یونسکو، نهاد تربیتی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، چهارشنبه پنجم آبان قطعنامه تعلق «حرم قدس شریف به اسلام و مسلمانان» را مورد تایید نهایی قرار داد.
این قطعنامه دو هفته پس از صدور قطعنامه مشابه دیگری در نشست یونسکو که آن نیز به مفهوم «عدم تعلق تاریخی این اماکن به یهودیان یا مسیحیان» تلقی شد، تایید گردید.
ده کشور در کمیته میراث جهانی یونسکو به دومین قطعنامه رای موافق دادند؛ دو کشور با آن مخالفت کردند؛ هشت کشور رای ممتنع دادند و دو کشور نیز غایب بودند.
پیشنویس دومین قطعنامه از سوی سفیران فلسطین و اردن ارائه شده بود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در مقر آن در پاریس با «جنجال شدید» همراه بود زیرا نمایندگان فلسطین و اردن میخواستند، تصویب قطعنامه با «اجماع» و بدون رایگیری اعلام شود.
قطعنامههایی که در محافلی مانند یونسکو یا شورای امنیت سازمان ملل با اجماع و بدون رایگیری اعلام می شود، از اهمیتی بیشتر برخوردار است زیرا یکپارچگی موضعگیری این نهادها در مورد یک موضوع مشخص را مورد تاکید قرار میدهد.
اما از آنجا که کشورهای تانزانیا و بوسنی هرزگوین، دو عضو از اعضای کمیته میراث جهانی یونسکو، خواهان آن شده بودند که رایگیری صورت گیرد و محرمانه باشد، کمیته با وجود اصرارهای نمایندگان کشورهای عرب رایگیری را انجام داد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، کارمل شاما – کهن سفیر اسرائیل در یونسکو صدور این قطعنامه و نیز قطعنامه دو هفته پیش را نادیده گرفتن «ظالمانه» حقایق تاریخی و غافل شدن از حضور چند هزار ساله یهودیان در این سرزمین دانست.
سفیر اسرائیل در یونسکو و یک ان جی اوی حامی اسرائیل در این روز در دیدار با خانم ایرینا بوکووا مدیر کل یونسکو طوماری را با امضای نزدیک به یکصد هزار یهودی به او دادند که در آن تاکید شده بود که «معبد مقدس یهود» هزاران سال قبل در این اماکن وجود داشته است.
همچنین به گزارش رادیو اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چهارشنبه در اورشلیم گفت، «تئاتر مبتذل یونسکو در انکار بدیهیترین حقایق تاریخی کماکان ادامه دارد».
آقای نتانیاهو دو هفته پیش نیز گفته بود، کشیدن خط بطلان بر وجود تاریخی بیتالمقدس یهود در این مکان مقدس مانند آن است که تعلق دیوار چین به چینیها یا ارتباط اهرام ثلاثه به مصر را انکار کنیم.
رادیو اسرائیل نیز چهارشنبه واکنش الون بار دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه این کشور و مسئول تعاملات دولت اسرائیل با نهادهای بینالمللی را منتشر کرده که وی گفته است، این قطعنامه یونسکو «بسیار زود روانه زبالهدان تاریخ میشود».
در همین حال، این دیپلمات اسرائیلی گفته است، قطعنامه دوم مانند قطعنامه دو هفته پیش، اسرائیل را دیگر «اشغالگر» لقب نداده و از «دیوار ندبه» یهودیان نیز به عنوان بخشی از اماکن مقدس همجوار با «حرم قدس شریف» و با عبارت عبری و یهودی آن «کوتل همعراوی» یاد کرده است.
این قطعنامه در همین حال، ساکنان یهودینشینها را بدلیل تعرض به مقدسات فلسطینی محکوم کرده است.
رسانههای اسرائیل در روزهای گذشته خبر داده بودند که شماری از کشورها مانند ایتالیا و مکزیک از اینکه به قطعنامه پیشین رای موافق داده بودند، «پشیمان» شدهاند.
بهنوشته جروزالم پست، ماتئو رنتزی نخستوزیر ایتالیا جمعه گذشته در تماس تلفنی با همتای اسرائیلیاش گفته بود، رای موافق پیشین کشورش به قطعنامه قبلی «اشتباه» بوده است.
قطعنامه نخست با حمایت۲۴ کشور از جمله ایران، رای مخالف شش کشور و رای ممتنع ۲۶ کشور بدست آمده بود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، دولت این کشور با یاری آمریکا بیشترین تلاش سیاسی را در پشت صحنه به عمل آورده بود تا در رایگیری دوم، شمار بیشتری از کشورها از حضور در نشست رایگیری خودداری کنند اما ناکام ماند.
تصویب دو قطعنامه پی در پی در یونسکو در مورد «تعلق تاریخی حرم قدس شریف» به اسلام و مسلمانان، پیروزی سیاسی مهمی برای فلسطین که عضو یونسکو است، محسوب میشود.
به گزارش تلویزیون فلسطین، صائب عریقات، مقام ارشد تشکیلات خودگردان و دبیر اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در واکنش به قطعنامه جدید کمیته میراث جهانی یونسکو گفت، پیام این قطعنامه لزوم احترام گذاشتن به همه ادیان و اماکن آنها در بیتالمقدس است.
اسرائیلیان و فلسطینیان در سرزمینهایی باستانی با قدمت چند هزار ساله روابط بسیار متشنجی دارند.
اما در نبود چشماندازی برای صلح اسرائیل و فلسطینیها و قطع تماسهای سیاسی از چند سال پیش، فلسطینیها برای استقلال کشور مورد نظر خود گامهای سیاسی بلندی در نهادهای سازمان ملل و سایر نهادهای بینالمللی برداشتهاند.
در همین حال، بعد از اینکه محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی به تازگی در مراسم خاکسپاری شیمون پرز شرکت کرد، امید به تجدید گفتوگوهای راکد مانده طرفین تقویت شد.
از سوی دیگر، آقای عباس پیشنهاد بنیامین نتانیاهو را برای رفتن به کنست و سخنرانی در آنجا «مانند سخنرانی شجاعانه انور سادات» رد کرد.
از: رادیو فردا