مدیرکل تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی در ایران از ایجاد دوره کاردانی مدیحه و مرثیه سرایی خبر داد. بحث راهاندازی چنین دورهای دستکم از سال ۹۱ مطرح بوده و توسط انجمن مداحان پیگیری شده است.
به گفتهی مدیرکل تشکلهای دینی و مراکز فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی، “تعظیم شعائر مذهبی، قرائت درست از مناسبتهای مذهبی و سیره شناسی ائمه اطهار” برای این سازمان اهمیت زیادی دارد.
رضا معممی مقدم روز چهارشنبه (۷ بهمن / ۲۷ ژانویه) به خبرگزاری مهر گفت: «بر همین اساس با تأیید وزارت علوم دوره کاردانی حرفهای مدیحه و مرثیه سرایی در مرکز آموزش علمی کاربردی سازمان طراحی و ایجاد شده است.»
او “استانداردسازی مرثیه سرایی و مدیحه سرایی بر اساس واقعیتهای تاریخی، یکسانسازی مطالب مطروحه در مراسم مذهبی، و ارائه فرهنگ اصیل اسلامی در مراسم” را از ضرورتهای مهم راهاندازی این دورهها عنوان کرد.
مراسم جذاب برای جوانان
به گزارش خبرگزاری مهر، معممی مقدم “برنامهریزی هدفمند برای برگزاری مراسم مذهبی جذاب برای جوانان” را یکی دیگر از ضرورتهای ایجاد دوره کاردانی مداحی دانست.
علی آهی، نایبرئیس خانه مداحان، شهریور ماه ۱۳۹۱ به کاستیها و مشکلات کار مداحان اشاره کرده و گفته بود که “این قشر نمیدانند که متولی رسیدگی به امور آنها کدام دستگاه اجرایی است”.
به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) آهی در همایش بسیج مداحان کاشان همچنین گفته بود: «مداحان و شاعران باید شعر را کالبد شکافی کنند، چون برخی شعرها از نظر موضوعی و برخی نیز بهلحاظ ادبی، معانی و عقیدتی اشکال دارند.»
نایبرئیس خانه مداحان سه سال و نیم پیش از ایجاد رشته مداحی در دانشگاه علمی کاربردی خبر داده و ابراز امیدواری کرده بود که مداحان پس از دریافت مدرک بتوانند در کنار کار خود “به تدریس دروس عقیدتی و قرآنی در آموزش و پرورش نیز بپردازند”.
دوستی و دشمنی با احمدینژاد
محمود احمدینژاد، رئیسجمهور پیشین ایران از زمانی که شهردار تهران بود به ارتباط گرفتن و حمایت از مداحان و هیئتهای مذهبی پرداخت و به جز سالهای آخر دولت دهم همواره از حمایت آنها برخوردار بود.
گفته میشود این هیئتها در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ نقش فعالی داشتهاند و در ورود احمدینژاد به کاخ ریاست جمهوری سهم دارند.
رابطه احمدینژاد و مداحان از زمان اختلاف او با رهبر جمهوری اسلامی بر سر انتصاب اسفندیار رحیممشایی به سمت معاون اولی رئیس جمهور به شدت تیره شد.
منصور ارضی، از معروفترین و پرنفوذترین مداحان تهران که زمانی همراه احمدینژاد به سفرهای استانی هم میرفت، پس از ماجرای مشائی او را “یهودی امت” خواند.
ارضی زمانی در مسجد ارگ تهران گفته بود دستمزد کسی که مشائی را بکشد شخصا پرداخت میکند. فاطمه بداغی، معاون حقوقی احمدینژاد شهریور سال ۹۰ از شکایت دولت از منصور ارضی به خاطر هتاکی به مشائی خبر داد.
آموزش بهداشت گوش و حلق و بینی به مداحان
از سوی دیگر در سالهای گذشته شیوههای جدید مداحی و عزاداری در ماه محرم و استفاده از موسیقی پاپ در نوحه خوانیها با انتقاد و اعتراض برخی از مراجع تقلید و روحانیان روبرو شده است.
محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان آذر ماه امسال ضمن انتقاد از استفاده از موسیقی غربی و ارائه “مضامین پیش پا افتاده و محتوای غلط ” توسط مداحان، گلایه کرد که آنها میدان را از اهل منبر و واعظان گرفتهاند.
مدیرکل تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری مهر “کاربرد فیزیک صوت در مداحی، تئوری موسیقی، سرایش و تربیت شنوایی پایه، اصول آراستگی، فن بیان،علم عروض، ارتباطات غیرکلامی، بهداشت گوش و حلق و بینی و صدا سازی” را از سرفصلخای اصلی دوره کاردانی مداحی عنوان کرد.
ظاهرا علاوه بر دورهی کاردانی مداحی که در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار میشود، خانه مداحان نیز در صدد راهاندازی “دانشکده مداحی” است.
خانه مداحان در دولت دوم احمدینژاد، سال ۹۰ تاسیس شد و به گفتهی علی آهی تا ابتدای سال ۹۳ بیش از ۱۷۰۰ عضو داشته است.
آهی اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳ در باره راهاندازی دانشگاه و رشته مداحی به خبرگزاری ایلنا گفته بود: «مقدمات کار انجام و مجوز دانشکده از وزارت علوم نیز اخذ شده است، بنابراین به نظر میرسد از نیمه دوم سال جاری راهاندازی شود و دانشجو بپذیرد.»
از: دویجه وله