان، سخت گیری عیله مهاجران غیر قانونی و ورود مسلمانان به امریکا، جنگ تجاری با چین و حمایت از تولید داخلی، انعقاد توافق ابراهیم و ….تصویری از چگونگی احتمال عملکرد وی در دور دوم ریاست جمهوری را پیش روی تحلیل گران می گذارد اما واقعیت این است که جهان امروز با جهان چهار سال پیش که در آن ترامپ کاخ سیفد را ترک کرد تفاوت بسیار کرده است .
🔺 جنگ اوکراین و روسیه ( از فوریه ۲۰۲۲ تا کنون در اروپا ) و جنگ حماس و حزب ا.. با اسرائیل ( از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا کنون ) در خاورمیانه، وضعیت به غایت متفاوتی را ایجا د کرده است و به رغم آنکه ترامپ وعده داد ه است تا با ورود مجدد به کاخ سفید به سرعت جنگ ها را به پایان رسانده و صلح را برقرار کند با این حال کیفیت برقراری صلح و چگونگی توافق های مبتنی بر آن در هاله ای از ابهامات استراتژیک قرار دارد، چراکه نه اوکراین به راحتی دست از اشغال سرزمین های خود منهای کریمه توسط روسیه خواهد شست و نه حماس، حزب الله و جمهوری اسلامی به راحتی بدون شناسایی فلسطین به عنوان کشوری مستقل تن به آتش بسی پایدار خواهند داد.
🔺 با اینکه در پی انتخابات ۲۰۲۴ جمهوری خواهان علاوه بر کاخ سفید کنترل مجلس نمایندگان و سنا را نیز در اختیار گرفته اند اما از این اکثریت نباید دو نتیجه اشتباه گرفت : اول اینکه ترامپ قادر به انجام هر تصمیمی که اراده کند خواهد بود و دوم اینکه جمهوری خواهان نیز با همه تصمیمات ترامپ همراهی خواهند کرد. نکته مهم دیگر نیز این است که پیروزی مجدد ترامپ مرهون حمایت مسلمانان، لاتین تبارها و ایلان ماسک غول جهان فناوری و ثروتمند ترین فرد جهان است که باعث می شود او در دور جدید ریاست جمهوری این ملاحظات را مد نظر قرار بدهد .
🔺 ورود چهره هایی مانند ایلان ماسک، مارکو روبیو، تولوسی گابارد و مایک والتز به کابینه ترامپ نشان می دهد اوضاع دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ آنقدر که برخی رسانه ها باز نمایی می کنند تاریک نیست هر چند قابل کتمان نیست که دو رهبر در جهان بیش از سایر رهبران از جنبش مگا عصبانی هستند و نگران آینده خود شده اند: ولادمیر زلنسکی در اوکراین و سید علی خامنهای در ایران با دو شخصیت متفاوت. اولی رئیس جمهوری است که برای آزادی و استقلال اوکراین و تقابل با شر روسیه که نماد اقدار گرایی جنگ طلب در جهان ماست مقاومت می کند و دومی رهبر مادالعمری است که برای بقای حکومت استبدادی خود، با سرکوب خونین جنبش مترقی زن، زندگی آزادی و اعدام گسترده آزادی خواهان ایران را تبدیل به جهنمی غیر قابل تصور کرده است . اروپا تلاش خواهد کرد با نشان دادن همبستگی خود با زلنسکی از نگرانی او بکاهد و با نشان دادن همبستگی خود با ترامپ بر نگرانی جمهوری اسلامی بیفزاید. تهدید جمهوری اسلامی به نام فوری ترین تهدید امریکا در ملاقات بایدن و ترامپ در چهارشنبه گذشته در کاخ سفید نشان میدهد اوضاع برای آیت ا… خامنه ای بیش از چیزی که تصور میشود نگران کننده است و اروپا بر خلاف دوره قبل آماده همراهی با امریکا برای فشار خرد کننده بر جمهوری اسلامی است.