«بسته خبری هفته» عنوان ستونی است که به صورت هفتگی میتوانید روی وبسایت کمپین حقوق بشر در ایران دنبال کنید. این ستون به مجموعهای از خبرهای هفته میپردازد که اگر چه ممکن است به صورت مجزا در قالب مقاله یا خبر نیامده باشد، اما در شبکههای اجتماعی مطرح و یا به دلیل ماهیت خبری آن قابل توجه و تامل است، توسط رسانههای دیگر به آن پرداخته شده یا کمتر در میان خبرهای دیگر دیده شده است. شما می توانید خبرهای کوتاه و همچنین لینک به خبر، بیانیه و گزارشهای کمپین را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.
*ادعا درباره نقش برادر زن «صدام» در اعتراضات سراسری مردم ایران
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارتباط با بررسیهای انجام شده درباره علت وقوع حوادث اخیر ایران ادعا کرد: «چند ماه پیش در اربیل جلسهای توسط رئیس میز ایران در سیآیای و رئیس دفتر پسر صدام و برادر زن صدام با نمایندهای از عربستانیها و نماینده منافقین تشکیل شد. آنها تاریخ عملیات را اواخر آذرماه در نظر گرفتند که با استفاده از فضای مجازی کارشان را شروع کنند و تا بهمن به زعم خود کار نظام را تمام کنند. اسم پروژه را استراتژی همگرایی نتیجه بخش گذاشتند.»
به ادعای وی حادثه از دو سه سال پیش شروع شده بود. از زمانی که مسئول امنیتی عراق در جلسات منافقین در پاریس شرکت کرده بود و زمانی که سلطنت طلبان نیز به آنها ملحق شدند. (منبع: ایسنا)
*دستگیری گسترده دانشجویان در سراسر کشور
درپی تداوم اعتراضات سراسری و پردامنه مردم ایران در سراسر کشور و شعلهور شدن آتش اعتراضات مردمی طی هفته گذشته تعداد زیادی از دانشجویان در کشور بازداشت شدند. این در حالیست که تعداد قابل توجهی از این دانشجویان در منزل خود دستگیر شدند و اساسا هنگام تجمعات مردمی در خیابان حضور نداشتند. تعداد دانشجویان دستگیر شده ۹۰ نفر گزارش شده است که تعدادی از آنها در تهران و تعدادی در تبریزبازداشت شدهاند.
به گفته پروانه سلحشوری نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی وزارت اطلاعات متولی بازداشت دانشجویان است. گفتنیست پیوند اعتراضات کارگری به اعتراضات سراسری و سردادن برخی شعارها با گرایش سوسیالیستی برخی اتهامات را متوجه گروهای دانشجویی با گرایش سوسیالیستی کرده است. چندی پیش علی خامنهای رهبر ایران از ظهور دوباره جریانهای چپ در دانشگاهها سخن گفته بود.
*درخواست کمیسر حقوق بشر سازمان ملل از ایران برای مهار نیروهای امنیتی
زید رعدالحسین کمیسر حقوق بشر سازمان ملل، از ایران خواست برای جلوگیری از خشونتهای بیشتر، نیروهای امنیتی را مهار کند و به حق آزادی بیان معترضان و تجمع مسالمتآمیز احترام بگذارد. زید رعد الحسین در بیانیهای با اشاره به کشته شدن بیش از ۲۰ نفر و بازداشت صدها تن در جریان اعتراضهای اخیر ایران، خواستار انجام تحقیقات جامع، مستقل و بیطرفانه درباره اقدامات خشونتبار صورت گرفته شد.
به گفته وی مقامات باید اطمینان حاصل کنند که تمام نیروهای امنیتی به صورت متناسب و فقط در صورت نیاز و کاملا در چارچوب قوانین بینالمللی عمل میکنند.
*نامه ۳۰ شورای صنفی دانشجویی به وزیر علوم درباره بازداشتهای اخیر
شوراهای صنفی دانشجویان ۳۰ دانشگاه کشور با انتشار نامه ای سرگشاده خطاب به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نسبت به بازداشت دانشجویان دانشگاههای مختلف در پی حوادث اخیر کشور واکنش نشان داد. این شورا از وزیر علوم که پیش تر مدعی عدم بازداشت دانشجویان شده بود خواست برای آزاد کردن هر چه زودتر دانشجویان اقدام کند.
دربخشی از این نامه آمده است: «در کمال تاسف مطلع شدیم در برخی دانشگاهها این تجمعات با دخالت نیروهای امنیتی روبرو و به بازداشت تعدادی از فعالین دانشجویی در فضای خارج از اجتماعات به اتهامات واهی و خلاف واقع ختم شده است بطوری که برخی از این افراد هیچ گونه ارتباطی با تجمعات نیز نداشته اند، که این امر باعث تشویش اذهان دانشجویان در سراسر کشور گردیده است. با توجه به مسئولیت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در قبال دانشجویان این مرز و بوم، شورای صنفی دانشجویان دانشگاه های ذیل خواهان آزادی بدون قید و شرط دانشجویان نام برده در زیر و همچنین عدم تکرار چنین اتفاقاتی در آینده می باشد.»
*مکارم شیرازی: «تلگرام لجنزار متعفتیست که باید فیلتر شود»
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به حوادث اخیر در کشور و تاثیرات فضای مجازی در شکلگیری و گستردهتر شدن حوادث در شهرهای مختلف کشور گفت: «بیایید از فرصت استفاده کنید و برای فضای مجازی سالم که توسط کارشناسان آگاه، طرح هایی ریخته شده، فکری کرده و آن را تکمیل کنید و به نیازهای مردم برسید و به جای لجنزار متعفنی که به نام تلگرام و غیر آن است، فضای مجازی سالم، در دست جامعه قرار داده و امنیت و اخلاق و ایمان و سلامت جامعه را حفظ کنید. نگویید موقتا قطع کردیم و دوباره بر می گردیم؛ راستی عجیب است این شیاطین هم دوباره بر می گردند»
وی همچنین مدعی شد که تعداد شرکت کنندگان در تظاهرات هفته گذشته ایران تنها ۶هزار نفر بوده است.
