یک نماینده مجلس افغانستان: ایران پناهگاه طالبان است

پنجشنبه, 15ام آذر, 1397
اندازه قلم متن

محمد جمالی، شهروند خبرنگار، هرات

زمانی که گروه «طالبان» تحت فشارهای دولت افغانستان قرار می گیرند، از مرزهای این کشور خارج می شوند و به ایران پناه می‌برند.»
این بخشی از گفته‌های «عبدالصبور خدمت»، نماینده مردم ولایت «فرا» در مجلس نمایندگان افغانستان است. او گفته است حمایت ایران از گروه طالبان موضوع تازه‌ای نیست و جمهوری اسلامی همواره این گروه تروریستی را کمک و حمایت کرده است و آن ها را برای جنگ به افغانستان می‌فرستد.

پنج شنبه گذشته هشتم آذرماه، «برایان هوک»، نماینده ویژه وزارت امور خارجه امریکا در امور ایران سلاح‌ها و تجهیزاتی را به خبرنگاران نشان داد و گفت ایران به طالبان در افغانستان و گروه‌های تندرو مسلح در شرق میانه کمک کرده است.
پس از سخنان او، نگرانی مسوولان افغانستان بیش تر شده است و شماری از نمایندگان مجلس افغانستان خواستار بررسی همه جانبه این موضوع شده‌اند.

عبدالصبور خدمت، نماینده مردم ولایت فرا در مجلس نمایندگان افغانستان در گفت و گو با «ایران‌وایر»،  حرف‌های برایان هوک را تایید می‌کند و می‌گوید در ولایت فرا گروه طالبان از سوی جمهوری اسلامی مورد حمایت قرار می گیرند و با سلاح‌ها و مهمات جنگی این کشور تجهیز و برای جنگ در دیگر ولایت‌های افغانستان فرستاده می‌شوند: «حرف واضیح است که ایران همرای طالبان دست دارد. ما می‌بینیم که در ساحه ما، طالبان از طرف ایران حمایت می‌شوند.»

فرا یکی از ولایت‌های مرزی افغانستان است که چندین کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد. حضور گروه تروریستی طالبان در این ولایت گسترده و پر رنگ است. آن‌ها چندین بار تا مرز تصرف کامل این ایالت پیش رفته‌اند. به ادعای نمایندگان مجلس افغانستان، به دلیل ناتوانی دولت این کشور در کنترل این مرز مشترک، ایران در ولایت فرا نفوذ کرده است و به سادگی سلاح و ابزارهای جنگی را به طالبان می‌رساند.

عبدالصبور خدمت معتقد است تنش‌های موجود میان ایران و امریکا که در ماه‌های اخیر به شدت افزایش یافته اند، یکی از عوامل اصلی حمایت جمهوری اسلامی از گروه تروریستی طالبان است و تهران در تلاش است که با شدت دادن جنگ نیابتی با ایالات متحده در خاک افغانستان، برنامه‌های واشنگتن در افغانستان را با چالش و مبارزه امریکا با گروه طالبان را با شکست مواجه کند: «ایران با امریکایی‌ها مشکل دارند. به خاطر همین طالبان را حمایت می‌کند تا این که برای امریکایی‌ها مشکل ایجاد کند.»

نماینده فرا در مجلس افغانستان ادعا می‌کند که ‌تهران ضمن حمایت‌های مالی و تسلیحاتی از گروه طالبان در افغانستان، در آن سوی مرز به طالبان پناه می‌دهد و جمهوری اسلامی به پناهگاه های امن برای اعضای این گروه تبدیل شده است: «وقتی که از این طرف بالای طالبان فشار می آید، آن ها به ایران می‌روند و آزاد در آن کشور گشت و گزار دارند. اگر ایران همکاری نداشته باشد طالبان اکمالات و مهمات را از کجا تهیه می‌کنند؟»

آموزش نظامی گروه طالبان توسط جمهوری اسلامی موضوع دیگری است که خدمت به آن اشاره می‌کند: «وقتی پناهگاه شان در آن جا باشد، واضیح است که در ایران آموزش می‌بینند و اکمالات هم می‌شوند. در بین سلاح و مهمات که طالبان دارند، دیده می‌شود که بیش ترشان از طرف ایران اکمال می‌شوند.»

