ناآرامی‌های ترکیه؛ منع هرگونه اعتراض در آنکارا تا ۱۲ فروردین تمدید شد

سه شنبه, 5ام فروردین, 1404
اندازه قلم متن

 

نگرانی شورای اروپا از اقدامات پلیس ترکیه همزمان با خط‌‌ ونشان اردوغان برای مخالفانش

 

 بی بی سی فارسی

درحالی‌که حزب جمهوری‌خواه خلق، اصلی‌ترین حزب مخالف دولت ترکیه می‌گوید دیگر در مقابل تالار شهرداری استانبول تظاهرات نخواهند کرد و از روش‌های «موثرتری» برای اعتراض استفاده خواهند کرد، فرماندار آنکارا منع هرگونه اعتراض را تا ۱۲ فروردین تمدید کرده است.

در همین حال شورای اروپا از اقدامات پلیس ترکیه برای مقابله با اعتراضات گسترده ضد دولتی ابراز نگرانی کرده است. این نهاد می‌گوید که گزارش‌هایی از برخورد خشونت‌آمیز با تظاهرکنندگان دریافت کرده است.

پیشتر کمیسیون اروپا به ترکیه هشدار داده بود که برای پیوستن به اروپا باید به ارزش‌های دموکراتیک پایبند باشد.

وزیر کشور ترکیه دیروز گفت ۱۱۳۳ نفر از جمله حقوق‌دانان و فعالان سیاسی در پنج روز اول اعتراضات بازداشت شده‌اند. در میان بازداشت‌شدگان ۱۰ خبرنگار هم بودند.

وزارت دادگستری ترکیه با انتقاد از کسانی که آقای اردوغان را با بازداشت‌ها مرتبط می‌کنند، بر استقلال قضائی خود تاکید کرده است.

این ناآرامی‌ها چهارشنبه پیش با بازداشت اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول و رقیب اصلی سیاسی آقای اردوغان آغاز شد که سراسر کشور را فرا گرفت و هنوز ادامه دارد. این بزرگترین اعتراضات در ترکیه در بیش از یک دهه گذشته است.

آقای امام‌اوغلو که یکشنبه رسما به «فساد مالی» متهم شد و در زندان است، این اتهام‌ را رد کرده و آن را غرض‌ورزی سیاسی خوانده و گفته است به مبارزه ادامه می‌دهد.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه دیروز اعتراضات را «خشونت‌بار و شیطانی» خواند و گفت احزاب مخالف «به جای پاسخ به اتهامات، بدترین و غیرقانونی‌ترین اظهارات تاریخ سیاسی ما را در پنج روز گذشته بیان کرده‌اند.»

حزب جمهوری‌خواه خلق امروز (سه‌شنبه) گفت اعتراضات خیابانی را به شکلی که در روزهای گذشته برپا شد، خاتمه و تاکتیک‌های اعتراضی خود را تغییر می‌دهد هر چند که به نحوه آن اشاره نکرد.

این حزب دو روز پیش آقای امام‌اوغلو را به عنوان نامزد ریاست جمهوری در انتخابات سال ۲۰۱۸ معرفی کرد. این حزب رسما ۱ میلیون و هفتصد هزار نفر عضو دارد اما در رای‌گیری درون‌حزبی برای انتخاب آقای اردوغان ۱۵ میلیون نفر رای دادند. شرکت در این رای‌گیری برای عموم آزاد بود.

نگرانی شورای اروپا از اقدامات پلیس ترکیه همزمان با خط‌‌ ونشان اردوغان برای مخالفانش

منبع تصویر،Reuters

دیروز ماشین‌های آب‌پاش و نیروهای ضد شورش در نزدیکی شهرداری مستقر شدند اگرچه اعتراضات عمدتاً مسالمت‌آمیز بود و درگیری‌های شدید روز یکشنبه تکرار نشد.

در روزهای گذشته تصاویر و ویدئوهای بسیاری از برخورد خشن پلیس با معترضان منتشر شد.

لیدیا، یکی از تظاهرکنندگان، به خبرگزاری فرانسه گفت «اسپری فلفل را مثل حشره‌کش روی ما پاشیدند.»

جوانانی که در دوران زمامداری آقای اردوغان به دنیا آمده‌اند و دولت دیگری را ندیده‌اند و به «نسل زد» معروف شده‌اند، نقش مهمی در اعتراضات دارند.

به نظر نمی‌رسد آنها در این اعتراضات به جنبش سیاسی خاصی وابسته باشند و با اینکه علیه دولت تجمع می‌کنند، ابایی هم ندارند که از احزاب مخالف انتقاد کنند.

یک زن در پاسخ به این سوال که آیا از عواقب احتمالی تظاهرات می‌ترسد، به بی‌بی‌سی گفت: «چیزی برای از دست دادن باقی نمانده است.»

زن ۲۵ ساله دیگری که در تظاهرات روز یکشنبه شرکت کرد گفت که قبلاً می‌ترسید «اما حالا فقط عصبانی» است.

نگرانی شورای اروپا از اقدامات پلیس ترکیه همزمان با خط‌‌ ونشان اردوغان برای مخالفانش

منبع تصویر،EPA

اوزگور اوزل، رئیس حزب جمهوری‌خواه خلق دیروز در یک سخنرانی برای هوادارانش تظاهرات را یک اقدام «ضد فاشیسم» نامید.

آقای اوزل گفت امروز با اکرم امام‌اوغلو در زندان سیلیوری استانبول ملاقات و تلاش خواهد کرد که او تا زمان محاکمه آزاد باشد و جلسه رسیدگی به اتهاماتش نیز زنده از تلویزیون دولتی تی‌آرتی پخش شود.

دوره ریاست‌جمهوری آقای اردوغان در سال ۲۰۲۸ به پایان می‌رسد و بر اساس قوانین فعلی، او نمی‌تواند دوباره نامزد شود اما می‌تواند انتخابات زودهنگام برگزار کند یا تلاش کند قانون اساسی را تغییر دهد تا برای مدت طولانی‌تری در قدرت بماند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.