*درخواست دیدهبان حقوق بشر از ایران برای توقف زور علیه تظاهرکنندگان
سازمان دیدهبان حقوق بشر با صدور بیانیه ای خطاب به مقامات ایرانی تاکید کرد باید استفاده از زور بیش از حد علیه معترضین را متوقف کنند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «مقامات ایران باید از کاربرد زور بیش از حد اجتناب کنند، مرگهای اتفاق افتاده در اعتراضهای کنونی در کشور را مورد بررسی قرار دهند، و محدودیتهای خودسرانه بر دسترسی به اینترنت را لغو کنند.»
سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانهی دیدهبان حقوق بشر، گفت: «افزایش تعداد کشتهشدهها آیندهی روشنی برای ایرانیانی نوید نمیدهد که شجاعت کشاندن اعتراضهای خود به خیابانها داشتهاند. مقامات باید به جای تهدیدهای نه چندان پوشیده علیه معترضان این مرگها را مورد بررسی قرار دهند، حقوق همهی بازداشتشدگان را تضمین کنند، و ضمانت کنند که مردم میتوانند آزادانه و مسالمتآمیز اعتراض کنند.»
*ادعا درباره اعتراف معترضان به دریافت پول
حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حوادث اخیر در کشورادعا کرد: «فتنه خاموش شد ولی بازهم باید مراقب بود.عدهای از افراد که درحوادث اخیر به عنوان اغتشاشگر دستگیر شدند، اعتراف به دریافت پول کردهاند.»
وی همچنین با اشاره به مشکلات معیشتی در کشور و با مقصر دانستن دولت در اینخصوص گفت: «از دولت میخواهیم مسائلی را که این روزها مطرح شد، بررسی کند؛ یکی ازموضوعات حقوق بازنشستگان فولاد است که راههای برونرفت از مشکلاتشان در برنامه پنجم توسعه دیده شده بود و دولت باید آن را اجرا کند.» (منبع: تسنیم)
*بیانیه تشکلهای مستقل کارگری درباره اعتراضات اخیر
پنچ تشکل مستقل کارگری طی بیانیه ای حمایت خود را از مردم اعلام کردند و خواستار رسیدگی به حقوق مردم و شنیدن صدای مردم شدند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «بدیهی است هر گونه عدم توجه نسبت به تحقق خواستهای کارگران و مردم زحمتکش ایران از طریق عوامفریبی یا دست بردن به سرکوب گسترده اعتراضات و یا تلاش برای سوار شدن به موج اعتراضات مردمی از سوی جناحهای حکومتی و اپوزوسیون رانده شده از قدرت در گذشته و حال، راه به جائی نخواهد برد و این بار، این ما کارگران و مردم ایران هستیم که با اتحاد و همبستگی و تداوم اعتراضات، سرنوشت خود را رقم خواهیم زد.»
اتحادیه آزاد کارگران ایران، انجمن صنفی کارگران برق و فلز کرمانشاه، سندیکای نقاشان استان البرز، کانون مدافعان حقوق کارگر و کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای کارگری امضا کنندگان این بیانیه بودند.
*احمد خاتمی: «ما با فضای مجازی که کلیدش دست نظام باشد موافقیم»
سید احمد خاتمی، امام جمعه تهران با اشاره به حوادث اخیر کشور و نسبت فضای مجازی با این حوادث گفت: «همه شما دیدید که فضای مجازی آتشبیار معرکه بود. این فضا دم به دم میگفت که کجا شلوغ است و چه شعارهایی میدهند. وقتی فضای مجازی محدود شد فتنه فروکش کرد. اینکه رهبری میگویند در فضای مجازی هزاران توپخانه به سمت ملت ایران شلیک میکنند، معنایش این است که این توپخانهها را از کار بیندازیم.»
وی همچنین درباره فضای مجازی نیز گفت: «ما با فضای مجازی که کلیدش دست نظام باشد موافقیم، نگویید که با فضای مجازی مخالف هستیم. ما با فضای مجازی که کلیدش دست آمریکاییها باشد موافق نیستیم. مسئولین محترم شما را به خدا، اگر اجازه دادید دشمن به خانه شما بیاید ذلیل میشوید، آقا میگوید فضای مجازی قتلگاه دین شده است، به داد مردم برسید.» (منبع: آفتاب)
*امام جمعه اصفهان: «حوادث اخیر نشان داد نظام اسلامی با رأفت با سران فتنه ۸۸ برخورد کرد»
مهدوی، امام جمعه موقت اصفهان با بیان این ادعا که برادران نیروی انتظامی در حوادث اخیر سعه صدر نشان دادند، گفت: «بصیرت و هشیاری مردم فایده بزرگی داشت و آن اینکه عده ای که فتنه گران را نمیشناختند و دم از رفع حصر فتنه گران میزدند، فهمیدند که نظام اسلامی با رؤسای فتنه ۸۸با رأفت برخورد کرده و آنان را مجازات نکرده و در حد حصر باقی گذاشته است.»
