طالبان با پخش تعهدنامه‌ای در دانشگاه پلی‌تخنیک کابل، دانشجویان را مکلف به پیروی از مذهب حنفی کرده‌اند

پنجشنبه, 3ام اردیبهشت, 1405
اندازه قلم متن

ار.اف.ای

شماری از دانشجویان دانشگاه پلی‌تخنیک کابل می‌گویند، طالبان با پخش تعهدنامه‌ای در این دانشگاه، دانشجویان را به پابندی به قوانین تصویب‌شده وزارت امر به معروف و پیروی از مذهب حنفی، مکلف کرده‌اند. برخی از دانشجویانی که حاضر به امضای این تعهدنامه نشده‌اند، به ار.اف.ای گفته‌اند که از آنان خواسته شده تا خوابگاه دانشگاه را ترک کنند.

این تعهدنامه که نسخه‌ای از آن توسط دانشجویان با ار.اف.ای شریک شده، شامل ۱۴ ماده است و در آن تاکید شده که درصورت نقض این ماده‌ها، فرد مورد نظر مجازات خواهد شد.

در ماده نخست، طالبان از دانشجویان خواسته‌اند تا «به همه اصول شرعی»، چون گذاشتن ریش، پوشیدن کلاه، پرهیز از شنیدن موسیقی و تطبیق قوانین تصویب‌شده امر به معروف و نهی از منکر، متعهد باشند.

در ماده پنجم نیز دانشجویان مکلف شده‌اند تا رژیم طالبان را به‌ عنوان «یک نظام شرعی» بپذیرند و نیز از فعالیت‌های سیاسی دور باشند.

در ماده ششم این تعهدنامه، که تبدیل به یکی از ماده‌های جنجالی نزد خیلی از دانشجویان شده است، طالبان مذهب حنفی را مذهب اصلی «جماعت اهل السنه» در افغانستان معرفی کرده‌اند. طالبان در این بند، از دانشجویان خواسته‌اند تا آنان نیز پیرو این مذهب باشند.

یکی از دانشجویان دانشگاه پلی‌تخنیک کابل، به ار.اف.ای، گفته است که به دنبال پخش این تعهدنامه، آمریت خوابگاه این دانشگاه شخصا به اتاق دانشجویان رفته و خیلی‌ها را مجبور به امضای تعهدنامه کرده است.

این دانشجو، که در این گزارش به دلایل امنیتی از  ذکر هویت او خودداری شده است، همچنان می‌گوید آنانی که حاضر به امضای تعهدنامه نشده‌اند، یک روز فرصت داده شده‌اند تا خوابگاه را ترک کنند.

این دانشجو که خود نیز حاضر به امضای تعهدنامه نشده است، ناگزیر به ترک خوابگاه شده و می‌گوید که او حاضر نیست تا تغییر مذهب دهد.
نسخه‌ای از تعهدنامه طالبان که در دانشگاه پل‌تخنیک کابل پخش کرده‌اند. 23 آوریل 2026
نسخه‌ای از تعهدنامه طالبان که در دانشگاه پل‌تخنیک کابل پخش کرده‌اند. ۲۳ آوریل ۲۰۲۶ © عکس ارسالی به ار.اف.ای
 
تنوع مذهبی در افغانستان از ویژگی‌های این کشور به شمار می‌رود و حتی مذهب تسنن نیز به چند شاخه تقسیم شده است.

پیش از این نیز بارها مقام‌های طالبان، وجود مذاهب دیگر را انکار کرده و گفته بودند که در افغانستان، تنها مذهب حنفی وجود دارد.

در همین حال، یک دانشجوی دیگر به ار.اف.ای می‌گوید که او با جمعی از دانشجویان شیعه مذهب، با گنجاندن مذهب شیعه در تعهدنامه، آن را امضا کرده‌اند. با این حال، او می‌گوید که تاکنون دانشگاه پاسخی به این اقدام جمعی آنان نداده است.

در کنار این، این دانشجو همچنان تاکید می‌کند که دانشجویان بدون پوشیدن کلاه، اجازه ورود به دانشگاه را نمیابند. به گفته او، نپوشیدن کلاه سه روز غیرحاضری را درپی خواهد داشت.

پیش از این نیز گزارش‌هایی مبنی بر تحمیل مذهب حنفی از سوی طالبان بر پیروان مذاهب دیگر، منتشر شده است. چندی پیش، ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان وجود مذاهب دیگر در افغانستان را انکار کرده و گفته بود که در افغانستان، فقط مذهب حنفی وجود دارد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.