گزارش: – عکس: تینا سپاس
کانون شهروندی زنان: اولین نشست پرسش و پاسخ از کاندیداهای زن نمایندگی مجلس دهم، به همت کمپین تغییر چهره مردانه مجلس روز سهشنبه ۲۲ دی ماه برگزار شد. نعیمه آرنگ، دکتر ملیحه کیان فر، منیژه فتحی، افسر مومندی کاظمی چهار تن از کاندیداهایی بودند که به پرسش های حاضران در این جلسه و کمیته های زیربط کمپین تغییر چهره مردانه مجلس پاسخ دادند.
آمنه رضایی عضو کمپین تغییر چهره مردانه مجلس با صحبتهای خود نشست را آغاز کرد. وی در ابتدا گفت: “ما در کمیته من کاندیدا می شوم در کمپین تغییر چهره مردانه مجلس از کسانی که در تهران و شهرستانها در زمینه حقوق زنان فعالیت داشتند دعوت کردیم تا برای حضور در مجلس ثبتنام کنند و به عنوان فعالین حقوق زنان به جنبش ثبت نام زنان بپیوندند و نیز رایزنی هایی با برخی گروههایی که می توانند در زمینه انتخابات موثر باشند انجام دادیم. خوشبختانه در بعضی از شهرستانها این کار انجام شد و همچنین در تهران ما شاهد حضور گسترده زنان برای ثبت نام برای نمایندگی مجلس دهم بودیم. حال با گذر از مرحله ثبت نام، ما تمرکزمان را در کمپین حول آشنایی افکار عمومی با مواضع کاندیداهای زن مجلس دهم قرار دادیم و از این رو در سلسله نشستهای پرسش و پاسخ با کاندیداها برآنیم تا جامعه را با دیدگاههایی که این کاندیداها از مشکلات و مصائب جامعه زنان و همچنین راهکارهایی که میتوانند بصورت قانونی در مجلس و در تدوین قوانین داشته باشند، آشنا کنیم.”
افسر موموندی کاظمی: برای کاهش نابرابری و بهبود کیفیت زندگی مردم سرزمینم تلاش می کنم
بعد از سخنان آمنه رضایی نوبت به معرفی کاندیداهای حاضر در نشست رسید. اولین کاندیدایی که به معرفی خود پرداخت افسر موموندی کاظمی از منطقه غرب کشور (لرستان) بود که در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان ثبت نام کرده است. وی فارغ التحصیل مقطع کارشناسی در رشته پژوهش اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناسی ارشد رشته مدیریت رسانه از دانشگاه تهران است. افسر کاظمی با پیشینه فعالیت های مدنی و روزنامه نگاری وارد عرصه انتخابات شده است. تهیه مستندهایی از زندگی کودکان و زنان حاشیه نشین و انتشار گزارش های حرفه ای از جریان های اجتماعی در این مناطق از جمله فعالیتهای شاخص اوست. از دیگر فعالیت های مدنی او می توان به تاسیس و عضویت در موسسه های حمایت از کودکان بد سرپرست و بی سرپرست اشاره داشت. افسر کاظمی مدیر مسئولی و صاحب امتیازی مجله فرهنگی اجتماعی «شهر هشتم» را نیز در کارنامه خود دارد انتشار این ماهنامه پس از دو سال اکنون متوقف شده است.
افسر کاظمی موموندی در این نشست بیان کرد: “مسایل حوزه زنان از دغدغه اصلی اوست چرا که زنان جامعه ما به دلیل نابرابری در فرصت ها و امکانات بسیار آسیب پذیرند. بر این باورم که کاهش محرومیت ها و نابرابری ها فقط با اراده ملی و مشارکت همگانی امکان پذیر است از اینرو تصمیم گرفتم از زادگاهم به عنوان یکی از نقاط محروم کشور کاندیدای ورود به مجلس شوم.» وی با بیان اینکه در این زمینه با مشکلات بسیاری هم روبرو بودم بیان کرد: «بسیاری حتی میخواستند از ثبت نام من هم جلوگیری کنند و گمان بر این بود که اگر یک زن نبودم چنین توهمی در ذهن شان به هم نمی رسید. اما خوشبختانه با مقاومت خودم و تلاشها و رایزنی هایی موثر خواهران فعال مدنی و اصلاح طلبم وارد کارزار انتخابات مجلس دهم شدم.» وی در ادامه گفت: «به عقیده من همین موج گسترده ثبت نام زنان در انتخابات پیش روی تسهیل گر ورود زنان به عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی و سیاسی خواهد بود».
