سازمان گزارشگران بدون مرز امروز با انتشار گزارش سالانه خشونت علیه روزنامهنگاران در جهان در بیانیهای نوشت: “امروز در جهان ۱۵۳ روزنامه نگار در بازداشت به سر میبرند. چین بزرگترین زندان روزنامه نگاران درجهان است و پس از آن مصر، ایران، اریتره و ترکیه قرار دارند.”
ایران از جمله کشورهایی است که در این گزارش به آن اشاره شده است. در این گزارش آمده است:
“در ایران در اوایل ماه نوامبر برای چندمین بار موج بازداشت روزنامهنگاران به اتهام ‘شبکه جاسوسی’ به راه افتاد. ادامه بازداشت جیسون رضاییان، گزارشگر روزنامه واشنگتن پست، از یک سال و نیم پیش نیز نمونهایی از رفتار [حکومت] با روزنامهنگاران است.”
همچنین در این گزارش به افزایش بازداشت روزنامه نگاران در ترکیه اشاره شده است و این میزان بازداشت را نشان از “سرگیری سیاست سرکوب در ترکیه” دانسته است.
پنج روزنامهنگار زندانی در جهان
رئوف میرقادریف از روزنامه نگاران در جمهوری آذربایجان است. او سال گذشته با همکاری مقامات ترکیه بازداشت و به باکو مسترد شد، این روزنامه نگار پس از یک سال و نیم بازداشت موقت در ۴ نوامبر سالجاری دادگاهی شد.
وان چیولو، روزنامه نگار چینی در ۲۵ آگوست سالجاری به دلیل انتشار مقاله انتقادی درباره کمیسیون کنترل بازار بورس بازداشت شد. از زمان بازداشت تاکنون هیچ خبری از وضعیت این روزنامه نگار در بازداشت منتشر نشده است.
نرگس محمدی، روزناه نگار و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر برای گذراندن حکم شش سال زندانش در زندان اوین به سر میبرد. او در زندان از حق دسترسی به درمان ضروری محروم است.
عبدالله آل فخرانی گزارشگر جوان سایت اطلاع رسانی رصد مصر است که در اگوست ۲۰۱۳ بازداشت شد و به همکاری با یک سازمان تروریستی متهم شده است. او در سالجاری پرونده اش در دادگاه تجدید نظر مجدد مورد بازبینی قرار گرفت.
اجید مونرو صدابرداری از جمهوری دمکراتیک کنگو در ۱۴ اکتبر سالجاری بازداشت شد. او در ۲ نوامبر سالجاری به کینشاسا منتقل شده و از آن زمان هیچ اطلاعی از او در دست نیست.
سازمان گزارشگران بدون مرز در این گزارش می نویسد که امسال بازداشت روزنامه نگاران در ترکیه ۱۱ درصد افزایش داشته است.
خبرنگاران در حمله به دفاتر رسانههای منتقد، و به هنگام پوشش تظاهرات و درگیری نظامی در مناطق جنوب و شرق ترکیه از بازداشت خودسرانه مصون نماندند.
آخرین نمونه این بازداشتها، بازداشت جان دوندار و اردم گل مدیر و نماینده روزنامه جمهوریت در آنکارا است. این روزنامه برنده جایزه دفاع از آزادی اطلاع رسانی سال ۲۰۱۵ سازمان گزارشگران بدون مرز است.
بنا بر این گزارش تعداد روزنامهنگاران زندانی در جهان نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد کاهش یافته اما در مقابل تعداد روزنامهنگاران گروگان گرفته شده افزایش ۳۵ درصدی دارد.
در حال حاضر ۵۴ روزنامه نگار در سراسر جهان گروگان گرفته شدهاند که بیشترین تعداد آن در سوریه بوده است.
گزارشگران بدون مرز امسال آمار روزنامهنگاران ناپدید شده را نیز به بیلان خشونت علیه روزنامهنگاران افزوده است. در سال جاری هشت روزنامهنگار ناپدید شدهاند.
از: بی بی سی