اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، سه شنبه نوزدهم تیر در بازدید از اصفهان گفت که بحران آب مختص اصفهان نیست و به مسئله ای سراسری در کل ایران تبدیل شده است. او ابراز امیدواری کرد که به یاری مردم و مسئولان راه حلی برای معضل به دست آید.
علی مریدی، کارشناس مدیریت منابع آبی، در گفتگو با ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران، گفته است که بحران آب در ایران واقعی و جدی است و اثبات آن با آمار و ارقام میّسر است.
او گفته است که یکی از شاخص های تشخیص بحران آب نسبت میان “میزان مصرف آب” و “میزان آب موجود” است به طوری که اگر عدد به دست آمده از این نسبت به ۰٫۹ برسد، میتوان گفت که کشور وارد بحران آب شده است.
علی مریدی در ادامه افزوده است که اکنون در برخی از شهرهای کشور مثل مشهد و اصفهان نسبت مصرف آب به میزان آب موجود از عدد یک نیز فراتر رفته است که به معنای اضافه برداشت از آب های زیرزمینی و از بین رفتن تدریجی آنها است.
علی مریدی تأکید کرده است که اگر روند مصرف آب به همین شکل ادامه یابد و میزان برداشت از آبهای زیرزمینی بیش از پیش افزایش یابد، بحران آب تبدیل به بحران امنیتی و بحران امنیتی تبدیل به بحران امنیت غذایی و اجتماعی میشود.
در بحبوحۀ این بحران، دولت عراق فاش کرد که جمهوری اسلامی ایران مخفیانه آب های شیرین مناطق جنوبی کشور را به بصره منتقل می کرده و با بالا گرفتن بحران آب در مناطق جنوبی ایران صدور آب به عراق را متوقف کرده است. احمد محجوب، سخنگوی وزارت امور خارجۀ عراق با تأئید این مطلب گفته است که حکومت ایران بدون هشدار قبلی آب ۴۲ رودخانه را که به عراق منتقل می شده قطع کرده است و به این ترتیب عراق را با بحران آب روبرو ساخته است.
اینک اما قطع گستردۀ برق نیز به بحران آب در ایران اضافه شده و به معضلی ملی بدل گشته است. تسنیم، خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران، افزایش میزان مصرف برق نسبت به ظرفیت عملی تولید آن را موجب خاموشی های چندساعته در کشور از جمله در تهران دانسته به طوری که اکنون وزارت نیرو روزانه جدول قطع برق در مناطق مختلف پایتخت را منتشر می کند.
به گزارش “اقتصادنیوز” فقدان تعادل میان درآمدها و هزینه های صنعت آب و برق به بزرگترین و پرچالش ترین فعالیتهای وزارت نیرو تبدیل شده است. “اقتصادنیوز” تأکید کرده است که حدود ۶۰ درصد برق مورد نیاز کشور را شرکت های وابسته به سپاه پاسداران، بنیادها و سازمان تأمین اجتماعی تولید می کنند که دولت از آنها به عنوان “بخش خصوصی” یاد می کند.
وزارت نیرو به دلیل ضررهای پیاپی در نتیجۀ فروش زیرقیمت برق توان پرداخت مطالبات این نیروگاه را ندارد یعنی در واقع به این نیروگاه ها بدهکار است و به همین دلیل صاحبان جدید نیز هیچ انگیزه ای برای نوسازی نیروگاه های موجود یا احداث نیروگاه های جدید ندارند.
حمید چیت چیان، وزیر پیشین نیرو در دولت حسن روحانی گفته است که دولت های پیاپی شماری از نیروگاه های وزارت نیرو را در ازای بدهی های خود، به وزارت دفاع، بنیاد شهید و سازمان تأمین اجتماعی واگذار کردهاند، در حالی که پرداخت اقساط وام های مربوط به احداث این نیروگاه ها همچنان برعهدۀ این وزارتخانه است. اما، از آنجا که وزارت نیرو توان پرداخت همین اقساط را نیز ندارد، قریب ۶۳۰۰ میلیارد تومان از بدهی های وزارت نیرو به دولت منتقل شده است. با این حال، دولت نیز سالانه ۴ هزار میلیارد تومان از درآمدهای شرکت آب و برق را به پرداخت یارانه های نقدی اختصاص می دهد.
از: ار اف ای