مادر سهراب اعرابی: می‌خواهند بکشند و دزدی کنند، به هرکس هم انتقاد کرد بگویند فتنه‌گر

سه شنبه, 21ام بهمن, 1393
اندازه قلم متن

sohrab arabi

خانواده‌هایی که پس از سال ۱۳۸۸ به چشم دیدند که عزیزانشان چگونه قربانی فضای سرکوب و خفقان شدند اکنون بیشتر از دولت انتظار دارند که به وعده‌هایش برای گشایش سیاسی عمل کند.

فیروزه صابر پژوهشگر اجتماعی خواهر هدی صابر و پروین فهیمی مادر سهراب اعرابی در گفتگویی با جرس بر مطالبه آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصر از رهبران جنبش سبز تاکید دارند و معتقدند که حسن روحانی رییس‌جمهوری ایران باید جدیت بیشتری در عبور دادن ایران از شرایط امنیتی حاکم نشان دهد. آنها می‌گویند که رفع حصر یک مطالبه ملی و عمومی است و حاکمیت نباید نسبت به آن بی تفاوت باشد.

متن کامل گفتگو را بخوانید:

فیروزه صابر با انتقاد از اینکه معترضین به فساد و تخلفات سال ۸۸ هنوز در حصر و حبس به سر می‌برند می‌گوید: «تخلف در انتخابات سال ۸۸ کمترین اتهامی است که متوجه دولت سابق است و هنوز هم معترضین به این تخلف در حصر و حبس هستند. امروز بسیاری از تخلفات و فسادهای دولت قبل توسط خود دولتمردان و برخی از نمایندگان مجلس در حال افشا شدن است. این در حالی است که چند سال است که معترضین به این تخلفات و فساد‌ها بدون محاکمه در حصر و حبس هستند و عاملان فساد و خسارت در سیاست و اقتصاد و فرهنگ کشور آزاد هستند. بدیهی است که محافظه کاران نمی‌توانند این عاملان را به سادگی پای میز محاکمه بکشانند زیرا هر عملی پیرامونی دارد و دایره آن پیرامون با شعاع بیشتری دیگران را هم دربر می‌گیرد.»

خواهر شهید هدی صابر در ادامه به اولویت‌های دولت یازدهم پرداخته و بر توجه بیشتر دولت بر مسائل داخلی کشور تاکید می‌کند. او می‌افزاید: «آنچه مسلم است اینکه دولت یازدهم سیاست خارجی را در اولویت قرار داده است اما واقعیت این است که باید به سیاست داخلی کشور هم بپردازد؛ چراکه تعامل و توافق با خارج نمی‌تواند بدون درنظر گرفتن امنیت داخلی و حقوق شهروندی تحقق کامل پیدا کند و حتما همین بی‌توجهی به مسائل داخلی در مذاکرات با کشورهای خارجی تاثیر می‌گذارد. بنابراین مسائل داخلی کشور بیشتر باید مورد توجه قرار گیرد و عکس العمل‌ها و شرایط داخلی کشور بسیار در مذاکرات تعیین کننده است. دولت در ماههای اول به حقوق شهروندی پرداخت و از همه خواست نظر بدهند که البته رویکرد مثبتی بود اما این رویکرد انتظاراتی را ایجاد می‌کند که هنوز نتایجی بدست نداده است و زمان هم به سرعت در حال گذر است. در حالی که هنوز بسیاری از افراد در حصر و حبس هستند و همین تازگی احکام ده ساله و بیست ساله بدون اتهام مشخصی برای افراد و جوانان به نام و گمنام صادر می‌شود. هرچند این احکام از قوه دیگری صادر می‌شود اما زیر همین حاکمیت هستند و دولت باید مسئولانه با این موضوع برخورد کند.»

خانم صابر پیشنهاد می‌دهد: «همانگونه که برای سیاست خارجی یک تیم قوی از سوی دولت شکل گرفته، انتظار می‌رود برای احقاق حقوق شهروندی و آزادی سه عزیز در حصر و افرادی که بدون هیچ گناهی عمرشان را در زندان می‌گذرانند یک تیم حرفه‌ای تشکیل شود و مسوولانه مطالبه رفع حصر و حبس را پیگیری کند و این پرونده را به سرانجام برساند.»