سید حسین نقوی حسینی نماینده اصولگرای مجلس نیز با بیان اینکه شناخت فتنههای امروز بسیار سخت است مدعی شد: «اینگونه فتنهها باعث نفوذ آشوب در کشور میشود، امتی که امام خود را گم کند شایسته حمایت خداوند نیست و هر کس راه خود را از ولی فقیه جدا کند، فتنهگر اعم از حصرنشین و یا بستنشین میشود.» (منبع: دنیای اقتصاد)
*اظهارات ابتکار درخصوص بازداشت جوانان در حوادث اخیر
معصومه ابتکار، معاونت زنان و خانواده ریاستجمهوری در خصوص بازداشتشدگان حوادث اخیر گفت:«مطالبات جوانان نسل دهه ۷۰ و ۸۰ نیازمند شنیده شدن است و باید حق پرسشگری و چالشگری آنها را به رسمیت شمرد. ما به گفتوگوی عمیق بین نسلی نیازمندیم. حتما نیازمند شنیدن صدای نوجوانان و جوانان هستیم، زیرا برای شنیدن صدای نسل دهه ۷۰ و ۸۰ فرصت و فضای کافی نه در خانواده و نه در جامعه فراهم نکردهایم.»
به گفته وی این گفتمان با شنیدن شروع میشود یعنی قبل از اینکه ما صحبت کنیم، باید صدای نسل دهه ۷۰ و ۸۰ را بشنویم. این نسل به فضای مجازی گرایش زیادی پیدا کرده است این در حالی است که فضای مجازی همان قدر که فرصتهای فوقالعادهای دارد، مقداری تهدید هم دارد که توانمندسازی جوانان برای استفاده صحیح از فضای مجازی بهترین راه برای مقابله با تهدیدات است.
*انتقاد تند ازصدا و سیما در برنامه تلویزیونی
حسن محدثی گیلوایی، استاد جامعه شناسی دانشگاه آزاد در برنامه «زاویه» که از شبکه چهار سیما پخش شد، از آنچه «دروغ گویی سیستماتیک» صدا و سیما خواند، انتقاد کرد و گفت: «حتی صدای منتخب ملت هم در این رسانه به خوبی منعکس نمی شود، در این صورت چگونه انتظار داشته باشیم صدای مردم بی صدا هم منعکس شود. مجری خطاب به محدثی گفت که ممکن است هر آدم یا دستگاهی دروغی بگوید، اما سیستمی بودن دروغ گویی ادعایی بزرگ است که این استاد دانشگاه پاسخ داد: بیش از این هاست. درواقع صدا و سیما به جای گزارش رویدادها به ویژه سیاسی و خبری و خبر دادن، آنها را به تبلیغات سیاسی تبدیل می کند و برمبنای یک دستگاه فکری خاص، از یک جناح سیاسی خاص حمایت می شود.»
گفتنیست در روزهای اخیر مواضع صداوسیمای جمهوری اسلامی درخصوص حوادث اخیر باعث واکنشهای زیادی شده است.
*خرمآبادی: «دستور مسدود سازی تمام کانال های تلگرامی از قبل ابلاغ شده بود»
خرمآبادی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه گفت: «دستور مسدود سازی تمام کانال های تلگرامی که در چند روز اخیر دعوت به خشونت و ترور و اغتشاش می کردند از مدت ها قبل توسط مراجع قضایی صادر و به وزیر وقت ارتباطات ابلاغ شده بود ولی متاسفانه اقدام موثری به عمل نیامد.»
وی همچنین گفت: «اوایل سال ۱۳۹۶ این موضوع را رسانه ای و بارها اعلام کردم حدود ۸ هزار از پانصد هزار کانال در شبکه اجتماعی تلگرام علیه امنیت کشور و مقدسات اسلامی و عفت و اخلاق عمومی در حال فعالیت بوده و مشغول سازماندهی وتخریب کشور در فضای مجازی هستند. اما متأسفانه هم وزیر سابق و هم وزیر لاحق ارتباطات و فناوری اطلاعات در مقابل اجرای دستورات مقاومت کردند. استنکاف وزارت ارتباطات از اجرای دستورات کتبا به رئیس محترم مرکز ملی فضای مجازی ابلاغ شد، اما مع الاسف اقدام موثری به عمل نیامد. کسانی که فضای مجازی کشور را بدون هیچ گونه کنترلی در اختیار دشمنان و آشوبگران قرار داده اند باید پاسخگوی اعمال خود باشند.» (منبع: ایسنا)
*پیش بینی سعید جلیلی از فتنه آینده
سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به حوادث اخیر در کشور ادعا کرد: «امروز می بینید که سعی می شود فضایی ایجاد کنند که اصلاً انگار هیچ موفقیتی در کارنامه نظام جمهوری اسلامی وجود نداشته است. میخواهند کیلومتر موفقیتهای انقلاب را صفر بکنند. فضا را طوری درست می کنند پر از یأس و ناامیدی شود که بعد برخی که گویند اصلاً چرا انقلاب کردیم؟ این فتنه است.»
وی همچنین ادعا کرد: «در جلسه دیگری عرض کردم که اصلا چرا سال ۸۸ نظام با تدابیری که حضرت آقا داشتند، صبر کردند تا فتنه بعد از ۸ ماه جمع شود؟ چون قرار بود مردم در این فتنه هدایت شوند. یعنی نگاه این نبود که یک بحران به وجود آمده و به هر قیمت باید با نگاه پلیسی و امنیتی در چند روز سرکوب شود. اصل بر این بود که اتفاقا ماهیت این فتنه بر همه روشن شود و خود به خود از بین برود.» (منبع: تسنیم)
*رمزگشایی مصلحی از اعتراضات ایران و سفر وزیر انگلیس به تهران
حیدر مصلحی وزیر سابق اطلاعات در دولت احمدینژاد، در جمع مردم قرچک ادعا کرد: «بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، MI6 انگلیس در پشت صحنه همه توطئههایی که در ایران اتفاق افتاده بوده است و در حال حاضر هم دو ماه قبل وزیر خارجه انگلیس به ایران آمد تا کد رمزهای خاص را به جاسوسهای انگلیسی مستقر در ایران بدهد.»
