فرشته طائرپور در نامهای به مسئولان رادیو و تلویزیون، بیاعتنایی به حقوق مالکان آثار را عمدی خوانده و میپرسد چطور پخش تیزر فیلمها از شبکههای خارجی کراهت دارد اما پخش بدون اجازه فیلمها در تلویزیون سراسری حرام نیست؟
فرشته طائرپور، تهیهکننده فیلم، در نامهای به صدا و سیما به پخش غیرقانونی فیلم “وقتی همه خواب بودند” اعتراض کرده و گفته که این کار نشاندن مخاطبان پای سفرهای حرام است. این فیلم به تاکید تهیهکننده آن، چند مرتبه در سالهای اخیر و بدون توجه به اعتراضهای شفاهی و مکتوب او به نمایش در آمده و مناسبت پخش آن در مرتبه آخر، عید قربان بوده است.
فرشته طائرپور نوشته است: «در شرایطی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مالکان آثار را در ازای پخش خلاصه تیزرهای ده ثانیهای و گرانقیمت خود ملزم به امضای تعهداتی مبنی بر عدم استفاده مطلق از شبکههای غیرقانونی و پذیرش پیشاپیش خسارتهای سنگین تخلفشان از این تعهد میکند، خود از همه قوانین شرعی و مدنی و احتیاطهای واجب در رعایت حق الناس عبور کرده و نسخ امانی فیلمهای موجود در آرشیوش را اموال مصادره شدهای فرض کرده که برای انواع جرح و تعدیلها، یا نمایشهای تلویزیونی و ویدیوئی، در موردشان اختیار تام دارد.»
وزارت ارشاد ایران شبکههای ماهوارهای خارجی را ابزار رخنه فرهنگی در داخل کشور میداند و هر گونه همکاری یا مشارکت در تولید برنامه از جمله پخش آگهی فیلمهای سینمایی از این شبکهها را قابل پیگرد معرفی میکند. فیلم سینمایی “آااادت نمیکنیم” از جمله فیلمهایی بود که در هفته اول اکران خود به خاطر پخش آنونس تبلیغاتیاش از شبکههای ماهوارهای از ادامه نمایش منع شد.
این تهیهکننده سینما، مسئولان صدا و سیما را ملامت کرده که در بزنگاه تعامل با سینماگران مستقل همواره در نقش “معاملهگری بدحساب” ظاهر شده و از درک وظایف حمایتی خود عاجز ماندهاند: « در شرایطی که مدتی است جمع کثیری از سینماگران -در داخل و خارج- دست به دست هم دادهایم و وکیل استخدام کردهایم تا شکایت قانونی خود از نمایش غیرقانونی آثارمان را در محاکم قضایی ایران، اروپا و کانادا پیگیری کنیم، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در جوار خودمان، با بیاعتنایی عمدی به حقوق مسلم و مصرح مالکان آثار، فیلمهای ما را بدون داشتن قراردادی معتبر، بارها از شبکههای مختلف خود پخش میکند و مخاطبانش را پای سفرهای حرام، به تماشا مینشاند.»
طائرپور گفته که بارها به دلیل “رفتار مصادرهای” با فیلمهایش، از مسئولان صدا و سیما شکایت کرده ولی این فیلمها هم در حوزه نمایش خانگی توزیع و هم بارها از شبکههای مختلف سراسری و استانی پخش شدهاند.
در یادداشت اعتراضی خانم طائرپور که در خبرگزاری ایسنا منتشر شده، او به فشاری اشاره کرده که فیلمسازان ایرانی از سوی مراجع قانونی و قضایی به خاطر پخش تیزرهای تبلیغاتی در شبکههای خارجی تحمل میکنند و میپرسد کراهت پخش غیرقانونی فیلمهای خوب ایرانی از صدا و سیما بیشتر است یا آگاهیرسانی یک شبکه خارجی به هموطنان در مورد تولیدات مجاز که موجب رونق بازار سینمای ایران میشود؟
او در پایان نوشته است: «تسویه حساب ما با صدا و سیما بماند برای آن دنیا؛ که نه سازمان اینهمه دستش باز است و پشتش گرم و حکمش نافذ… و نه ما اینهمه دستمان بسته و پشتمان خالی و حرف حقمان، تف سر بالا!»
از: دویچه وله