او معتقد است که مردم باید در جریان رسیدگی به مطالباتشان قرار گیرند و رایزنی‌های پنهانی هم باید به مردم گزارش شود. فیروزه صابر در این زمینه ادامه می‌دهد: «دولت باید نتیجه پیگیری‌ها را به مردم گزارش دهد. مردم نباید در ابهام قرار بگیرند. اگر دولت کاری را حتی پنهان دارد انجام می‌دهد باید با مردم در میان بگذارد زیرا دانستن اینکه چه می‌گذرد حق مردم است. این انتظار زیادی نیست چراکه مردم سالهای زیادی برای از دست دادن جان و عمر عزیزانشان گذرانده‌اند و دیگر بس است. امروز که من و شما با هم صحبت می‌کنیم از محصورین و محبوسینی صحبت می‌کنیم که شناخته شده هستند اما در زندان‌ها جوانان و دانشجویانی داریم که گمنام هستند و به آن‌ها توجه نمی‌شود و شرایطشان به مراتب بد‌تر از بقیه است.

تا چه زمانی این افراد باید بدون هیچ اتهام و دلیلی در زندان و حصر بمانند. تنها جرمشان اعتراض به فساد‌ها و تخلفات بوده و امروز بعد از هشت سال راجع به تخلفات‌‌ همان دولت که عزیزان اعتراض داشتند با آمار و اطلاعات موثق افشاگری می‌شود. بنابراین از وظایف دولت است که به این مسائل رسیدگی و آن‌ها را حل کند.»

این پژوهشگر اجتماعی با تاکید بر دوری از افراط و تفریط تصریح می‌کند: «آنچه که مهم است این است که نباید در مورد افراد افراط و تفریط کرد یعنی نه آنقدر نقد کنیم که به تخطئه برسد و نه آنقدر دفاع سرسختانه کنیم که گویی هیچکس دیگری نقدی ندارد. باید توجه داشت که این دولت روزنه‌ای باز کرده و این روزنه برای ما امیدبخش است و باید عملکرد مثبت آن را نگاه کنیم اما در کنارش نقد سازنده هم کنیم زیرا نقد سازنده به دولت کمک می‌کند. باز تاکید می‌کنم که دولت اگر دارد برای رفع این مسئله کار پنهان می‌کند مردم باید نتیجه آن را ببینند. زیرا این مردم بودند که رای دادند و دولت را انتخاب کردند و آقای روحانی در انتخابات به مردم یکسری قولهایی داد. البته مردم آگاه هستند که این قول‌ها یک شبه عمل نمی‌شود و می‌دانند که دولت با چالش‌هایی روبه رو است اما وقتی دولت مردم را به هنگام و با اطلاعات کامل در جریان قرار می‌دهد در واقع یک همراهی برای خود ایجاد می‌کند. اگر مردم را در جریان نگذارد مردم دچار ابهام می‌شوند و این ابهام فاصله بین دولت و آن‌ها ایجاد می‌کند که این فاصله به سادگی همیشه قابل احیا نیست زیرا زمان زود می‌گذرد. الان بیش از یکسال و نیم گذشته و هیچ اتفاقی نیفتاده و اگر رفع حصر و حبس رخ ندهد فاجعه‌های دیگری به وجود می‌آید. بنابراین دولت و برخی نمایندگانی که نقد می‌کنند با دست یابی به اطلاعاتی که به آن دسترسی دارند باید به مردم پاسخگو باشند. باید مردم را آگاه کنند نه اینکه با جوسازی افکار را منحرف کنند. دولت باید مردم را با خود همراه کند و چالش‌هایی که با آن‌ها روبه روست از مردم برای حل آن‌ها کمک بگیرد. در یک کلام، اگر دولت به حقوق شهروندی قائل است باید به آن توجه کند و به آن بپردازد.»

پروین فهیمی مادر شهید سهراب اعرابی نیز به آسیب‌های مردم پس از حوادث انتخابات سال ۸۸ اشاره کرده و حضور مردم در انتخابات ۹۲ را فرصتی برای آزمون دوباره نظام ارزیابی می‌کند و از دولت روحانی انتظار دارد به مسئله رفع حصر و حبس اقدام کند.

او یادآور می‌شود: «پس از حوادث سال ۸۸ که مردم بسیار آسیب دیدند باز سال ۹۲ وارد صحنه انتخاباتی شدند تا نظام را بار دیگر امتحان کنند، اگرچه خود من به دلیل اینکه هنوز به آرامش نرسیده‌ام شرکت نکردم اما تبلیغ زیادی کردم تا مردم در انتخابات شرکت کنند. اما الان نزدیک به دو سال از روی کارآمدن دولت آقای روحانی می‌گذرد و دو سال از وعده‌هایی که مبنی بر رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی دادند می‌گذرد اما هنوز مسئله حصر حل نشده است. در حالیکه یکی از اولویت‌های اکثریت مردم ایران و خواسته‌های به حق آنان همین مسئله رفع حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد و آزادی زندانیان سیاسی است. خود من بعد از پیروزی آقای روحانی در انتخابات بسیار امیدوار بودم این مساله حل شود اما متاسفانه هنوز این عزیزان در حصر هستند و روز به روز هم هجمه‌ها علیه آنان از سوی اقتدارگرایان افزایش پیدا می‌کند.»