وی همچنین مدعی شد که آینده دنیای اروپا و آمریکا متعلق به قرآن است و میتوان با جستوجویی در اینترنت به این مقوله پی برد که در نوشتههای بزرگترین اساتید دانشگاهی آمریکا و اروپا نوشته شده که آمریکا در حال فروپاشی است. (منبع: فارس)
*تخمین وزیر کشور از تعداد شرکت کنندگان در اعتراضات
عبدالرضا رحمانیفضلی با اشاره به اعتراضات در برخی شهرهای کشور، گفت: «براساس آمار دقیقی که دستگاههای مسئول ارائه دادند حداکثر ۴۲ هزار تن در این اعتراضات شرکت داشتند که جمعیت بالایی نیست.»
وی با بیان اینکه این اعتراضات طبیعی و در همه کشورها وجود دارد مدعی شد: «علت تداوم این اعتراضات در برخی استانها و شهرهای کوچک نیز سطح تعامل و مدارای بالای نظام و نیروهای مسئول با مردم است، چون در نظام جمهوری اسلامی مردم جایگاه بسیار بالایی دارند.»
*شرط بازگشت تلگرام به ایران
بهروز نعمتی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس موافق فیلتر کردن تلگرام نیست، درعین حال گفت که تلگرام برای رفع فیلتر درایران باید تعهد بدهد که به اطلاعرسانی تروریسمگونه خاتمه دهد. بهروز نعمتی همچنین گفت: «در چند روز گذشته با فیلتر شدن تلگرام مشکلاتی برای عدهای بخصوص در فضای کسب و کار و اطلاعرسانی به وجود آمده و تلاش دولت این است که سیستم جایگزینی برای آن پیدا کند. اما اگر قرار باشد این نرمافزار پیامرسان با همین شرایط فعالیتش را ادامه بدهد مشکلساز خواهد شد.» (منبع: ایسنا)
*ادعای نماینده ولی فقیه در سپاه درباره بازداشتشدگان در قم
علی سعیدی، نماینده ولیفقیه درسپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه چالشهای اخیر نظام اسلامی با وجود تبدیلشدن به یک قدرت منطقهای قابلتأمل است، ادعا کرد: «شکاف طبقاتی درکشور مشکلآفرین شده است، برخی از افراد اغتشاشگر دستگیرشده در قم فرزندان سرمایهدارانی هستند که با وجود بیشترین استفاده از سرمایههای نظام به این نظام سنگینترین ضربهها را نیز میزنند.»
سعیدی از لزوم فعالیت روحانیون و طلاب در دستگاهها و نهادهای مختلف یادکرد و گفت: «بسیاری از افراد مسئول نیز به این نتیجه مهم رسیدهاند اما تاکنون نتوانستهایم در این بخش بهشیوه مطلوب پاسخگو باشیم چراکه زیرساختهای موردنیاز فراهم نیست، بخشی از مشکل نیز به دولت برمیگردد.»
بسیاری از مردم نسبت به بودجههای مصوب دولت برای حوزههای علمیه نارضایتی خود را به این تصمیم اعلام کردند.
*مقام قوه قضائیه: «تلگرام مخل امنیت ملی است»
حمید شهریاری رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با اشاره به اینکه تلگرام ۴۰ درصد از ترافیک اینترنت کشورمان را اشغال کرده، باید شبکههای بومی و اجتماعی که سرورشان در داخل ایران است، تبلیغ شوند، ادعا کرد: «شبکه تلگرام به بستری برای آشوب و اغتشاش در کشور تبدیل شده بود و چارهای جز فیلتر موقت تلگرام وجود نداشت، البته برخی افراد در حاکمیت کشور اعتقادی به بستن کامل تلگرام ندارند، بهانه این افراد این است که نباید وارد حیطه مردم بشویم.»
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه همچنین گفت: «از یک سال پیش مدام هشدار دادم که تلگرام به مصیبت و آفتی برای جامعه و نظام اسلامی تبدیل شده است که باید برای مدیریت صحیح آن برنامهریزی لازم توسط حاکمیت صورت بگیرد.شبکههای اجتماعی نباید بستری برای حرکت علیه منافع ملی و جولان ضدانقلاب باشد، تهدید و آسیبهای تلگرام از منظر امنیتی و اجتماعی برای همه مشخص شده است.»
*کنایه معاون وزیر راه به امام جمعه مشهد
احمد میدری معاون وزیر کار دربارهی حوادث پیش آمده پس از اعتراضات اخیر در مشهد و چند شهر دیگر گفت: «شهرها به آشوب کشیده شده؛ جرقه را کدام امام جمعه زد؟ امروز ببینید با این جامعه چه کار کردید!» احمد میدری با انتقاد شدید از رسانههای اصولگرا نیز گفت:«شما در تورم چهل درصدی صدایتان درنیامد، ولی برای یک شوکی که روی تخممرغ بود، الان خبرنگار از من میپرسد که «در چند روز اخیر تخممرغ خریدی؟». از همین جا من هم سؤال میپرسم، خانم! شما زمان احمدینژاد نخود خریدی؟ لوبیا خریدی؟» (منبع: فرارو)
*موضع عجیب قالیباف درخصوص اعتراضات اخیر
محمدباقر قالیباف شهردارسابق تهران با اشاره به اعتراضات مردمی روزهای اخیر، در ادعایی عجیب گفت:«انباشت مشکلات اقتصادی، معیشتی و آسیبهای اجتماعی باعث نارضایتی مردم شده است و فسادها و سوءاستفاده، رانتخواری و رفتارهای تبعیضآمیز کسانی که من به آنها میگویم «فرصت طلبان ۴ درصدی»، سبب شده که احساس تبعیض، بستری اجتماعی برای سوءاستفاده دشمنان قسم خورده ایران اسلامی ایجاد کند.»
