پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان
رهبر کاتولیکهای جهان ادعا کرد که در درگیریهای نظامی در نوار غزه روشهای “خلاف قوانین جنگ” به کار گرفته شده است. پاپ فرانسیس تصریح کرد که این رویکرد شامل “اقداماتی تبهکارانه” بوده و به “جنگ چریکی” شباهت داشته است.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در مصاحبهای که شامگاه جمعه ۲۰ دسامبر (۳۰ آذر) در شبکه کلیسایی آرژانتینی “۲۱ Canal Orbe” در یوتیوب منتشر شد، با اشاره به جنگ غزه، از “اقداماتی تبهکارانه” صحبت کرد.
او اظهار داشت که در این درگیریهای نظامی از روشهایی استفاده میشود که “مطابق قوانین جنگ نیستند” و بیشتر به “جنگ چریکی” شباهت دارند.
پاپ فرانسیس در این مورد به حادثهای در یک پایگاه کلیسایی در غزه اشاره کرد که در اواسط ماه دسامبر سال ۲۰۲۳ میلادی، رخ داده است. طبق گزارشها، در این حادثه دو زن توسط سربازان اسرائیلی کشته و هفت نفر دیگر نیز زخمی شدند.
پاپ در اینباره گفت: «وقتی تو با زنی با دو بچهاش مواجه میشوی که از خیابان رد میشود تا از خانه وسایلی بیاورد و به پناهگاه کلیسا برگردد و بعد تو بدون هیچ دلیلی با مسلسل او را میکشی، این دیگر جنگی طبق قوانین معمولی جنگ نیست. این مسئله وحشتناک است.»
“کنفرانسهای صلح ریاکارانه هستند”
در همین حال پاپ فرانسیس در مورد پایان یافتن جنگهای خاورمیانه و اوکراین نیز ابراز تردید کرد و گفت: «من نگران هستم که درخواستهای مکرر صلح از سوی سازمانهای بینالمللی از یک گوش وارد و از گوش دیگر خارج میشود.»
او همچنین کنفرانسها و نشستهای صلح را به دلیل تناقض در پیامهایشان “ریاکارانه” توصیف کرد: «صحبت از صلح در حالی که برای جنگ آماده میشویم، یک دورویی اساسی است.»
پاپ از سودآوری صنایع تسلیحاتی در اروپا نیز انتقاد کرد و گفت: «ما کنفرانسهای صلح برگزار میکنیم، اما همچنان سلاحهایی برای کشتن تولید میکنیم.»
اتهام “نسلکشی”
پاپ فرانسیس پیشتر نیز در کتابی به صورت تلویحی خواستار بررسی اتهام “نسلکشی” علیه اسرائیل شده بود. او در این زمینه گفته بود: «به گفته برخی کارشناسان، رویدادهای غزه ویژگیهای یک نسلکشی را دارد. ما باید با دقت بررسی کنیم که آیا این موارد با تعریف فنی ارائهشده توسط حقوقدانان و نهادهای بینالمللی مطابقت دارد، یا نه.»
بیشتر بخوانید: انتقاد از پاپ بابت ترغیب اوکراین برای بالا بردن “پرچم سفید”
با این که پاپ در این اظهارات بهطور مستقیم نامی از اسرائیل نبرده بود، اما سخنانش با واکنش تند نمایندگان یهودیت و مذهبشناسی مواجه شد.
در همین حال کاردینال پیترو پارولین، وزیر امور خارجه واتیکان، از پیشنهاد پاپ فرانسیس برای بررسی اتهام “نسلکشی” دفاع کرد.
او گفت: «پاپ موضع واتیکان را بیان کرده است. ما باید این مسائل را بررسی کنیم، زیرا معیارهای فنی برای تعریف نسلکشی وجود دارد.»
این مقام واتیکان همچنین تاکید کرد که “هدف اصلی واتیکان، پایان سریعتر جنگ در خاورمیانه است” و “این نگرانیها به دلیل تعهد به عدالت و صلح بیان میشود.”
از: دویچه وله