این اولین بار نیست که موضوع حمایت ایران از طالبان از سوی مسوولان افغانستانی مطرح می‌شود. در ماه اردیبهشت سال جاری گروهی از طالبان به ولایت فرا حمله نظامی کردند و درگیری شدیدی بین آن‌ها و ارتش ملی افغانستان ایجاد شد. طالبان تا مرز تصرف این ایالت پیش رفتند اما ارتش ملی با کمک حملات هوایی نیروی نظامی امریکا از تصرف این ایالت جلوگیری کرد.

پس از رانده شدن طالبان به بیرون از شهر فرا، جنرال «فضل احمد شیرزاد»، فرمانده امنیه ولایت فرا ایران را به حمایت از گروه تروریستی طالبان متهم کرد و گفت: «جمهوری اسلامی در نا امنی‌های اخیر این ولایت دست دارد.»

او معتقد است جمهوری اسلامی نه تنها گروه طالبان را حمایت مالی بلکه آن ها را با تجهیزات پیشرفته نظامی و جنگی نیز مجهز می‌کند تا حملات چریکی خویش را در بخش‌های مرزی افغانستان و ایران افزایش دهند.

از سوی  دیگر،«گل نبی احمد زی»، فرمانده پیشین قوای «سرحدی» افغانستان در مصاحبه‌ با رسانه‌ها گفته است که جنگ ولایت فرا را فرماندهان سپاه پاسداران ایران مدیریت و رهبری می‌کنند.
او افزوده است که حمایت تهران از گروه طالبان موضوعی سری نیست و این کشور به صورت مستقیم در ناامن سازی ولایت فرا دست دارد.

برخی می گویند به نظر می رسد حرف‌های برایان هوک و نمایش تجهیزاتی که گفته می‌شود از سوی ایران در اختیار طالبان قرار گرفته اند، مهر تاییدی بر حرف های نمایندگان مجلس افغانستان و دیگر مقام‌های مسوول این کشور باشد.

«کمیسیون روابط بین‌الملل شورای ملی افغانستان» نیز پس از اظهارات برایان هوک، ضمن ابراز نگرانی از تداوم کمک‌های تهران به این گروه تروریستی، گفته است که این کار، جنگ افغانستان را شدت می بخشد و طولانی‌تر خواهد کرد. این کمیسیون از دولت افغانستان خواسته است که رابطه پنهانی ایران با گروه طالبان به گونه‌ای جدی و همه جانبه مورد بررسی قرار گیرد و نباید مسوولان امنیتی از این موضوع به سادگی بگذرند.

«محمد داوود کلکانی»، معاون کمیسیون روابط بین‌الملل شورای ملی افغانستان گفته است که ایران به خاطر آسیب زدن به منافع امریکا در این کشور تلاش دارد که گروه طالبان را تمویل، حمایت و تقویت کند تا از طریق جنگ نیابتی بتواند برنامه‌های ایالت متحده در این کشور را با مشکل رو به رو سازد.
به باور او، هدف تهران از حمایت طالبان، زمین گیر کردن امریکا در افغانستان و ناکام کردن این کشور در برنامه‌هایش در افغانستان است: «ایران در تلاش است به یک شکلی ایالات متحده را در افغانستان زمین‌گیر کند و به منافع شان ضربه وارد کند.»

او معتقد است که تداوم همکاری‌های ایران با گروه طالبان، معادله جنگ در افغانستان را پیچیده تر می سازد و با شعله‌ور نگه داشته شدن آتش جنگ، آن را طولانی تر خواهد کرد: «کمک‌های تسلیحاتی ایران به طالبان در افغانستان سبب خواهد شد که جنگ در این کشور ادامه یابد و باید افغانستان در پیوند به مداخله ایران تحقیق و بررسی کند.»

وزارت داخله افغانستان کمک دولت حسن روحانی به گروه طالبان را نه تایید و نه رد می‌کند ولی می‌گوید کشورهای همسایه با مداخله در موضوعات داخلی افغانستان، به خاطر منافع خود، از گروهای تروریستی مانند طالبان حمایت می‌کنند.
سخن گوی وزارت داخله این کشور گفته است که موضوع حمایت تهران از گروه طالبان را به طور‌ جدی بررسی خواهند کرد.

اما سفارت ایران در کابل  همه این ادعاها را رد کرده و با صدور اعلامیه‌ای گفته است که ایالت متحده سعی می‌کند با چنین اقداماتی، افکار شهروندان افغانستان را به انحراف بکشاند و رابطه‌ای تهران با کابل را که در حال گرم شدن است، خدشه دار کند. چه کسی راست می‌گوید؟

از: ایران وایر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.