قالیباف در دوران مبارزات انتخاباتی با محکوم کردن سیاستهای دولت حسن روحانی وی را به حمایت از طبقات مرفه جامعه محکوم میکرد.
*نماینده مجلس: «فقط ۳۴درصد بودجه کشور مربوط به مردم است»
اکبرفلاحت پیشه نماینده محلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دستمزد ماهیانه حدود۷۱ درصد از مردم کشور زیر ۲ میلیون تومان است، گفت: « این گروه نه یارانه شان باید حذف شود و نه اینکه دولت مالیات بر حقوق از آنان دریافت کند. مالیات بر حقوق به کسانی تعلق میگیرد که دریافتی ماهیانه شان بیش از این مبلغ باشد.» وی درباره سرنوشت بودجه جدول ۱۷ (نهادهای فرهنگی) نیزگفت: «جدول ۱۷ را کامل باید حذف کرد و این کار را مجلس انجام خواهد داد و آن دسته از دستگاه هایی که بر اساس آن بودجه هایی را دریافت میکنند هرچند که سرجمع زیاد نیستند ولی باید حذف شود.» فلاحت پیشه یادآور شد: «فقط ۳۴ درصد بودجه کشور عمومی و مربوط به مردم است. علاوه بر این یکسری دستگاه هایی وجود دارند که پس از انقلاب در حوزههای مختلف شکل گرفتند، باید سود و درآمد آنها تحت شمول قرار گیرد و به نفع اقتصاد کشور از آنها کمک گرفته شود. بخش عمدهای از املاک، اموال و زمینه ای رژیم سابق ملی اعلام شده و در اختیار دستگاه های مختلف قرارگرفته که باید از آنها حسابوکتاب بهصورت شفاف صورت گیرد و در اختیار توسعه کشور و مردم قرار گیرد.» (منبع: ایرنا)
*دستگیری یک تبعه اروپایی دراعتراضات بروجرد
حمید رضا بوالحسنی رئیس دادگستری بروجرد گفت: «درجریان حوادث اخیر در شهرستان بروجرد یک تبعه اروپایی دستگیر شد.» بنا به ادعای وی این فرد که نقش لیدر و هدایت کردن اغتشاشگران را به عهده داشت توسط سازمان های جاسوسی در اروپا آموزش دیده بود و به شهرستان بروجرد آمده تا آشوبها صحنه گردانی کند.
گفتنیست در پی اعتراضات گسترده مردمی در شهرهای کشور دو تن از شهروندان بروجردی به ضرب گلوله کشته شدند.
*تولد دوباره حلبیآبادها در اطراف تهران
مجید فراهانی رئیس کمیته بودجه و نظارت شورای اسلامی شهر تهران گفت: «هزینهای که شهر تهران، مستقل و غیر مستقل به سبب وجود حاشیه نشینی و آسیبهای ناشی از پرداخت میکند، بسیار بالا و بیهوده است. در اکثر ساخت و سازهای حاشیهای مراحل قانونی شهرداری تهران طی نشده است. بعضا شاهد ایجاد حلبیآبادها نیز هستیم که به مرور زمان حلبی آبادها جایگزین سازههای فلزی میشوند و این سازههای ناپایدار هزینه و مشکلاتی را برای شهروندان و ساکنان به وجود میآورند.»
به گفته وی در مواقعی که نظارت دولت و شهرداری کم میشود، ساخت و ساز در حاشیه شهر گسترش مییابد. مسلما در این زمان قشری که امکان اخذ مجوز ساخت و ساز را در مرکز رسمی شهر ندارند و قصد سکونت در تهران را دارند، در حاشیه شهر ساکن میشوند. (منبع: شهر نوشت)
*مرگ و مصدومیت کارگران در سایه نبود ایمنی کار
در استان خراسان جنوبی یک کارگر کاشی فرزاد براثر سقوط از ارتفاع جان خود را از دست میدهد. جواد خامسان، مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی درباره این حادثه، به رسانهها گفته است: «تیم آتش نشانی و امداد با حضور محل حادثه با کارگر جوانی روبرو شدند که با سقوط از ارتفاع در خاک فرو رفته بود به طوری که فقط پاهایش از خاک بیرون مانده بود.» سخنگوی اورژانس کشور از مرگ دو کارگر به دلیل ریزش آوار در شهرک صنعتی زاویه خبر داد. به گفته وی بدلیل ریزش دیوار در شهرک صنعتی زاویه که در شهرستان زرندیه و در فاصله کوتاهی از اتوبان تهران – ساوه واقع شده، ۲ کارگر جان باختند. یک کارگر ساختمانی، هنگام کار در یکی از ساختمانهای نیمه کاره در فلکه بارنج شهر تبریز بر اثر برخورد با کف چاهک آسانسور کشته شد. کارگرساختمانی که در یکی از ساختمانهای در حال ساخت در فلکه بارنج شهر تبریز مشغول کار بود، از طبقه هشتم به داخل چاهک آسانسور در طبقه همکف سقوط کرد و جان باخت.
سه کارگر شاغل در کارخانه قند شمال خوزستان در شوش بر اثر گازگرفتگی دچار مسمومیت شدند. کارگران مصدوم این شرکت که ۲ جوان ۲۷ ساله و یک مرد حدودا ۵۰ ساله بودند به وسیله ۲دستگاه آمبولانس به بیمارستان شوش منتقل کردند. سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران از انفجار یک دیگ بخار و مصدومیت سه کارگر خانم در خیابان جمهوری خبر داد. به گفته وی سه خانم جوانی که دراین واحد مشغول به کار بودند دچار آسیبهای جدی به قسمت سر و صورت شده بودند. آتشنشانان همزمان با ایمنسازی بیش از ۲۰ نفر از ساکنان طبقات دیگر این ساختمان را که کارگاه یا فروشگاه بودند به بیرون منتقل کردند.