دکتر ملیحه کیانفر: متوجه شدم که در این برهه از زمان موجی در اذهان جامعه مدنی زنان برای حضور تاثیرگذارتر در مراکز تصمیم گیری به وجود آمده و من هم همراه این موج گسترده ایجاد شده در میان زنان کشورم شدم، موجی که پیشتر توسط زنان هنرمند، زنان ورزشکار، زنان دانشمند، زنان کارآفرین و در یک کلام زنان قهرمان ایجادشده است.
نفر بعدی که از حوزه انتخابی تهران کاندیدا شده بود و به معرفی خود پرداخت دکتر ملیحه کیانفر، پزشک عمومی بود. وی بیان داشت: “در خانوادهای متوسط و نظامی بزرگ شدهام و به واسطه نوع تربیتم همواره احساس برابری در حقوق با جنس مخالف را داشتهام. بنابراین به جرات میتوانم ادعا کنم که تلاش برای این برابریخواهی را از سنین کودکی آغازکردهام و در تمامی مقاطع تحصیلی ، دانشگاه وفعالیت های حرفه ای همواره دغدغه توجه به توانمندی های زنان به عنوان یک بال توسعه کشور را داشته وبه احقاق حقوق خانمها پرداختهام و همواره اعتقاد داشته و دارم که “علیرغم تفاوت در قابلیتهای فیزیولوژیکی، زن و مرد در حقوق انسانی برابرند.» وی سپس با تشریح حوزه کاری خود بیان داشت: «از ابتدا در سال ۱۳۷۵ در وزارت بهداشت، در حوزه تجهیزات پزشکی مشغول به کار شدم و در سال ۸۹ به معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت رفتم و در حال حاضر رئیس گروه فناوریهای تخصصی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت هستم و تصور میکنم، علیرغم فراز و فرودها و برخی ناکامیها که طی این سالهای طولانی داشتهام و بیشتر با مردان تصمیمساز کار کردهام، عملکرد خوب و قابلقبولی در زمینه حرفهای و کمک به رعایت بهتر منافع جامعه در این حوزه پرچالش داشتهام.»
ملیحه کیانفر در بیان انگیزهاش برای ثبتنام در انتخابات مجلس دهم افزود: “انگیزه من از ثبتنام در واقع شخصی نبود، بلکه به عینه متوجه شدم که در این برهه از زمان موجی در اذهان جامعه مدنی زنان برای حضور تاثیرگذارتر در مراکز تصمیمگیری ایجاد شده و من هم همراه این موج گسترده ایجاد شده در میان زنان کشورم، شدم و تصمیم گرفتم همراه با زنان دیگر تلاش کنیم تا نظر جامعه و به طور خاص زنان و جوانان را به اهمیت و لزوم حضور زنان در عرصه سیاسی جلب نماییم» وی در ادامه گفت: «ما زنان در این راه با موانع زیادی رو به رو هستیم چرا که تا به امروز در زمینه تجربه سیاستورزی عقبتر از مردان هستیم. جبران این عقبماندگی نخست از اعتماد ما زنان به یکدیگر آغاز میشود. تلاش برای جلب این اعتماد در مقطع فعلی از اهمیت بهسزایی برخوردار است. حضور زنان در عرصه سیاستگذاری باید جدی تلقی شود. بررسی های متعدد در کشور های مختلف دنیا نشان داده است که زنان بسیار کمتر از مردان وارد زدوبندهای سیاسی و تجاری شده و منافع عمومی را بر منافع شخصی ترجیح میدهند. بنابراین جامعه باید حضور زنان در عرصههای مدیریتی و سیاسی را غنیمت بشمارد.»
