سد گتوند
به گفته معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران، به پیشنهاد وزارت نیرو و در جهت کاهش اثرات نامطلوب فعالیتهای عمرانی بر محیط زیست احداث ۱۵ سد در سطح کشور متوقف شده است. همچنین پس از سالها حدود مجاز آلایندگی تغییر کرده است.
بنا بر گزارش منتشره در “خبرآنلاین”، منتقدان سدسازی پس از سالها اعتراض اینک از خبر خوشی صحبت میکنند که توسط سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام شده است.
منتقدان سالهاست که ساخت و آبگیری بسیاری از سدها را پرحاشیه تلقی کرده و درباره خطرات زیستمحیطی آن هشدار میدهند. آنها به مواردی مانند سد گتوند اشاره میکنند که میلیونها متر مکعب آبی که در آن ذخیره شده بود را شور کرده یا سد داریان که تهدیدی جدی برای چشمه تاریخی بل محسوب میشود. آنها میگویند با آبگیری سد داریان چشمه طبیعی بل از بین خواهد رفت و در دریاچه سد غرق خواهد شد.
سد سیلوه نیز نمونه دیگری است که آبگیری آن یادگارهای پنجهزار ساله اشکانیان که در منطقه قرار دارند را با خطر غرق شدن مواجه خواهد ساخت.
اینک سعید متصدی خبر میدهد که به پیشنهاد وزارت نیرو ساخت ۱۵ سد در چارچوب تلاش برای کاستن اثرات نامطلوب فعالیتهای عمرانی بر محیط زیست متوقف شده است.
یک خبر دیگر
معاون سازمان حفاظت محیط زیست همچنین خبر داد که بعد از ۲۰ سال حدود مجاز آلایندگی تغییر کرده و حدود جدیدی در این زمینه تصویب شده و تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری که آلایندگیشان معادل ۵ خودروی استاندارد است نیز متوقف شده است.
او تغییر حدود مجاز آلایندگی را “گام مهمی در راستای کاهش آلودگی” خواند و گفت، برخی آلایندهها مانند ناکس و اکسید نیتروژن به فهرست تعیین حد برای آلایندهها اضافه شده و صحبتهایی هم برای اضافه کردن برخی فلزات سنگین از قبیل سرب و جیوه در حال انجام است.
سعید متصدی با اشاره به این که امسال مصرف گاز در نیروگاهها افزایش ۱۸درصدی داشته است از نشستی با مسئولان دولتی سخن گفت “تا صنایع آلاینده و مزاحم که عمدتا دارای مجوز نیستند ساماندهی و حتی از محدوده منازل مسکونی مردم خارج شوند.”
همچنین مقرر شده تا برای کاهش آلودگی هوا بهخصوص در تهران نیروگاههایی که در داخل یا حوالی کلانشهرها هستند از سوخت مازوت استفاده نکنند. با تلاشهایی که در این زمینه شده از ابتدای سال جاری میزان استفاده از سوخت مایع ۳۳ درصد کاهش یافت و استفاده از سیکل ترکیبی سوخت در دستور کار قرار گرفت.
در عین حال با توجه به این که ۱۹درصد از صنایع در تهران قرار دارند تلاش میشود با دو راهکار پرداخت عوارض و پلمب با صنایع آلاینده برخورد شود.
نکته دیگر لزوم افزایش توجه به آلایندگی منابع خانگی است. به گفته متصدی، تاکنون ۲۰۰ موتورخانه به صورت پایلوت بررسی شده و قرار است گواهی معاینه فنی برای آنها ایجاد شود.
متصدی همچنین گفت، باید ۶۰۰هزار موتورخانه مورد بازبینی و اصلاح قرار گیرد و معاینه فنی برای موتورخانههایشان صادر شود تا مصرف انرژی و میزان مصرف کاهش یابد و بعد از این مرحله هوشمندسازی موتورخانهها آغاز خواهد شد.
او درباره عوارض آلایندگی افزود: «برخی بررسیها نشان میدهد سالانه حدود دو تا سههزار میلیارد تومان عوارض آلایندگی به شهرداریها پرداخت میشود که قرار است در راستای بهبود مشکلات محیطزیستی و تقویت زیرساختهای آن هزینه شود.»
متصدی با بیان این که این عوارض باید در توسعه حمل و نقل عمومی و ایجاد فضای سبز هزینه شود گفت: «مردم میتوانند هزینهکرد عوارض آلایندگی صنایع را از طریق شوراهای شهر و شورایاریها پیگیری کنند.»
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست بر ضرورت گسترش همکاریهای بینالمللی برای ارتقای تکنولوژی تأکید کرد و گفت، تلاش میشود صنعت فولاد به سمت کاهش انتشار گازهای گلخانهای پیش برود. همچنین دو سند اقتصاد کمکربن و سند مشارکت در کاهش گازهای گلخانهای نیز در دستور کار قرار گرفته است.
تهران سالهاست که در زمره آلودهترین شهرهای دنیا قرار دارد. در سال جاری وضعیت آلودگی هوای تهران بارها اضطراری اعلام شده و مدارس نیز در این رابطه تعطیل شدهاند.
بهتازگی فاضلاب جنوب تهران نیز از سوی رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهیدبهشتی آلودهترین آب دنیا خوانده شده است. فعالان محیط زیست سالهاست بر ضرورت رعایت استانداردهای محیط زیستی در همه عرصهها تأکید کرده و مسئولان را به بیداری در برابر تهدیداتی دعوت میکنند که میتوانند در درازمدت لطمههایی جبرانناپذیر به کشور وارد سازند.
از: دویچه وله