ادامه بازداشت موقت دراویش زندانی و نامشخص بودن مبنای اتهامات آنها

سه شنبه, 14ام فروردین, 1397
اندازه قلم متن

فرهاد نوری فعال حقوق دراویش به کمپین حقوق بشر در ایران گفت از تاریخ اول اسفند ماه تاکنون، ۳۵۰ درویش در زندان بزرگ تهران، ۱۱ زن درویش در زندان قرچک ورامین و چهار نفر در بازداشتگاه اداره آگاهی شاپور در روندی غیرقانونی در بازداشت به سر می‌برند. به گفته او خانواده‌های این تعداد بازداشت شده بیش از ۴۰ روز است که از وضعیت آنها اطلاعی ندارند و آنهایی که در اداره آگاهی شاپور به سر می‌برند تحت فشار و شکنجه برای اعتراف هستند.

فرهاد نوری درباره وضعیت دراویشی که در اداره آگاهی شاپور نگهداری می‌شوند به کمپین گفت: «ما مدت‌ها پس از بازداشت‌ها متوجه شدیم که هشت نفر از آنها در اداره آگاهی شاپور زیر فشار و شکنجه برای اعتراف هستند. البته ظهر روز ۱۰ فروردین باخبر شدم که خوشبختانه پنج نفر از آنها همین روز به زندان بزرگ تهران منتقل شدند اما سه نفر دیگر هنوز در بازداشتگاه باقی مانده‌اند و به شدت باعث نگرانی خانواده‌هاست..»

به گفته این فعال حقوق دراویش، جواد خمیس‌آبادی، احمد موسوی، نور علی موسوی، میرصادق و مهدی اسکندری روز ۱۰ فروردین ماه پس از مدت‌ها حضور در بازداشتگاه اداره آگاهی شاپور زیر فشار و شکنجه به زندان بزرگ تهران منتقل شدند اما همچنان کیانوش عباس‌زاده، عباس دهقان (مالک اتومبیل سمند) و امیر لباف در اداره شاپور نگهداری می‌شوند.

اتهامات سنگین، فشار برای اعتراف‌گیری‌ها، وضعیت سلامتی و نگهداری بیش از ۳۵۰ درویش بازداشت شده در شامگاه ۳۰ بهمن و اول اسفند ۹۶ به شدت باعث نگرانی است. این نگرانی‌ها در مقابل سکوت مقامات رسمی و رسانه‌های داخلی کشور افزایش یافته است. پیش از این محمد راجی یکی از دراویش بازداشت شده در «اثر ضربات وارده در زمان بازجویی» جان باخت که تاکنون مقامات رسمی هیچ توضیحی درباره مرگ او نداده‌اند.

روز ۱۳ اسفند ماه ماموران نیروی انتظامی به خانواده محمد راجی درویشی که بامداد اول اسفند ماه ۹۶ بازداشت شده بود خبر فوت او را دادند. ماموران به خانواده او گفته بودند که آقای راجی ابتدا به کما رفته و پس از‌ آن درگذشته است. طیبه راجی فرزند محمد راجی پیش از این در گفتگو با کمپین با اظهار اینکه پدرش بر اثر ضربات وارده در حین بازجویی جان باخته است گفته بود: «ما وکیل گرفته‌ایم و پی‌گیری می‌کنیم چون مرگ پدر من به دلیل ضربه‌هایی است که به او وارد کرده‌اند. این جنایت باید روشن شود و تقاضای کالبدشکافی داریم.»

به گفته فرهاد نوری به تمام دراویش بازداشت شده پس از بازداشت دو اتهام تفهیم شده است. طبق برگه‌ای که به همگی آنها داده شده آنها به دو اتهام اولیه «اخلال در نظم عمومی با تظاهر و قدرت‌نمایی و تهدید با سلاح گرم و سرد و تمرد از دستور پلیس و تخریب اموال عمومی و خصوصی» و «اجتماع و تبانی به قصد علیه امنیت ملی» متهم شدند. این فعال حقوق دراویش به کمپین گفت: «براساس برگه اعلام وضعیت این زندانیان آنها به این دو اتهام در همان روز اول بازداشت متهم شده‌اند. یک برگه کپی شده را جلوی همه‌شان گذاشته‌اند و گفته‌اند باید امضا کنند.»