منیژه فتحی: اگر زنی قوی نباشد حتی نمی تواند مادر خوبی هم باشد
منیژه فتحی مهمان سوم این نشست با بیان اینکه در خانواده ای بشدت پدرسالار و مردسالار بزرگ شده است، اضافه کرد:” بعد از مدتی دریافتم که اگر زنی قوی نباشد حتی نمی تواند مادر خوبی هم باشد و بعد از آن بود که تصمیم به شروع فعالیت در حوزه زنان کردم و نزدیک ۱۸ سال است که در این حوزه به فعالیت پرداخته ام و با موسسه اسلامی زنان که خانم اعظم طالقانی بنیاد گذاشته اند فعالیت کرده ام. در ضمن تحصیلات خودم را در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مطالعات زنان ادامه دادم.”
منیژه فتحی همچنین گفت: «امروزه دنیا به جایی رسیده است که تسلط مردانه بر جهان باعث شده که همه چیز از جمله زمین، محیط زیست و حتا فضا رو به نابودی برود و به استنباط من اکنون دنیا بهسمت فمنیته و برابری در حرکت است. چرا که افکار عمومی جهانی به این نتیجه رسیده که تقسیم بندی زنانه-مردانه و راندن زنان به حوزه خصوصی اشتباه است و باعث فجایع بزرگی شده است.” فتحی در ادامه اظهار کرد: «وقتی قوانین ما تبعیض آمیز است از آن جایی که زنان عنصر مهمی در خانواده محسوب می شوند به تبع آن کل خانواده هم صدمه می بیند.» وی در ادامه گفت: «به عقیده من مردهایی که به زنان اجازه رشد و پیشرفت را نمی دهند از لحاظ روانی انسانهای سالم و طبیعی نیستند. در واقع تبعیض به زن، تبعیض به کل اجتماع و هستی است و کسانی که آسیب خورده اند باید با شجاعت از مواضع خودشان دفاع کنند.»
نعیمه (یاسمن) آرنگ: در صورت ورود به مجلس تمام تلاشم را در رفع محدودیتهای قانونی و تبعیض ها علیه زنان به کار خواهم گرفت
بعد از آن نوبت به نعیمه (یاسمن) آرنگ کاندیدا از حوزه تهران رسید وی در معرفی خود گفت: “در خانواده ای مذهبی و فرهنگی رشد کردم و از دوازده سالگی شروع به تحقیق و مطالعه کرده و همواره موضوعات قانونی را با وسواس پیگیری کرده ام.» آرنگ در ادامه افزود: «از ۲۵ سالگی به تدریس در دانشگاه در رشته زبان و ادبیات پارسی پرداخته ام و اکنون نیز در دانشگاه آزاد مشغول به کارم و آثاری در زمینه شاعران زن پارسی گو دارم». وی در ادامه گفت: «ما متاسفانه تبعیض علیه زنان را در کوچکترین موارد حتی در صحبتهای عامیانه و ضرب المثلها مشاهده می کنیم. از این رو مشکلات زنان علاوه بر مسائل قانونی شامل مسائل فرهنگی هم می شود و این دو باید همزمان با هم اصلاح شوند.»
نعیمه آرنگ افزود بیش از بیست سال است که در حوزه حقوق انسانها و علی الخصوص زنان مطالعه می کنم و از زمانی که سن کمی داشتم به این تبعیضها توجه داشتم و حتی بخش قابل ملاحظه ای از اشعارم درباره زنان است. یکسال و نیم از نزدیک با زنانی که به دلایل مختلف خانوادگی به دادگاه مراجعه کرده بودند گفتگو کردم. امروز با اندوخته ای از دانش و تجربه که در این زمینه کسب کردم، در این مسیر قدم گذاشته ام و در صورت ورود به مجلس تمام تلاشم را در رفع محدودیتهای قانونی و تبعیضها به کار خواهم گرفت و در کنار آن به کار فرهنگی برای تصحیح عرف و سنت های زن ستیز هم ادامه خواهم داد. زیرا به نظرم اصلاح و به روز کردن قوانین باید همراه با پیشرفت و رفع خرافه درباره مسائل زنان باشد.» وی در ادامه بیان داشت: «امیدوارم مجلس دهم مجلسی باشد که هم زنان شایسته به آن راه پیدا می کنند و هم تعداد زیادی از زنان و مردانی که دغدغه رفع مشکلات زنان دارند.»
