سهم آب کشاورزی تا ۲ هفته دیگر نصف می‌شود

شنبه, 15ام شهریور, 1393
اندازه قلم متن

vasayel-keshavarzi

مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی از نصف شدن سهم آب بخش کشاورزی توسط وزارت نیرو از مهر ماه همزمان با آغاز سال زراعی جدید خبر داد و گفت: در این شرایط حساس کنونی باید تولید محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی را با در نظر گرفتن افزایش بهره‌وری آب ادامه داد.

به گزارش ایسنا: محمدحسین شریعتمدار  اظهار کرد: پیش از این از سوی وزارت نیرو اعلام می‌شد سالانه ۸۵ تا ۹۰ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که مسئولان این وزارتخانه اعلام کردند از سال زراعی آینده – مهر ماه – نهایتا باید روی حدود ۵۰ میلیارد تومان آن برای تولید محصول کشاورزی حساب کنیم.

آمار وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست

وی با بیان این‌که براساس آمارهای اعلام شده سال گذشته حدود ۹۲ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی مصرف شده است، افزود: گرچه میزان آمار اعلام شده از سوی وزارت نیرو چندان مورد تایید نیست چرا که این میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی در سال‌هایی که خشکسالی وجود داشته و آب رودخانه‌ها به شدت کاهش یافته است نیز همین میزان اعلام می‌شد؛ بنابراین می‌توان گفت این آمار مورد مناقشه است.

واردات ۲۰ میلیارد مترمکعبی آب مجازی در هر سال

شریعتمدار اظهار کرد: در ایران سالانه بین ۱۸ تا ۲۰ میلیارد مترمکعب آب از طریق واردات محصولاتی مانند گندم، برنج، دانه‌های روغنی، ذرت و غیره وارد می‌شود و این بدین معنی است که اگر بخواهیم این محصولات را در کشور تولید کنیم باید به همین میزان آب در کشور مصرف کنیم.

تولید گندم در ایران اقتصادی نیست

وی افزود: به عنوان مثال درایران در هر هکتار از مزارع آبی سه تن گندم برداشت می‌شود که اصلا اقتصادی نیست چراکه با این میزان برداشت می‌توان گفت به ازای هر متر مکعب مصرف آب به‌طور متوسط ۵۰۰ گرم گندم تولید می‌شود در حالی که میانگین تولید گندم در جهان به ازای مصرف یک متر مکعب آب ۹۳۰ گرم و این میزان در مصر ۱.۵۴ کیلوگرم است.

وی ادامه داد: بنابراین می‌توان گفت تولید گندم با شرایط کنونی که عملکردی حدود سه تن در هر هکتار دارد اقتصادی نیست و به همین دلیل در طرح جدید گندم در صدد هستیم تا پنج سال آینده با افزایش بهره‌وری آب و عملکرد تولید این محصول را به یک کیلوگرم به ازای هر مترمکعب آب برسانیم که این مهم از طریق آبیاری تحت فشار، کنترل آفات، تغذیه مناسب و تقویت مکانیزاسیون امکان‌پذیر است.

به گفته وی در ایران به ازای هر میلی‌متر بارندگی حدود چهار کیلوگرم گندم برداشت می‌شود، در حالی که این میزان در جهان حدود هفت کیلوگرم است که باید آن را ارتقاء دهیم.

امنیت غذایی به معنای نابود‌ کردن منابع نیست

شریعتمدار تصریح کرد: تامین امنیت غذایی هر کشوری به معنای نابود‌کردن منابع نیست؛ بنابراین نمی‌توانیم به هر قیمتی از منابع پایه برای تولید کشور استفاده کنیم بلکه باید میزان نیاز کشور را که در توان منابع کشور نیست از طریق واردات تامین کنیم و اگر می‌گوییم خودکفایی به عنوان یک مساله‌ی مهم باید در دستور کار قرار گیرد نباید به هر قیمتی آن را محقق کنیم.

آقای شریعتمدار در ادامه سخنان خود با انتقاد از سیاست‌های مبتنی بر خودکفایی در بخش کشاورزی گفته است که نباید مسئله خودکفایی به قیمت نابود کردن منابع کشور تمام شود.

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.