احمد شرع که با نام مستعار ابومحمد جولانی شناخته میشد با فرستاده سازمان ملل در امور سوریه دیدار کرد
احمد شرع که عملا حکومت در دمشق پایتخت سوریه را در اختیار دارد، اعلام کرد که در دولت جدید، تمام گروههای مسلح منحل خواهند شد.
احمد شرع که با نام مستعار ابومحمد جولانی شناخته میشد و هدایت ائتلاف شورشیان هنگام سرنگونی بشار اسد را بر عهده داشت، به خبرنگاران گفت که در حکومت جدید تنها ارتش اجازه حمل سلاح خواهد داشت.
اداره نیمهخودمختار کردها در شمال شرق سوریه نیز پیشتر خواستار پایان درگیریها و آغاز «گفتوگوی ملی جامع» با حاکمان جدید دمشق شده بود.
در همین حال بشار اسد، رهبر برکنار شده سوریه، برای نخستین بار از زمان ترک دمشق، در بیانیهای که در شبکههای اجتماعی منتشر شد، گفت که سوریه اکنون تحت کنترل «تروریسم» است.
احمد شرع، رهبر هیئت تحریر شام روز یکشنبه با گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه دیدار کرد.
او در این دیدار بر وحدت ملی سوریه، روند بازسازی کشور، توسعه اقتصادی و بازگشت امن آوارگان تأکید کرده است.
در همین حال امروز نیروهای اسرائیل در حملهای کمسابقه نقاطی را بندر طرطوس سوریه هدف قرار دادهاند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، نهاد ناظر بر تحولات سوریه، حمله به طرطوس را یکی از شدیدترین حملات اسرائیل به این منطقه در بیش از یک دهه گذشته توصیف کرد.
گفته میشود هدف این حملات تاسیسات دفاع هوایی و انبارهای موشک زمین به زمین بوده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل شب گذشته در توئیتی در شبکه ایکس نوشت «ما واقعا خاورمیانه را تغییر میدهیم. سوریه دیگر آن سوریه نیست و همینطور لبنان، غزه هم دیگر آن غزه نیست و رژیم ایران، رئیس محور شرارت هم دیگر مانند گذشته نیست و مزه قدرت آهنین ما را چشیده است.»
در همین حال، کشورهای عربی و همچنین بازیگران بینالمللی تلاشهای دیپلماتیک خود را برای تعامل با دولت جدید سوریه افزایش دادهاند.
همزمان گیر پدرسن نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه که به این کشور سفر کرده است در سخنانی گفت که «از مشاهده وضعیت زندان بسیار متاثر شدم. نمیتوانم احساساتم را با کلمات بیان کنم.»
آقای پدرسن بر «اجرای عدالت» و «حمایت» از خانوادههای زندانیان تاکید کرده است.
روایت سفیر ایران از آخرین ساعات سقوط دمشق: فهمیدیم مصالحه شده است
حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه، یکشنبه در مصاحبهای با صدا و سیما روایتی از آخرین ساعات حکومت بشار اسد ارائه داد.
آقای اکبری در روز سقوط دولت بشار اسد، درباره حمله به سفارت ایران گفت «حاکمان فعلی امنیت سفارت ما را تامین کردهاند، نرده گذاشتهاند و حتی اجازه نمیدهند کسی عکس بگیرد.»
او گفت «من و همکارانم، تا ساعت ۱۱ شب شنبه ۱۷ آذر (هفتم دسامبر) در دفتر بودیم. اما بعد متوجه شدیم مصالحه شده و رفته است و دیگر ماندن اینجا فایدهای ندارد.»
صبح روز یکشنبه ۱۸ آذر (هشتم دسامبر) بشار اسد سوریه را ترک کرد و ائتلاف شورشیان اعلام کردند که کنترل دمشق، پایتخت را در دست دارند.
در همان روز تصاویری از حمله و غارت سفارت ایران منتشر شد اما هیچ گروهی مسئولیت آن را بر عهده نگرفت.
او همچنین گفت زائران ایران را خیلی زود تخلیه کرده است و باقی افرادی که مانده بودند را به بیروت منتقل کردند.
او گفت درباره هویت مهاجمان که در روز نخست سقوط حکومت بشار اسد وارد سفارت ایران شدند، گفت آنها افرادی «مشکوک و نامشخص» بودند که از جنوب دمشق آمده بودند و «پیشبینی من هم این بود که اولین جا به سفارت ما میآیند، و همین هم شد.»
او گفت مهاجمان علاوه بر سفارت، به ساختمان رایزنی و کنسولگری ایران هم حمله کردند.
حسین اکبری دیپلمات ارشد ایرانی در زمان سرنگونی حکومت معمر قذافی سفیر ایران در لیبی بود. او در دهه هفتاد و در جریان جنگهای داخلی در دهه هفتاد شمسی که به قرارداد دیتون منجر شد، سمت دبیر اولی سفارت جمهوری اسلامی ایران را در سارایوو برعهده داشت.