مواضع کاندیداها درباره صلح و اشتغال زنان
پس از معرفی کاندیداها نوبت به پرسش و پاسخ شد. در ابتدا یکی از حضار چنین پرسشی را مطرح کرد: «زمانی که صلح نیست کشور درگیر جنگ و یا تحریم می شود. ما الان در شرایط تحریم قرار داریم و در شرایط تحریم صنایع و کارهای عمرانی از فعالیت بازمی مانند، ورشکستگی زیاد می شود و… در چنین شرایطی کوتاه ترین دیوار جامعه ماهر و تحصیل کرده زنان است و آن تصور سنتی غالب موجود در اذهان که مرد را نان آور خانواده می داند باعث اخراج بانوان از محیطهای کاری می شود. به نظر من زنانی که به مجلس راه پیدا می کنند باید موضوع صلح را به جد پیگیری کنند و بعد از آن هم مسئله بیکاری و اقتصاد زنان است و هر انسانی اعم از زن و مرد حق دارد از شغلی شرافتمند بهره ببرد.»
ملیحه کیان فر در پاسخ به این پیشنهاد بیان داشت: «در این زمینه راهکارهای متعددی وجود دارد اما اولین کاری که باید در حوزه زنان انجام داد بازنگری قوانینی است که برای دستیابی بانوان به اشتغال مانع ایجاد می کند. هم چنین تصویب قوانینی که سهم مشخصی برای تصدی پست های مدیریتی در سازمان ها برای زنان در نظر گرفته شود.» وی در ادامه گفت: «به نظر من حضور زنان در مجلس و در سیاست گذاری در معنای کلی به معنی نگاه صلح آمیز به سیاست است.»
در ادامه منیژه فتحی هم در جواب این پرسش گفت: «به نظر من تمامی مسائل از جمله اشتغال و صلح و امثالهم زنجیروار به یکدیگر وابسته اند. اما در رابطه با اشتغال زنان، من با گسترش و تمرکز بر کارآفرینی زنان موافقم. تشکیل تعاونی هایی که خود زنان ایجاد می کنند باعث می شود که کسی نتواند آنها را از شغل شان اخراج کند. بنابراین قوانینی باید وضعیت شود که در زمینه کارآفرینی زنان آنان را حمایت کند.»
نعیمه آرنگ نیز در پاسخ به این سوال بیان کرد: «با توجه به اهمیت نقش اشتغال و بعد اقتصادی در بهبود وضع زنان، برای اشتغال زنان باید حمایت های قانونی وضع شود تا زنان در اولویتهای آخر استخدام قرار نگیرند.» وی همچنین پیشنهاد کرد: «صلح باید از خود فرد آغاز شود و من خودم به شخصه دفاع از صلح و محیط زیست را با گیاهخواری آغاز کردم. ما در جهان شاهد جنگ و خون ریزی های بسیاری هستیم که همه اینها به خاطر افراط در مردسالاری اتفاق می افتد. تا زمانی که این جریان وجود دارد در طبیعت و جامعه تعادل از بین می رود.»
سلامت زنان و بیمارهای ایدز و پاپیلوما
در ادامه یکی از حضار در رابطه با حوزه سلامت سوالی را از ملیحه کیان فر مطرح کرد: «در حال حاضر طبق قوانینی که موجود است وضعیت زنان از نظر سلامت بسیار بغرنج است. اگر شما به عنوان یک نماینده به مجلس راه پیدا کنید چه برنامه هایی برای حمایت از زنان در حوزه سلامت دارید و بطور مثال در مورد بیماری هایی چون ایدز و پاپیلوما که به سلامت زنان ضربه های جبران ناپذیری می زند چه فکر می کنید. چون قانون از قربانیان این بیمارها حمایت نمی کند.»