*ممنوعالخروجی نویسنده و کارگردان تئاتر
مسئولان فرودگاه امام خمینی به محمد رحمانیان نمایشنامه نویس و کارگردان شناخته شده تئاتر ایران اعلام کردهاند که امکان خروج از کشور را ندارد.این نمایشنامه نویس و کارگردان شناخته شده تئاتر ایران درگفتوگویی درباره جزئیات آنچه روز گذشته اتفاق افتاد بیان کرد: «به عنوان مشاور با یک گروه فیلمسازی همکاری داشتم و بر همین اساس قرار بود برای ادامه تصویربرداری به نایروبی سفر کنیم که مسئولان اعلام کردند من ممنوعالخروج هستم و امکان همراهی با گروه وجود ندارد.»
بر اساس این اظهارات به محمد رحمانیان اعلام شده است که برای پیگیری ماجرا باید به شعبه ۲۱ دادسرای عمومی انقلاب مراجعه کند. او میگوید: «امروز وقتی به دادسرا رفتم اینطور گفتند که شماره پرونده مورد نظر صحیح نیست و پروندهای به نام من وجود ندارد. حدس میزنم ماجرا از اینجا ناشی شده که شاکی خصوصی پای کار نیست. الان هم بلاتکلیف هستم و از طرفی به نظر میرسد که شاید محدودیت بوجود آمده از سوی قوه قضاییه باشد. درحالی که اصلا احضاریهای به دستم نرسیده است.»
*کشته شدن سرباز وظیفه براثر انفجار مین در کردستان
در حادثه ای سرباز وظیفه “محسن زارعی” در هنگ مرزی بانه واقع در استان کردستان در حین پایش نوار مرزی بر اثر انفجار مین کشته شد. همچنین گروهی از کولبران در کوههای اطراف منطقهی مرزی «سرو»ی ارومیه در کمین نیروهای هنگ مرزی افتادند و در نتیجهی گشودن آتش از سوی این نیروها، یک تن به نام «رامین عصمت» از اهالی نازلو به شدت دچار جراحت شد. این کولبر ۱۹ ساله جهت رسیدگی پزشکی به بیمارستانی در ارومیه منتقل شده و وضعیت جسمیاش وخیم گزارش شده است. یک کولبر از اهالی بانە بە نام «هادی امینی» در اثر شلیک هنگ مرزی در نقطهی صفر مرزی جان خود را از دست داده است.
*برگزاری چند تجمع کارگری در سراسر کشور
کارگران نی بر مجتمع کشت و صنعت هفت تپه برای چندمین بار با تجمع در مقابل درب وردی مجتمع پیگیر مطالبات معوقه خود شدند. به گفته کارگران معترض علت برپایی این تجمع صنفی، به تعویق ماندن ۴ ماه مطالبات مزدی و پرداخت نشدن ۱۰ میلیارد تومان حق بیمه دوران بیکاری حدود ۳۰۴کارگر نی بر مجتمع نی شکر هفت تپه است.
شماری از کارگران در منطقه کنگان از پرداخت نشدن پنج ماه مزایای «حق کمپ» کارگرانی خبر میدهند که در پروژههای نفتی فاز ۱۲ این منطقه مشغول کارند.این کارگران میگویند که در فاز ۱۲ کنگان مبلغ حقکمپ هر کارگر ۳۵۰ هزار تومان در هر ماه است و کارگران مشمول از مردادماه تاکنون بابت این مزایا طلبکارند.
علیرغم وعدههای قبلی، معوقات مزدی ۳۰۰ کارگر شهرداری مریوان پرداخت نشد. یکی از پاکبانان شهرداری مریوان میگوید: «بعد از ۷ ماه کار بدون دستمزد، دیگر هیچ انگیزهای برای نظافت شهر و جمعآوری زبالهها نداریم؛ ما کارگران شرمنده خانوادههامان هستیم و شرایط به گونهای پیش رفته که قادر به خرید نان خالی هم نیستیم.» همچنین دستمزد کارگران شهرداری زابل در سه ماه گذشته پرداخت نشده است. حدوددویست کارگر شهرداری زابل در استان سیستان و بلوچستان، سه ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده دارند. این کارگران بارها به شهرداری و شورای شهر مراجعه کردهاند ولی تاکنون هیچ مرجعی پاسخگوی آنها نبودهاست.
شماری از کارگران پیمانکاری شاغل در فاز ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی، در اعتراض به کیفیت نامطلوب وعدههای غذایی خود، تجمعی اعتراضی برپا کردند. به گفته کارگران معترض با توجه به شرایط آب و هوایی محل و دشواریهای حرفهای که آنها انجام میدهند، دستکم آنها نباید از بابت تغذیه روزانه با مشکل خاصی روبرو باشد.
*بهکارگیری کودکان در کارگاه های تفکیک زباله توسط پیمانکاران شهرداری
روح الله بابایی صالح عضو هیات رییسه کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: «متاسفانه شاهد به کارگیری کودکان در کارگاه های تفکیک زباله از سوی برخی پیمانکاران سودجوی شهرداری پایتخت هستیم.»
این نماینده مجلس شورای اسلامی،گفت: «در حالی که کار کودکان زیر ۱۵ سال ممنوع است و انواع بیماری های عفونی کودکان زباله گرد را تهدید می کند اما متاسفانه همچنان شاهد به کارگیری کودکان در کارگاه های تفکیک زباله از سوی برخی پیمانکاران سودجوی شهرداری پایتخت هستیم بنابراین ضمانت اجرایی بخشنامهها بسیار مهم است زیرا با بخشنامه شعاری، بدون دستورالعمل و ضمانت اجرایی نمی توان وضعیت کودکان زباله گرد را سامان داد.»
