پس از فیلترینگ تلگرام و محدود کردن دسترسی به برخی از رسانههای خارجی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی این بار از محدودیتهای جدید برای اینستاگرام سخن گفته است. او خواستار آن شده است که اینستاگرم هم در ایران نماینده داشته باشد.
اینستاگرام به لحاظ ساختار و نحوه عملکرد شباهتی به یک پیامرسان ندارد. از اینرو، محدودیتهایی که اخیرا مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی برای پیامرسانهای خارجی تعیین کرده، منطقا نمیبایست شامل حال اینستاگرام شود.
اما اینک ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، رسما اعلام کرده است که این محدودیتها فقط محدود به پیامرسانها نشده و شامل حال شبکهها نیز میشوند.
خبرگزاری دانشجویان ایران “ایسنا” روز یکشنبه ۱۱ آذر (دوم دسامبر) به نقل از ابوالحسن فیروزآبادی از محدودیتهای جدیدی که قرار است شامل حال اینستاگرام شود، خبر داده است.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره اینستاگرام گفته است: «تعریفی که در مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی از پیامرسان شده شامل شبکههای اجتماعی هم میشود.»
از این منظر، همه آن محدودیتهایی که این شورا برای پیامرسانهای خارجی و از جمله برای تلگرام پیشبینی کرده است، بر روی اینستاگرام نیز اعمال خواهد شد.
افزون بر آن، فیروزآبادی تاکید کرده است که همه رسانههای خارجی که بیش از یک میلیون کاربر دارند، باید داخل ایران نماینده داشته باشند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه تعداد کاربران اینستاگرام نیز در ایران بیش از یک میلیون نفر است، گفته: «سیاست ما این است که اینستاگرام هم باید در کشور نماینده پاسخگو داشته باشد.»
فیروزآبادی تاکید کرده است که باید مانع از آن شد که پیامرسانهای خارجی اطلاعات کاربران ایرانی را از ایران خارج کنند.
جدایی طلاگرام از تلگرام
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه سخنان خود به جداسازی هاتگرام و طلاگرام از تلگرام پرداخت و گفت سیاست جمهوری اسلامی بر آن استوار است که مردم از “پلتفرمهای ملی و بومی” استفاده کنند.
فیروزآبادی گفت برای “خودکفایی” در عرصه استفاده از پلتفرمهای ملی و بومی برای دو پیامرسان واسط (هاتگرام و طلاگرام) مهلت تعیین شده است.
بر اساس اطلاعاتی که رئیس مرکز ملی فضای مجازی مطرح کرده، مسئولان شورای فضای مجازی به هاتگرام و طلاگرام تا پایان ماه جاری (آذرماه) مهلت دادهاند به خودکفایی برسند. منظور فیروزآبادی از خودکفایی، قطع سیاست حمایتی دولت از این دو پیامرسان است. بر اساس این سیاست، قرار است این دو پیامرسان مستقل از تلگرام فعالیت کنند.
فیروزآبادی در چارچوب ایجاد محدودیتهای بیشتر برای اینستاگرام و دیگر شبکهها و پیامرسانهای خارجی از فعال شدن قوای مقننه، مجریه و قضائیه در حوزه فضای مجازی خبر داد. رئیس مرکز فضای مجازی گفت که شورای عالی فضای مجازی از فعال شدن قوای سهگانه ایران در فضای مجازی استقبال میکند.
پیامرسانهای داخلی و دستگاه امنیتی ایران
فیلترینگ تلگرام و ایجاد محدودیت برای شبکههای اجتماعی در شرایطی صورت میگیرد که اتهام دست داشتن دستگاه امنیتی ایران در راهاندازی هاتگرام و طلاگرام باعث بدبینی مردم نسبت به این پیامرسانهای داخلی شده است.
یک هفته پیش مجتبی ذوالنوری، از نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی، اعلام کرده بود که طلاگرام و هاتگرام در ایران از سوی “یک دستگاه امنیتی” راهاندازی شده است. این نماینده اصولگرا در عین حال گفته بود که این دستگاه امنیتی حتی یک نسخه از اطلاعات کاربرانی را که از طریق این دو پیامرسان وارد تلگرام میشوند، ذخیره میکند.
ازک دویچه وله