دکتر ملیحه کیان فر در پاسخ به این پرسش بیان کرد: «یکی از مواردی که در اتباط با بیماری هایی همچون ایدز و پاپیلوما وجود دارد مرحله قبل از ظهور این بیماری هاست که ما باید روی فرهنگ سازی و آموزش در این زمینه در جامعه کار کنیم.» وی در ادامه گفت: «یکی از برنامه های من ارتباط دائمی با فقهابرای ایجاد تغییرات ضروری در قوانین موجود چه در حوزه سلامت و چه در حوزه های دیگراست. برای آن که نظرم را توضیح بدهم می خواهم از تجربه ای که در سال ۶۹ و ۷۰ در رابطه با قانون سقط جنین اتفاق افتاد، برایتان بگویم. آن زمان ممانعت های زیادی برای سقط جنین وجود داشت، اما همکاران پزشک ما در آن سالها، با برپایی سمینارهای علمی در این زمینه تلاش کردند تا برای فقها توضیح بدهند که اگر در بعضی از مواقع سقط جنین انجام نشود چه مشکلاتی می تواند پیش بیاید. پس از این حرکت دیدیم که بحث سقط جنین در مورد برخی بیماری ها قانونی اعلام شد. بنابراین به نظر من می بایست فیزیولوژی زن برای فقها توضیح داده شود تا حداقل در حوزه سلامت زنان، بتوان با گفتگو با علمای عزیز ، قوانین جدیدی را از دل قواعد فقهی مترقی اسلام بیرون آورد. نکته دیگر تلاش برای ورود بعضی مباحث آموزشی به کتاب های درسی و هم چنین تعامل با صدا وسیما برای تغییر روش های آموزش مسایل مرتبط با سلامتی عمومی است.»
کمیسیون های منتخب کاندیداهای نمایندگی مجلس
یکی از اعضای کمیته کارت قرمز از کمپین تغییر چهره مردانه مجلس سوالی را مطرح کرد و از چهار کاندیدا خواست به آن جواب بدهند: «اگر وارد مجلس شدید چه کمیسیونی را انتخاب می کنید؟ چرا آن کمیسیون را انتخاب می کنید و اولین پیشنهادتان در آن کمیسیون چه خواهد بود؟»
افسر کاظمی در پاسخ به این پرسش گفت: «من کمیسیون برنامه و بودجه را انتخاب می کنم. چراکه به نظرم با حضور در این کمیسیون می توانم بسیاری از مطالبات و خواسته های حوزه انتخابی ام و نیز جامعه زنان را پاسخگو باشم.» وی در ادامه بیان کرد: «ما برای ایجاد تغییری باید برنامه داشته باشیم. من اگر بخواهم مسائل اساسی کشور را مورد بررسی قرار دهم و در ذیل آن مسائل مربوط به زنان را، باید بتوانم این تاثیرگذاری را در حوزه های کلان کشور هم جاری کنم. اگر من به مجلس راه پیدا کنم نماینده انسان ایرانی خواهم بود نه فقط زنان. اما چون زنان قشر محروم و خاکستری جامعه بوده اند سعی خواهم کرد در تمامی این مراحل تبعیض های موجود میان زن و مرد را کاهش دهم. از همین رو ابتدا تلاش خواهم کرد که مسائل اساسی حوزه زنان و کودکان را شناسایی کنم و با رایزنی در حوزه برنامه ریزی راه حل های مناسبی بر برون رفت از محرومیت ها و مشکلات طرح کنم».
ملیحه کیان فر در پاسخ به این سوال تصریح کرد: «من کمیسیون صنایع را انتخاب خواهم کرد چراکه حدود بیست سال با تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی سر و کار داشته ام. این تجربه ۲۰ ساله به من نشان داده که قریب نود درصد مشکلات آنان از بیست سال پیش تا الان یکسان بوده و هیچ یک از این مشکلات طی این ۲۰ سال تغییر نکرده است. از طریق این کمیسیون می توانم بر موضوع تولید و نیز اشتغال جوانان و هم چنین ورود زنان به عرصه صنعت اقدام کنم.»