نماینده مردم بویین زهرا در مجلس دهم، کار کودکان را بزرگترین و دردناک ترین معضل و آسیب اجتماعی کشور دانست وگفت: «این معضل در پایتخت نمود بیشتری دارد و تامین معیشت علت حضور بیش از ۵۰ درصد کودکان کار و زباله گرد است.» (منبع: خانه ملت)
*آلودگی شدید هوا در شهر مشهد
خبرگزاری ایسنا در گزارشی تصویری به آلودگی شدید هوا در شهر مشهد پرداخته است. دربخشی از این گزارش آمده است: «ایستگاه های سطح شهر کیفیت هوای شهر مشهد با عدد شاخص ۱۷۰ در شرایط ناسالم برای تمامی افراد و هشدار قرار دارد. ایستگاه حرم رضوی در شرایط ناسالم برای گروه های حساس و ایستگاه کریمی با بیشترین بار آلودگی در سطح شهر با عدد شاخص ۲۰۱ در شرایط بسیار ناسالم می باشد.»
آلودگی هوا امسال در بسیاری از شهرهای ایران باعث تعطیلی مدارس در روزهای زیادی از سال بهخصوص در فصل پاییز شد.
*آمارتجمعات اعتراضی در سال جاری
جواد عامری دبیر کل جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با اشاره به برگزاری ۱۷۰۰ تجمع درباره مسائل اقتصادی، بیکاری و معضلات اجتماعی از اول سال تاکنون، گفت: «دولت با وعده های انتخاباتی نشان داد که جنس مشکلات مردم را می شناسد اما باید با مدیرانی که از نخبگان استفاده نمی کند برخورد داشته باشد.»
وی همچنین ادعا کرد: «فتنه ۸۸از جهاتی شبیه قضایای اخیر است چرا که در آنجا نیز دشمن در اغتشاشات دست داشت و افرادی نیز در داخل با آنها همکاری میکردند. در حال حاضر نیز همان کسانی که فتنه ۸۸ را از خارج رهبری کردند به دنبال ضربه به ملت ایرانند و از پیروزیهای جبهه مقاومت در سوریه، عراق و یمن ناراحت هستند.»
*انتقاد تند رمضانزاده از نسبت دادن اعتراضات مردمی به دشمن
عبدالله رمضانزاده سخنگوی دولت محمد خاتمی و فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به نسبت دادن دشمنان خارجی در اعتراضات سراسری مردم ایران نوشت: «آخه این مهملات چیه می بافید ؟ دشمن کجا بود ؟ جوان های مردمند به ستوه اومدند از ندیده شدن از بیکاری ، از ناامیدی ، از بی آینده گی ، از فقر از تبعیض توصیه ی میکنم حاکمیت و جامعه را به شنیدن به فرصت ساختن از تهدید خانمان سوز پیش آمده به گفتگو»
این در حالیست که مجمع روحانیون مبارز به ریاست سید محمد خاتمی در بیانیهیی از نقش بیگانگان و دشمن در حوادث اخیر نیز یاد کرده بود. علی خامنهای نیز به نقش دشمن در این اتفاقات اشاره کرده بود.
*انگشت اتهام شمخانی به سمت عربستان درخصوص حوادث کشور
«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، عربستان سعودی را متهم به دست داشتن دراعتراضات اخیر در ایران کرد. شمخانی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی «المیادین» ارزیابی اش را از اعتراض ها و ناآرامی های اخیر در ایران که از پنجشنبه گذشته آغاز شده، بیان کرد. وی به تلاش برخی کشورها از جمله عربستان در تحریک فضای داخل ایران از طریق اینترنت پرداخت و آنچه در فضای اینترنت درباره ایران در جریان است را «جنگ نیابتی» علیه ملت ایران دانست. شمخانی همچنین ادعا کرد: «هشتگ های مرتبط با وضعیت ایران در آمریکا و انگلیس و عربستان سعودی و جاهای دیگر ساخته شده است.۲۷ درصد از هشتگهایی که در اینترنت درباره ایران به راه افتاده متعلق به سعودیهاست. دولت «محمد بن سلمان» این هشتگها را به راه میاندازد و عوامل اجرایی آن، اسرائیلی و غربی هستند.»
*ردپای استعغای حسن روحانی در مشهد
روزنامه آرمان درمطلبی با اشاره به صحبتهای اخیر رییس دفتر رییس جمهوری درباره حوادث اخیر در کشور نوشت: ««روحانی استعفا بدهد» این موضوع چند روز پیش به یکباره در فضای مجازی پررنگ شد؛ کمی بعد چنین عنوان کردند که درخواست استعفای روحانی در یکی از نشریات دانشگاه امام صادق به نام درخواست تعدادی از دانشجویان منتشر شده است. چنین اخباری در فضایی که برخی از اقشار کشور با حضور در خیابانها نسبت به وضعیت اقتصادی کشور اعتراض میکنند چندان غیرطبیعی نبود اما از همان ابتدا مشخص بود که سازماندهی ویژهای در مورد چنین درخواستهایی وجود دارد که به نام تعدادی از دانشجویان منتشر میشود. زمان درخواست استعفا از رئیس جمهور هم قابل تامل بود یعنی در بحبوحه اعتراضات مردم به گرانی و وضعیت اقتصادی است که گروهی خواهان استعفای روحانی میشوند و از آن جالبتر آنکه اعتراضات از مشهد آغاز شد یعنی شهری که از بارها انتقاداتی روانه رئیسجمهور و اعضای دولت شده است.»
محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی گفته بود: « کسانی که اینگونه اظهارنظر میکنند باید جای پایشان را در شروع حرکات اخیر در مشهد هم ببینید.»
