در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک وزیران امور خارجه ایران، ترکیه و عراق به گفتوگو نشستند و بیانیه مشترکی در مخالفت با همهپرسی در اقلیم کردستان عراق منتشر کردند.
محمدجواد ظریف، مولود چاووش اوغلو و ابراهیم جعفری وزرای امور خارجه ایران، ترکیه و عراق در نشست سهجانبه خود در روز ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور) درباره همهپرسی استقلال کردستان عراق در موارد مشخصی به توافق رسیدند.
آنها در بیانیه مشترک خود ضمن «ابراز نگرانی از طرح همهپرسی در اقلیم کردستان» هشدار دادهاند که «چنین اقدامی تمامی دستاوردها و تلاشهای عراق در راستای مبارزه با داعش را در معرض مخاطره بزرگ قرار خواهد داد».
وزیران امور خارجه سه کشور با «تاکید مجدد بر تمامیت ارضی عراق و وحدت سیاسی در آن کشور» بر سر «لزوم اتخاذ اقدامات هماهنگ در جهت مخالفت با برگزاری رفراندوم» توافق کردهاند. آنها علاوه بر این «بر اهمیت تمرکز بر روی نقاطی از عراق که هنوز از دست داعش خارج نشده است» تاکید ورزیدهاند.
سه سیاستمدار بلندپایه معتقدند که انجام همهپرسی در اقلیم کردستان «خطر مناقشات جدیدی را در منطقه» دامن خواهد زد.
در بیانیه مشترک همچنین تاکید شده است که «گفتوگوی سازنده در چارچوب قانون اساسی عراق تنها مسیر حل و فصل موضوعات میان بغداد و اربیل است.»
میان دولتهای مرکزی عراق و اقلیم کردستان بر سر چگونگی صادرات نفت این منطقه، میزان بودجه آن و تامین امنیت مناطق کردنشین تنشهایی بهوجود آمده که تاکنون با مذاکره حل نشدهاند.
در بیانیه مشترک وزیران سه کشور، بر اهمیت حمایت ایران و ترکیه در مهار این تنشها تاکید شده است.
وزیران امور خارجه ایران، ترکیه و عراق همچنین خواستار «تلاشهای منسجم بینالمللی در جهت متقاعد ساختن دولت اقلیم کردستان برای لغو این همهپرسی» شدهاند.
موافقان و مخالفان
طرح همهپرسی در اقلیم کردستان عراق مخالفان زیادی دارد. تاکنون کشورهای زیادی از جمله ایالات متحده آمریکا با این اقدام مخالفت کردهاند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز از جمله مخالفان است.
گوترش معتقد است که این همهپرسی در شرایط فعلی میتواند به وحدت و یکپارچگی عراق لطمه بزند و پیروزی بر گروه تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) را دشوارتر کند.
در مقابل، دولت اسرائیل اعلام کرده است که از برگزاری همهپرسی در کردستان عراق قاطعانه حمایت میکند.
همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق قرار است روز ۲۵ سپتامبر (سوم مهر) برگزار شود.
از: دویچه وله