منیژه فتحی در ادامه گفت: «من کمیسیون اقتصاد و نیز فراکسیون زنان را انتخاب خواهم کرد.» فتحی در ادامه افزود: «من می خواهم به کمیسیون اقتصاد بروم تا بتوانم حول موضوع اشتغال زنان فعالیت کنم. اگر زنان از نظر اقتصادی توانمند شوند از بسیاری از این مشکلات جلوگیری می شود.» وی سپس گفت: « همانطور که دولت دارد از کشاورزها حمایت می کند، می تواند به تعاونی های زنان کمک کند و تضمین خرید و بازار آن برای زنان را فراهم کند.»
در پایان نعیمه آرنگ با بیان اینکه کمیسیون فرهنگی و فراکسیون زنان را در مجلس انتخاب می کند تصریح کرد: «تبعیض علیه زنان باید هم از طرق اعمال قوانین برابر برای زنان انجام شود و هم باید از طریق کارهای فرهنگی در جامعه از زنان رفع تبعیض شود.»
اولویت های کاندیداها در حوزه انتخابی شان و در حوزه زنان
در ادامه نشست یکی دیگر از اعضای کمیته کارت قرمز از کاندیداها خواست که اولویت خودشان را اول به طور کلی در حوزه انتخابی خود و در مرحله دوم اولیت شان در رابطه با زنان بطور جداگانه تشریح کنند.
افسر کاظمی در پاسخ به این سوال بیان کرد: «شاخص های توسعه حوزه انتخاباتی ام در مقایسه با سطح استان و کشور پایین است، از اینرو چاره اندیشی برای محرومیت زدایی با توجه به کاهش نرخ بیکاری و ناهنجاری های اجتماعی در اولویت کاری من قرار می گیرد.» وی افزود: «نماینده مردم باید پیگیر اجرای قوانین برای افزایش سرانه های منطقه و هم چنین برنامه های محلی و منطبق بر ضوابط آمایش ملی سرزمین باشد».
ملیحه کیان فر در پاسخ به این سوال عنوان کرد: «من در حوزه انتخابی تهران قطعا اولویت ام را بر محیط زیست تهران خواهم گذاشت و از آن جایی که فکر می کنم رفع مشکلات محیط زیستی باید به دست زنان سپرده شود، بنابراین اولویت ام در حوزه زنان نیز افزایش مشارکت زنان برای رفع مشکلات محیط زیستی شهر تهران است که بیشترین تمرکزم را در این زمینه روی زنان قشر متوسط خواهم گذاشت.»
منیژه فتحی هم در پاسخ به این پرسش بیان کرد: «اولویت ام در حوزه مسائل زنان اشتغال زنان خواهد بود. و برای کل کشور نیز اقتصاد و اشتغال را در اولویت می دانم.»
در آخر نوبت به نعیمه آرنگ بود که به این پرسش پاسخ دهد وی بیان کرد: «من فکر می کنم در حوزه قانونگذاری زنان و مردان از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و نمی توانیم بگوییم رفع تبعیض علیه زنان در قوانین تنها به سود خانمهاست، بلکه کل جامعه از چنین اقدامی سود می برد. زمانی که یک قانونی در حیطه های مختلف تبعیض آمیز باشد و یک زن احساس امنیت نکند کل خانواده را تحت شعاع قرار می دهد. بنابراین اگر از قوانین تبعیض زدایی شود سودش به کل جامعه می رسد. بنابراین اولین اولویت ام تغییر قوانین تبعیض آمیز است. یکی دیگر از اولویت هایم نیز محیط زیست و آلودگی تهران و هم چنین اصلاح تغذیه و توجه به سلامت بیشتر مردم است. البته مشکلات شاعران و نویسندگان و بطور کلی اهالی هنر را نیز مدنظر خواهم داشت.»
