چند روز پس از هشدار آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران نسبت به فراتر رفتن ذخیره آب سنگین این کشور از حد مجاز، مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردند که بخشی از مازاد آب سنگین ایران به کشور عمان منتقل شده است.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز یکشنبه سیام آبان، در گفتوگو با ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران، گفت: “با توجه به پیشرفت مذاکرات با چند شرکت و کشور خارجی برای خرید آب سنگین مقادیری از تولیدات مازاد ایران به عمان منتقل شده است.” وی اضافه کرد که “مقادیر دیگر به این کشور جهت انتقال به کشورهای خریدار ارسال خواهد شد.”
کمالوندی به خبرگزاری کار ایران نیز گفته که “مذاکرات با کشورهای دیگر که خواستار خرید آب سنگین ایران هستند، به ویژه اروپاییها ادامه دارد.”
همچنین بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه اول آذر، در این زمینه گفت: “این یک بحث فنی است. ما تا جایی که بتوانیم و طرف های مقابل ما بخواهند، بر تعهدات خود در برجام باقی خواهیم ماند و آن را دقیقا اجرا می کنیم.”
آب سنگین در رآکتورهای هستهای مثل کارخانه آب سنگین اراک به کار گرفته میشود. ایران متهم است که در تأسیسات هستهای اراک پولوتونیوم قابل استفاده برای اهداف نظامی تولید میکند.
در حالی که در ماه فوریه گذشته، ذخیره آب سنگین ایران از حد مجاز بیشتر شده بود، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنج شنبه هفدهم نوامبر در گزارش خود به جلسه شورای حکام آژانس بین المللی گفت که برای دومین بار از زمان اجرای توافق اتمی ایران، ذخیره آب سنگین این کشور از میزان مجاز در این توافق فراتر رفته است.
بر اساس گزارش آمانو، ذخیره آب سنگین ایران در ابتدای ماه نوامبر به ۱۳۰٫۱ تن رسید، در حالی که میزان مجاز برای این کشور ۱۳۰ تن است.
رسانههای ایران نوشتهاند که این کشور تاکنون ۳۲ تن آبسنگین به آمریکا فروخته و ۳۸ تن دیگر نیز به روسیه فروخته شده است. بر اساس توافق اتمی ایران، این کشور میتواند مازاد آب سنگین خود را به کشورهای مختلف بفروشد.
از: ار اف ای