*زنگ خطر سوءتغذیه و بیماریهای واگیردار در «سرپل ذهاب»
خبرگزاری ایلنا در گزارشی به مناطق زلزلهزده کرمانشاه پرداخته و از شرایط سخت زندگی زلزلهزدگان در این مناطق نوشته است. در بخشی از این گزارش و به نقل از یکی از ساکنان آمده است: «وضعیت بهداشتی اینجا اصلاً خوب نیست. حمام نیست و باید حدود بیست دقیقه راه بریم تا به نزدیکترین سرویس بهداشتی برسیم. اینجا عفونت در میان زنها شایع شده؛ شرایط به گونهای است که یا مردها و زنها و کودکان باید ساعتها در صف دستشویی بمانند یا روزها و هفتهها میگذرد و نمیتوانند حمام بروند. اینجا بیماریهای واگیردار فصلی شایع شده است. مستاجر بودم و صاحبخانه مجبورمان کرده که کرایه خانه را بدهیم؛ شوهرم کارگری میکرد، اما الان نه کاری هست و نه درآمدی. وسایل گرمایشی را از میان آوارهای خانهام برداشتم. شرایط اینجا طوریست که وقتی زور نداشته باشی نمیتوانی چیزی بگیری.»
*مسعود پزشکیان: «۶۵۰ سال قبل بهتر بودیم»
مسعود پزشکیان نایب رییس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از مسوولین جمهوری اسلامی گفت: «با دقت در ربعرشیدی متوجه میشویم که ۶۵۰ سال پیش سردمداران کشور چگونه با مسایل مواجه میشدند و آن را حل میکردند؛ چیزی که در مدیران امروزی کمتر میتوانیم سراغش را بگیریم.»
پزشکیان با بیان اینکه وقتی به خود برمیگردیم، زنده میشویم، تاکید کرد: «ما در موضوع تبریز ۲۰۱۸ چشممان را به بالا دوخته بودیم ولی خبری نبود، نتیجه این است که باید به خودمان برگردیم.»
*پروانه سلحشوری: «بعد از انتخابات مردم تبدیل به رعیت می شوند»
پروانه سلحشوری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی منبی براینکه آیا حکومت جمهوری اسلامی مردم را رعیت حساب کرده است؟ حداقل مردم به جایی رسیدهاند که اینگونه فکر میکنند. آیا این درست است؟ گفت: «آیا نیست؟! وقتی میخواهند از مردم رای بگیرند مردم ولینعمت هستند اما بعد از انتخابات مردم تبدیل به رعیت میشوند. »
وی همچنین با اشاره به شفاف سازی بودجه و ردیف بودجههای نهادهای فرهنگی نیز گفت: «همین مقدار بودجه ممکن است در دست کسانی بیفتد که تاثیری در فرهنگ و شادی مردم ندارند.به جای اینکه چانه فرهنگ آنقدر کوچک باشد این سهم فرهنگ است که باید بیشتر شود.» (منبع: جهان صنعت)
*گزارشی از زندگی «کانال خوابهای» تهران
روزنامه شهروند در گزارشی به زندگی برخی از معتادان و بیسرپرستان پایتخت پرداخته است که در بزرگراهها و حاشیه پلهای شهر تهران روزگار میگذرانند. در بخشی از این گزارش آمده است: «نخستین تصویر، وحشت است؛ وحشت از دیدن زندگی آدمها در کانالهای تنگ و تاریک آب شهری. کانالهایی با بوی تعفن، پُر از موش، پُر از سوسک و مارمولک و مورچه. از کانالها صدای خِشخِش کیسه میآید، صدای نفس، بخار نفس. صدای کشیدهشدن مقوا روی سطحی ناهموار. صدای پا میآید. صداهای کُند و کِشدار، صدای آدم. زیر این کانالها، سفیدی چشمها پیداست. آنجا شهری جاری است؛ شهری زیرزمینی با آدمهای زیرزمینی. معتادان بیخانمان، در کانالهای آب شهری زندگی میکنند. کانالهایی در همسایگی بزرگراهی در شمال شهر.»
*هشدار درباره ورود فاضلاب خانگی به رودخانههای شمال کشور
پریسا گلی نیا عضو گروه زیستمان گفت: «ورود فاضلاب خانگی به آب یکی از معضلات رودخانههای شمال کشوراست و در نهایت این رودخانهها وارد دریای خزر میشوند.»
وی با اشاره به طرح گردشگری که قرار بود در تالاب استیل آستارا به اجرا در بیاید، گفت: «قصد داشتند در این طرح گردشگری که بخشی از آن نیز انجام شده بود، جادهای از وسط تالاب بکشند و به پیست دوچرخه سواری و پیادهروی تبدیل شود. گروه زیستمان سعی کرد که جلوی این کار را بگیرد و حتی از فعالان محیط زیستی و مردم محلی امضا جمع کرد. در نهایت با حمایت مردم و برخی نهادها این طرح متوقف شد.»
*کشته شدن دو دانشآموز در اعتراضات سراسری مردم
وزیر آموزش و پرورش از کشته شدن دو دانش آموز دراعتراضات سراسری مردم خبرداد.سیدمحمد بطحایی در توئیتر خود نوشت: «آشوب و خشونت کور همواره بی گناهان را قربانی میکند. داغدار کشته شدن ۲ دانش آموز و امید آیندهی ایران، آرمین و شایان عزیز در این آشوب هستم»
براساس آمارها میانگین سنی شرکتکنندگان در اعتراضات سراسری ایران بین ۲۰ تا ۲۵ سال بوده است. همچنین گفتنیست که در اکثر شهرهای ایران که شاهد تظاهرات گسترده بودهاند نرخ بیکاری جوانان بسیار بالا گزارش شده است. این در حالیست که به گفته هدایتالله خادمی، نماینده مردم ایذه در مجلس شورای اسلامی اگر اعتراضات و حوادث اخیر کشور در ایذه تا حدودی پررنگتر بود، به این دلیل است که جوانان ایذه همه بیکار هستند.