وی با انتقاد از افرادی که جایگاهی برای اظهارنظر و اتهام زنی ندارند می‌گوید: «مگر آقای حسین شریعمتداری صاحب این مملکت هستند در مورد حصر اظهار نظر می‌کنند!؟ یا این نمایندگانی که در مجلس اختلاس کرده‌اند و بدون توجه به قانون در مورد این مسئله حرف می‌زنند اصلا نماینده مردم نیستند زیرا نماینده مردم وظیفه‌اش احقاق حقوق شهروندان است نه وارد کردن اتهامات واهی. تنها آقای علی مطهری توانسته مطالبات مردمی را پیگیری کند و فکر کنم ایشان و تعداد اندک دیگری از نمایندگان بودند که عملکرد خوبی داشتند. نمایندگان مجلس باید توجه داشته باشند که مردم کار‌هایشان را رصد می‌کنند و می‌دانند در انتخابات بعدی به چه کسانی باید رای دهند.»

مادر شهید اعرابی با اشاره به خشونت ورزی جریان تندرو اقتدارگرا بیان گفت: «همین جریان تندرو اقتدارگرایان هستند که نمی‌توانند ببینند که مردم از راه اصلاحات و به دور از خشونت و افراط می‌خواهند به خواسته‌های خود برسند. اگر ما به دنبال خشونت و تنش در کشور بودیم در مقابل آن‌ها‌‌ همان رفتار خودشان را انجام می‌دادیم اما این کار را نکردیم و راهمپیمایی‌های خود را با سکوت برگزار کردیم. خودشان شاهد بودند که راهپیمایی‌های میلیونی مردم مسالمت آمیز بود و آن‌ها بودند که دست به خشونت زدند و اسلحه به روی فرزندان ما کشیدند. مگر دست بچه‌های ما جز یک نوار سبز و خواسته مدنی چیز دیگری بود. من بار‌ها گفته‌ام که ما مردم می‌خواهیم مسالمت آمیز در کنار هم زندگی کنیم و معتقدیم حتی مخالفان ما نیز حق زندگی دارند و نمی‌خواهیم آن‌ها از بین بروند. اما متاسفانه اقتدارگرایان همه چیز را برای خود می‌خواهند و از همین رو دست به خشونت و حذف منتقدان می‌زنند.‌‌ همان زمان هم که من را پلیس امنیت خواستند٬ گفتم که این مملکت تنها متعلق به شما نیست و این مملکت ما هم هست؛ یا بچه‌های ما را می‌کشید یا آن‌ها را وادار به ترک کشور می‌کنید و یا به زندان می‌اندازید. دغدغه‌های آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد هم دقیقا همین مسائل بود و هست اما متاسفانه این‌ها همه را فتنه می‌دانند. یعنی می‌خواهند دزدی کنند و بکشند و هر کار غیرقانونی انجام دهند و هرکس هم انتقاد کرد اسم فتنه روی‌اش بگذارند اما اینطور موفق نمی‌شوند زیرا مردم ما به دنبال دموکراسی هستند و می‌خواهند حقوقشان رعایت شود.»

او در پایان با بیان اینکه حاکمیت با رفع حصر و حبس به جهانیان نشان دهد که خواهان صلح و دموکراسی است، خاطرنشان می‌کند: «رئیس جمهور می‌تواند در مورد این مسئله اقدام کنند و رهبری هم می‌تواند تصمیم گیرنده قاطع در این مورد باشند و خواسته مردم در این زمینه که رفع حصر این عزیزان است را محقق کند. از هفتاد و پنج میلیون جمعیت ایران تقریبا هفتاد میلیون مطالبه رفع حصر را دارند و حاکمیت نمی‌تواند به این مطالبه بی‌تفاوت باشد. در حقیقت، حاکمیت با رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی نشان می‌دهد که به دنبال آزادی برای همه مردم هست و همچنین از این طریق می‌تواند به جهانیان نشان دهد که خواهان برقراری دموکراسی و صلح هستند.»

از: کلمه


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.