بی بی سی فارسی
مهین زرینپنجه، موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده پیانو صبح امروز یکشنبه ۱۱ خرداد در سلمانشهر (متل قو) در استان مازندران درگذشت.
او چهارم آبان سال ۱۳۱۶ در تهران به دنیا آمد. پدرش نصرالله زرینپنجه، استاد تار و آهنگساز بود که در تهیه کتابهای آموزشی تار و سهتار هنرستان موسیقی نقش بهسزایی داشت.
مهین زرینپنجه خاطرات آن موقع را چنین به یاد سپرده بود: «در خانه کوچکی که آوای موسیقی از در و پنحرههایش شنیده میشد بزرگ شدم. پدرم نصرالله زرینپنجه، نوازنده و معلم تار و سه تار بودند و مادرم صفیه یگانه کمی تار و تنبک مینواخت.»
«هنرمندان بسیاری به خانه میآمدند یا برای تمرین درس آواز و نتهای موسیقی و یا فراگیری آن. تحصیلاتم را در هنرستان موسیقی ملی که ریاست آن با روحالله خالقی بود شروع کردم. ما هنرجویان روحالله خالقی را چون پدر دوست داشتیم.»
چهرههای به نامی چون ابوالحسن صبا، حسین تهرانی و جواد معروفی دیگر استادان او بودند. بعدها نواختن موسیقی جهانی را نزد امانوئل ملیک اصلانیان، استاد برجسته پیانو آموخت و کوک ایرانی را با پیانوی مرتضی محجوبی ادامه داد.
پس از اتمام تحصیلات به استخدام وزارت فرهنگ و هنر درآمد و پس از تشکیل «ارکستر بانوان» سرپرست آن شد و در سایر ارکسترها تکنوازی پیانو میکرد.

منبع تصویر،MAHIN ZARINPANJEH
پس از انقلاب ۱۳۵۷ و محدودیتهای شدید هنرمندان، از وزارت فرهنگ و هنر تقاضای بازنشستگی کرد و ابتدا به بریتانیا و فرانسه و در نهایت به آمریکا مهاجرت کرد.
او گفته بود: «با شروع انقلاب دلسردیهای من شروع شد. میدانستم که دیگر از هنر و هنرمند خبری نخواهد بود. بخصوص بانوان از ارزشهای هنری بهره مند نخواهند شد. راهی سفر به خارج از ایران شدم. با دوری از وطن دلتنگیها آغاز شد، احساس میکردم از خودم جدا شدم. با شنیدن سرودههای ملی کشورهای دیگر بغض و گریه میکردم. از انگلستان به فرانسه و از فرانسه به آمریکا سرگردان بودم. یا میبایست به ایران برگشته و در پنهان نوازندگی می کردم و یا همکاری با جمهوری اسلامی.»
او در سالهای اخیر پس از سالهای دوری به ایران بازگشت و در شمال کشور ساکن شد و به تدریس و نوشتن موسیقی ادامه داد.
از مهین زرینپنجه بیش از ۶۰ قطعه موسیقی به یادگار مانده است که تعدادی از آثار او در ارکسترهای بزرگ دنیا ضبط و اجرا شده است.