همدلی سیاسی در میان جوانان
در ادامه یکی از حضار جوان سوالی مطرح کرد مبنی بر اینکه الان مشکل این است که در بین جوانان ما همدلی سیاسی وجود ندارد و این اقلیتی هم که وجود دارند صدایشان به گوش کسی نمی رسد، حال شما چه طرح و نظری برای گسترش همدلی سیاسی نزد جوانان در نظر دارید؟
ملیحه کیان فر در پاسخ به این پرسش عنوان کرد ایجاد همدلی سیاسی بین افراد جامعه به ویژه جوانان مهم است ولی شیوه اجرای آن باید با همکاری خود جوانان انجام شود. وی در ادامه بیان کرد: «مشکل ما حذف زنان و نیز جوانان در مسائل مختلف جامعه است. در تمام این سالها راه حلی با این عنوان که زنان هم باید در عرصه های مختلف مشارکت کنند بوجود نیامده است. این مسئله در مورد جوانان هم صادق است. ما باید برای جوانان مسئولیت تعریف کنیم. اصل با نظام آموزشی است.»
افسر کاظمی در مورد مشارکت سیاسی جوانان هم گفت: «باید در ابتدا نیازهای اولیه جوانان را برطرف سازیم، وقتی این نیازها برطرف شد زمینه لازم برای ورود جوانان به فعالیتهای اجتماعی و سیاسی خود بخود ایجادخواهد شد».
منیژه فتحی هم در پاسخ به عدم مشارکت جوانان بیان کرد: «از نظر روانی جوانان به عضویت در گروههای اجتماعی نیاز دارند. اما امروز تنها گروهی که در کشور بصورت یکپارچه فعالیت میکند بسیج است و غیر از آن تشکیلات دیگری اجازه فعالیت ندارد که بتواند جوانان را جذب کند. به نظر من اولین مرحله این است که درباره این فعالیتها تابوشکنی شود.»
طرح «جمعیت و تعالی خانواده» از نظر کاندیداها
یکی از مباحث دیگری که از سوی حاضران در این نشست مطرح شد، طرح «جمعیت و تعالی خانواده» در مجلس فعلی بود و در همین رابطه یکی از حاضران گفت: «اگر با افزایش جمعیت موافقید باید برنامه های خود را برای مدیریت منابع حیاتی نسلهای بعدی بگویید و اگر مخالفید چه راهکاری در مقابله با آن دارید.»
افسر کاظمی در این رابطه گفت: «با توجه به اینکه مسئله افزایش جمعیت جزو سیاستهای کلان نظام است ما باید ادله محکمی برای تعدیل چنین سیاست هایی ارائه دهیم. در رابطه با این طرح خاص، اگر من وارد مجلس بشوم قطعا درخواست جلسات توجیهی با جمعیت شناسان را خواهم داشت. ضمن اینکه اساسا معتقدم سیاست های افزایش جمعیت باید تشویقی باشند و نه اجباری و باید بررسی کرد قانونگذاری در این حوزه تا چه حد آزادی های فردی را تهدید و برای زنان محدودیت ایجاد می کند».
نعیمه آرنگ در رابطه با این سئوال پاسخ داد: «نظر شخصی من این است که باید کار فرهنگی صورت گیرد و اگر قرار باشد که افزایش جمعیت هم صورت بگیرد این کار باید به وسیله سیاست های تشویقی انجام شود و نه با اجبار.»
مواضع کاندیداها در مورد حمایت از سازمان های مردم نهاد
یکی دیگر از حاضران پرسش اش را حول نهادهای مدنی مطرح کرد و گفت پرسش من این است که شما از سوی نهادهای مدنی حمایت می شوید، حال برنامه تان برای حمایت از سازمانهای مردم نهاد چیست؟
منیژه فتحی در رابطه با این پرسش چنین توضیح داد: «بهترین حمایت از نهادهای مدنی همین است که اجازه داده شود چنین نهادهایی از دبیرستانها آغاز به فعالیت کنند. مسلما من به شخصه چون برآمده از نهادهای مدنی هستم خود را موظف به حمایت از این نهادها می دانم و نقش آنها را برای گسترش توسعه در جامعه ضروری می دانم.»
افسر کاظمی هم در ادامه در رابطه با این مسئله گفت: «بدیهی است کسانی که با حمایت سازمانهای مردم نهاد وارد مجلس می شوند نباید پیشینه خود را فراموش کنند و باید برای گسترش آن تلاش کنند».
