عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ایران میگوید ۱۲ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی و ۱۱ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی «فشار سنگینی» را به نظام پولی کشور وارد میکند.
ابوذر ندیمی روز یکشنبه ۳ اسفند، در مصاحبهای با خبرگزاری تسنیم تاکید کرد که نظام مالیاتی ایران نیاز به اصلاح و تغییر رویه دارد.
وی گرفتن مالیات از «سرمایهداران کلان» که به گفته او معوقات سنگین آنها سیستم پولی و بانکی کشور را «مختل کرده» را مهمترین اقدام برای اصلاح ساختار مالیاتی ایران دانست.
درباره فرار مالیاتی رقمهای متفاوتی از سوی اقتصاددانان و مسئولان رسمی دولت ایران بیان شدهاست.
حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه الزهرا، ۹ بهمن، رقم فرار مالیاتی را ۸۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرده و افزوده بود که نیمی از اقتصاد ایران مالیات نمیدهد.
علی عسکری، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور اما در تازهترین اظهارات خود فرار مالیاتی در اقتصاد ایران را ۱۱ هزار میلیارد تومان برآورد کردهاست.
در همین حال وزیر اقتصاد ایران روز شنبه ۲ اسفند، از برنامه این وزارتخانه برای دریافت مالیاتهای جدید از افرادی خبر داد که به گفته او از پرداخت مالیات «طفره» میروند.
علی طیبنیا روز ۲۶ آذر، نیز از معافیت مالیاتی بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران که به گفته او براساس برآوردها ۴۳ درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور را شامل میشود، انتقاد کرده بود.
در همین حال مجلس ایران در مصوبه جدیدی برخی از نهادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی از جمله آستان قدس رضوی، بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام را موظف به پرداخت مالیات کرده بود اما این مصوبه توسط شورای نگهبان رد شد.
براساس مصوبه مجلس مالیات دریافتی از این نهادها بنا بود برای تجهیز آموزشگاههای آموزش و پرورش با اولویت مناطق محروم و روستاها هزینه شود.
نمایندگان مجلس در نهایت برای تامین نظر شورای نگهبان پرداخت مالیات توسط این نهادها را منوط به تائید آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، کردهاند. این مصوبه هنوز از سوی شورای نگهبان تائید نشدهاست.
سایت خبرآنلاین پیش از این در گزارشی درآمدهای مالیاتی پیشبینی شده در بودجه سال ۹۴ را معادل ۸۶ هزار میلیارد تومان اعلام کرده و افزوده بود که در صورت محقق نشدن این پیشبینی، بودجه سال آینده دچار کسری خواهد شد.
در بودجه پیشنهادی دولت، مالیات بر کالا و خدمات با ۳۱ هزار میلیارد تومان بخش عمدهای از مالیات سال آینده را تشکیل میدهد.
این در حالی است که در این لایحه مالیات اشخاص حقوقی ۲۸ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمد ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان، مالیات بر ثروت ۲۳۷۶ میلیارد تومان و مالیات بر واردات با ۱۳ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شدهاست.
از: رادیو فردا