روزنامهٔ فایننشال تایمز به نقل از یک منبع در داخل حکومت ایران گزارش داد که تهران از مدتها پیش اعتماد خود به بشار اسد را از دست داده بود.
این منبع به فایننشال تایمز گفت: «انفعال بشار اسد برای ما گران تمام شد و او خود را با عواملی در منطقه همسو کرد که به او وعده آیندهای دادند که هرگز محقق نشد.»
بنابر این گزارش، از بیشتر از یک سال پیش، تهران از بشار اسد «ناامید بود» و عدهای او را «یک مانع و یک بار بر دوش» میدیدند و برخی هم او را «خائن» میخواندند.
این روزنامهٔ بریتانیایی به نقل از منبع خود نوشته است که بشار اسد در دیدار چند روز پیش خود با عباس عراقچی به او گفته بود عقبنشینی نیروهایش از حلب «تاکتیکی بوده» اما وزیر خارجهٔ جمهوری اسلامی به او پاسخ داد که ایران دیگر در موقعیتی نیست که بتواند برای او نیروی بیشتری بفرستد.
این در حالی است که عباس عراقچی در گفتگوی شامگاه یکشنبهٔ خود با صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفته بود بشار اسد از تهران درخواست کمک نظامی نکرد.
در ۲۴ ساعت گذشته و در پی سقوط حکومت بشار اسد انتقادهای صریحتری از او در رسانههای ایران مطرح شده است.
از جمله شبکه خبر تلویزیون جمهوری اسلامی شامگاه یکشنبه برنامهای پخش کرد که در بخشی از آن یک کارشناس با نام اصغر زارعی به شدت از بشار اسد انتقاد کرد و از «اذیتهای او» در ارتباط با ایران سخن گفت.
زارعی در گفتگو با تلویزیون دولتی ایران گفت «بازسازی» موقعیت ایران بسیار دشوار خواهد بود و افزود: «باید اطمینان حاصل کنیم این اتفاق در عراق یا یمن نیفتد.»
فایننشنال تایمز همچنین سقوط اسد، که خاندان او بیش از پنج دهه بر سوریه حکمرانی کردند، را به عنوان ضربهای ویرانکننده به سیاست خارجی ایران توصیف کرده است.
تهران برای چندین دهه، راهبرد خود را بر «محور مقاومت» در برابر آمریکا و اسرائیل استوار کرده است و از شبکهای از نیروهای نیابتی در سراسر منطقه بهره میبُرد.
سوریه حلقهٔ مهمی در این زنجیره بود که به عنوان دروازهای برای تأمین مالی و تسلیحاتی حزبالله در لبنان، شبهنظامیان شیعه در عراق و حوثیها در یمن عمل میکرد. این حلقه اکنون با تصرف دمشق توسط مخالفان رژیم اسد قطع شده است.
با این حال، یک مقام ارشد اسرائیلی در گفتگو با فایننشال تایمز تأکید کرده است که تلآویو انتظار ندارد نفوذ ایران در «حیاط خلوت خود» به سادگی از بین برود.
رادیو فردا