مسائل کودکان و مواضع کاندیداها
در ادامه یکی دیگر از حضاران این نشست سوال خود را این گونه مطرح کرد: «در رابطه با کودکان بطور مثال کودکانی که مورد خشونتهای خانگی قرار می گیرند ولی قانون از آنها حمایت نمی کند چه راهکاری دارید؟»
افسر کاظمی در پاسخ بیان کرد: «بسیاری از خانواده های ما در طبقه متوسط و بالا دیگر مردسالار و زن سالار نیستند بلکه کودک سالار هستند، اما در مورد خانواده های متوسط رو به پایین این مشکلات در حوزه کودکان به شدت شایع است. با توجه به پیشینه فعالیتم در حوزه کودکان در این زمینه طرحهایی برای ارائه دارم».
دکتر ملیحه کیان فر هم در پاسخ به این سوال مطرح داشت: «نهادهای مدنی تاکنون بیشترین تقش را در پیگیری مطالبات این کودکان داشته اند. بنابراین باید نهادهای مدنی تحکیم شوند.»
راهکارهایی برای دوران پسا تحریم در مجلس
در ادامه یکی از جاضران پرسید: با توجه به این که شما قرار است در مجلسی که به دوران پساتحریم تعلق دارد وارد شوید، فکر می کنید شرایط در آن مجلس چگونه است و چه راهکارهایی برای دوران پساتحریم دارید؟
افسر کاظمی در پاسخ به این سوال بیان کرد: «من فکر می کنم دوران پساتحریم دوران حضور حداکثری مردم در تمام عرصه هاست. من گمان نمی کنم درآمدها در این دوران وابسته به دلارهای نفتی باشد، بنابراین نیاز به یک همت جمعی برای ورود به عرصه های مختلف و افزایش تولید و ارتقا سرانه های ملی داریم».
خلاء قوانین در حوزه زنان
یکی از حاضران در این نشست نیز از کاندیداهای حاضر پرسید: «فکر می کنید چه کمبودی در قوانین موجود در حوزه زنان و کودکان وجود دارد؟»
نعیمه آرنگ در پاسخ بیان کرد: «در حوزه کودکان بخصوص و قوانینی که مربوط به کودک آزاری است ما با خلاء قوانین رو به رو هستیم.»
منیژه فتحی در پاسخ به این سوال گفت: «به نظر من در این مورد تنها راه چاره رایزنی با فقها باشد. اگر ما بتوانیم نظر علما را عوض کنیم بالطبع با قانونگذاری روزآمد می توان خلاء های قانون را در حوزه زنان مرتفع کرد. از سوی دیگر اگر ترکیب مجلس از آنچه امروز هست عوض شود می توان امید به تغییراتی در این حوزه داشت.»
افسر کاظمی هم در ادامه افزود: «در فقه هم پارادایمهای مختلفی وجود دارد. بسیاری از علمای مترقی هستند که نظراتشان با مقتضیات روز جوامع انسانی تطبیق دارد که می توان برای قانونگذاری روزآمد از این نظرات بهره برد» وی همچنین اضافه کرد: «ما در حوزه های مختلف، قوانین خوب بسیاری داریم اما این قوانین یا اجرا نمی شوند و یا از وجود آنها آگاهی وجود ندارد. باید افزایش آگاهی مردم هم در دستور کار سازمانهای مردم نهاد قرار بگیرد تا ما بتوانیم از این قوانین استفاده کنیم».
در پایان این نشست پرسش و پاسخ درحالی که آمنه رضایی انتهای جلسه را اعلام کرده بود، سوال دیگری مطرح شد مبنی بر این که: «آیا برنامه ای برای حمایت از اقلیتهای قومی، دینی و… دارید؟»
از آن جایی که نشست پایان یافته بود، تنها کاندیدایی که توانست به این پرسش پاسخ دهد منیژه فتحی بود که در پاسخ به این پرسش گفت: «قطعا اگر نمایندگان این اقلیتها لایحه ای مطرح کنند در دفاع از آنان رای خواهیم داد و برای پیشبرد آن کمک می کنیم.»