به گفتهی رئیس بخش ایران، افغانستان و تاجیکستان در سازمان “گزارشگران بدون مرز” وضعیت سانسور در ایران در عمل تغییری نکرده است. او از افزایش شمار روزنامهنگاران دربند نیازمند درمان در ایران ابراز نگرانی کرد.
بهرغم ۴ رتبه صعود ایران در تازهترین گزارش سازمان “گزارشگران بدون مرز” دربارهی وضعیت آزادی رسانهها در جهان، کماکان جمهوری اسلامی ایران یکی از بدترین کشورها از نظر آزادی مطبوعات با بیشترین میزان سانسور و سرکوب است. ایران امسال در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۶۹ ایستاده است.
رضا معینی، رئیس بخش ایران، افغانستان و تاجیکستان در سازمان “گزارشگران بدون مرز” در گفتوگویی با دویچهوله با تاکید بر اینکه وضعیت ایران از سال ۲۰۰۴ در بررسی این نهاد همواره سیر سقوط داشته است، گفت:«این صعود اندک ایران بههیچعنوان به این معنا نیست که وضعیت سرکوب و سانسور در ایران بهتر شده، بلکه بیشتر ناشی از آن است که وضعیت در دیگر کشورها بدتر شده است.»
معینی با تاکید بر اینکه ایران کماکان یکی از پنج زندانبزرگ برای روزنامهنگاران است، گفت: «آنچه اسباب افزایش نگرانی است تعداد روزنامهنگاران زندانی نیازمند به درمان در ایران است. این زندانیان عملا از حق دسترسی به درمان محروماند.»
بنا به گزارش این سازمان ۱۵۳ خبرنگار در جهان در پشت میلههای زندان در حبس هستند و نیمی از این تعداد در زندانهای چین، مصر، ایران، اریتره و ترکیه بهسر میبرند.
رئیس بخش ایران، افغانستان و تاجیکستان در “گزارشگران بدون مرز” همچنین با اشاره به سقوط چشمگیر تاجیکستان در ردهبندی تازه که ۳۴ پله پسرفت را نشان میدهد، به دویچهوله گفت:«در کشورهای شوروی سابق وضعیت آزادی مطبوعات کماکان فاجعهبار است. اگر روسیه را الگوی منفی این کشورها بدانیم، با توجه به اینکه سرکوب مطبوعات در روسیه در سال گذشته از همه سی سال گذشته شدیدتر بود، این وضعیت بر دامنهی تشدید سرکوب در دیگر کشورهای شوروی سابق نیز افزایش داشته است.»
جدول ردهبندیوضعیت آزادی مطبوعات در جهان نشان میدهد که در برخی کشورهای اروپایی نیز، سانسور تشدید شده است. در این میان آلمان از رتبهی ۱۲ در جدول پیشین به رتبهی ۱۶ تنزل پیدا کرده است.
معینی میگوید در کشورهایی مثل آلمان و سوئد “رشد نیروهای راستگرا” و “متمایل به فاشیسم” از امنیت خبرنگاران کاسته است و در حاشیهی تظاهراتها، اصحاب رسانه با تهدید و کتک مواجه شدند. او تاکید دارد که بیشتر آزارها علیه خبرنگاران در کشورهای غربی از سوی “نیروهای غیرحکومتی” است.
او “ایدئولوژی” و و سانسور ناشی از آن را از یک سو و “حمله بخش خصوصی” برای محدودسازی اطلاعرسانی را از سوی دیگر از مهم،ترین مشکلاتی میداند که آزادی مطبوعات در جهان را با تهدید مواجه کرده است.
از: دویچه وله