ائتلاف به رهبری کردها در شمال شرق سوریه خواستار پایان درگیریها و آغاز «گفتگوی ملی » با حاکمان جدید دمشق شد.
پس از سقوط رژیم بشار اسد، یک گروه شورشی مورد حمایت ترکیه تلاش کرد وارد مناطقی شود که مناطقی شود که تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است.
دو طرف از آن زمان در حال مذاکره بر سر آتشبس هستند.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی پرچم سهستاره شورشیان را در برخی مناطق کردنشین نشان میدهد که گمان میرود به معنای آغاز یک روند سیاسی جدید است.
سازمان ملل خواستار روند سیاسی شد که در آن در تمام نیروها در آینده سوریه مشارکت داشته باشند.
گیر پدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نیز پیشتر گفته بود بر ضرورت همکاری میان تمامی گروهها در سوریه تأکید کرده است.
اخیرا دولت انتقالی سوریه در بیانیهای تاکید کرده سات که به دلیل تغییرات اخیر، لازم است قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل بازبینی و بهروزرسانی شود.
قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت که در سال ۲۰۱۵ تصویب شد سازمان ملل را موظف کرد تا در تدوین قانون اساسی جدید سوریه ابتکار عمل را به دست بگیرد.
سازمان ملل با اتکا به این قطعنامه اعلام کرد که «کمیته قانون اساسی سوریه» را با حضور ۱۵۰ نفر تشکیل خواهد داد. ۵۰ نفر از اعضای این کمیته از سوی حکومت بشار اسد، ۵۰ نفر از سوی مخالفان و ۵۰ نفر نیز از سوی جامعه مدنی این کشور انتخاب میشوند.
در این قطعنامه ایران، روسیه و ترکیه نقشی محوری برای پیشبرد روند سیاسی دارند و دو گروه داعش و جبهه النصره از روند مذاکرات بیرون گذاشته شدهاند.
در همین حال پس از سقوط حکومت اسد، حاکمان جدید در تلاشند تا زندگی در دمشق، پایتخت، به حالت عادی بازگردد.
محمد بشیر، نخستوزیر دولت انتقالی سوریه، اعلام کرد که ائتلاف مخالفان مسلح به رهبری جبهه تحریر شام حقوق تمام گروهها و اقلیتها را تضمین خواهد کرد. او از میلیونها سوری که در بیش از یک دهه گذشته به خارج کشور پناه بردهاند خواست تا به کشور خود بازگردند.
مدارس، دانشگاهها و بسیاری از اماکن عمومی فعالیت خود را از سر گرفتهاند.
گزارشها حاکی است که نیروهای مسلح در خیابانها مستقر شدهاند و کسبوکارها به تدریج در حال بازگشاییاند.
ناظران بینالمللی میگویند رویکرد دولت جدید، بهویژه درباره حقوق زنان، اقلیتها و تعامل با جامعه بینالمللی مسائل اصلی است که در آینده سوریه سرنوشتساز خواهد بود.
ابومحمد جولانی و گروه او تحریر شام که در ائتلاف نیروهای مسلحی که بشار اسد را سرنگون کردند، نقشی پررنگ داشتند. آنها اما در فهرست تروریستی بسیاری از کشورها قرار دارند.
خبرگزاری تاس روسیه گزارش داد که این کشور تعداد زیادی از کارکنان سفارت خود در دمشق را از طریق پایگاه هوایی حمیمیم در ساحل سوریه تخلیه کرد
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که شماری از کارکنان سفارتهای بلاروس و کره شمالی را هم تخلیه کرد.
در ادامه تحولات دیپلماتیک، کشورهای مختلف که در ابتدا محتاطانه برخورد میکردند، تلاشها برای برقراری تماس با دولت جدید سوریه را افزایش دادهاند.
با این حال، سفارت روسیه در سوریه به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
کشورهای مختلف از جمله بریتانیا، آمریکا و قطر نیز اعلام کردهاند که تماسهای دیپلماتیک خود را با دولت جدید آغاز کردهاند.
در این میان اما دولت فرانسه اعلام کرد که برای اولین بار پس از ۱۲ سال، یک مسئول دیپلمات به دمشق ارسال خواهد کرد.
قطر نیز از ارسال هیئت دیپلماتیک به سوریه خبر داد و اعلام کرد که از سهشنبه، سفارت خود را در دمشق بازگشایی خواهد کرد.
ترکیه نیز اعلام کرده است که سفارتش در دمشق که از سال ۲۰۱۲ تعطیل بود، مجددا آغاز به کار خواهد کرد.
ترکیه که از حامیان اصلی شورشیان مخالف بشار اسد به شمار میرود، برای حمایت نظامی از دولت جدید نیز اعلام آمادگی کرده است اما این موضوع را مشروط به درخواست رسمی آنها کرد.
پیش از این روسیه و ایران به درخواست دولت سوریه از دولت بشار اسد نیروهای نظامی و مستشاری به این کشور فرستاده بودند.
از: بی بی سی