به گفته فرهاد نوری دراویشی که در حین بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به بیمارستان منتقل شدند همگی از بیمارستان مرخص و به زندان بزرگ تهران منتقل شده‌اند: «خوشبختانه بین دراویش بازداشت شده سه پزشک وجود دارد که آنها به کمک پزشک بهداری زندان خودشان را مداوا کرده‌اند. اما متاسفانه وضعیت زنان و آنهایی که در اداره شاپور هستند مناسب نیست.»

اسامی ۱۱ زن زندانی در زندان قرچک عبارتند از: شکوفه یداللهی، سپیده مرادی، مریم فاریسانی، نازیلا نوری، سیما انتصاری، شیما انتصاری، شهناز کیانی، مریم باراکوهی، الهام احمدی، آویشا جلال‌الدین و صدیقه صفابخت.

فرهاد نوری درباره درخواست خانواده ها به کمپین گفت: «بزرگ‌ترین مشکلی که بیش از ۴۰ روز است دراویش با آن دست به گریبان هستند، عدم پاسخ سیستم قضایی و سازمان زندان‌ها به خانواده‌های بازداشت شدگان است. هر کدام خانواده‌ها را به آن دیگری پاس می‌دهد. هیچ‌کدام‌شان جواب درستی نمی‌دهند. در این مدت نه تنها زندانیان بلکه خانواده‌هایشان هم تحت شکنجه روحی هستند. در ابتدا برای انها یک ماه بازداشت موقت صادر شد اما با تعطیلات عید بازداشت موقت مجددا تمدید شده است. بسیاری از خانواده ها برای مدت‌ها حتی نمی‌دانستند بچه‌هایشان کجا نگهداری می‌شوند. مثلا خانواده کیانوش عباس‌زاده پس از پیگیری‌های فراوان از دادسرای اوین برگه ملاقات او را در زندان بزرگ تهران می‌گیرند ولی بعد متوجه می‌شوند او اصلا آنجا نیست.»

دراویش گنابادی روز سی‌ام بهمن ۹۶ در اعتراض به محاصره خانه رهبرشان در خیابان هفتم پاسداران تهران تجمع کردند که این تجمع با دخالت نیروی انتظامی و ماموران لباس شخصی به آشوب کشیده شد. براساس فیلم‌های که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، ماموران لباس شخصی و گارد ویژه نیروی انتظامی به تعداد فراوان در خیابان‌های پاسداران با گاز اشک‌‌آور و باتوم به دراویش و حتی مردم معمولی حمله می‌کردند. در این فیلم‌ها حتی صدای شلیک گلوله به کرات شنیده شد و صورت‌های زخمی و آپارتمان‌های تخریب شده‌ای که به دراویش پناه دادند نیز به وضوح مشخص است. تصاویری در اینترنت پخش شده از آپارتمانی که شیشه‌هایش شکسته و حتی بخشی از خانه سرایدار آپارتمان نیز از سوی ماموران تخریب شده و تصاویری از لکه‌های خون که بر روی زمین و دیوار پاشیده شده است.

سردار رحیمی پیش از این در نشست خبری گفته بود در برخورد با اعتراضات دراویش در خیابان پاسداران می‌توانستند از آرپی‌جیاستفاده کنند «اما نخواستیم.» این فرمانده حتی مدعی شد بزرگترین حامی اعتراضات خیابان پاسداران «سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی بوده‌اند.»

سردار سعید منتظر المهدی، سخنگوی نیروی انتظامی تهران روز اول اسفند گفت در این تجمع ۳۰۰ نفر بازداشت شدند و سه مامور پلیس و دو بسیجی نیز جان خود را از دست دادند.

جعفری دولت‌آبادی دادستان تهران در تاریخ ۱۱ اسفند ماه گفت با دراویش که آنها را«عوامل ناامنی‌های اخیر» خواند «برخورد جدی» خواهد شد.

امامان جمعه سه شهر ایران در خطبه‌های نماز جمعه چهارم اسفند ماه با حملات شدید به دراویش و اتفاقات خیابان هفتم پاسداران در روز سی بهمن ماه را منتسب به فتنه‌، انحراف، تروریست‌، جاسوس و وابسته به انگلیس و آمریکا خوانده و خواستار برخورد با آنها شدند. علم الهدی امام جمعه مشهد حتی اعتراض دراویش به محاصره خانه رهبرشان از سوی نیروهای امنیتی را به بازداشت فعالان محیط زیست ارتباط داد و گفت همه اینها کار دشمن است.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.