دبیرکل سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت از یافت شدن موشکاندازهای ساخت ایران در یمن خبر داده است.
در گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان، آمده است که دبیرخانه سازمان دو دستگاه شلیک موشک هدایتشونده ضد زره یافت شده در یمن را بررسی کرده و نتیجه گرفته است که مشخصات آنها با تجهیزات ساخت ایران انطباق دارد و به نظر میرسد این موشکاندازها در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ در ایران ساخته شده باشد. آقای گوترش گفته است که این تجهیزات توسط ائتلاف به رهبری عربستان در یمن یافت شده و در اختیار سازمان ملل قرار گرفته است.
دبیرکل سازمان ملل در گزارش خود همچنین گفته است که نیروهای ائتلاف قطعات متعلق به موشک زمین-به-هوا را که در یمن به غنیمت گرفته شده در اختیار دبیرخانه قرار داده و بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که خصوصیات فنی این قطعات با موشکهای ساخت ایران انطباق دارد. وی افزوده است که بررسی این قطعات ادامه دارد و نتیجه آن بعدا به اطلاع شورای امنیت خواهد رسید. آقای گوترش در گزارش خود صراحتا ایران را به نقض تحریم تسلیحاتی یمن متهم نکرده است.
در آوریل سال ۲۰۱۵ و پس از اخراج دولت یمن از پایتخت آن کشور توسط شبهنظامیان حوثی، شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامهای، عبدالملک الحوثی، رهبر گروه موسوم به انصارالله را تحریم و ارسال هرگونه تسلیحات برای این گروه توسط کشورهای عضو سازمان ملل را ممنوع اعلام کرد. کشورهای عضو سازمان ملزم به رعایت قطعنامههای مصوب شورای امنیت هستند.
عربستان سعودی و متحدان آن کشور مشخصا ایران را متهم کردهاند که به طور مستقیم یا از طریق حزبالله لبنان موشک و تجهیزات موشکی در اختیار حوثیها قرار میدهد اما مقامات جمهوری اسلامی گفتهاند که حمایت آنان از حوثیها فقط جنبه سیاسی دارد و خود این گروه از فناوری ساخت موشک برخوردار است.
از روز ۶ دسامبر، مذاکرات نمایندگان دولت یمن و شبهنظامیان حوثی با میانجیگری نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن در استکهلم، پایتخت سوئد، آغاز شده است. قرار است آقای گوترش پیامی را برای آخرین مذاکرات جاری ارسال کند.
سازمان ملل امیدوار است بتواند به جنگ یمن که چند هزار کشته برجای گذاشته و باعث فشار اقتصادی شدید بر مردم این کشور شده خاتمه دهد. در این جنگ، دولت یمن از حمایت عربستان سعودی در راس ائتلافی از چند کشور عرب و اسلامی، و حوثیها از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند. ناظران جنگ یمن را “جنگ نیابتی” بین حکومت به رهبری روحانیون شیعه در ایران و حکومت خاندان سلطنتی وهابی در عربستان توصیف کردهاند.
گزارش مربوط به پیدا شدن موشکاندازها در حالی منتشر میشود که قرار است امروز، چهارشنبه ۲۱ آذر (۱۲ دسامبر)، شورای امنیت سازمان ملل آخرین گزارش دبیرکل پیرامون قطعنامه شماره ۲۲۳۱ مربوط به لغو تحریمهای هسته ای ایران را بررسی کند. این قطعنامه پس از دستیابی به توافق هستهای – برجام – صادر شد و انتظار میرود دبیرکل سازمان ملل با استناد به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کند که ایران به مفاد برجام عمل کرده است.
بخشی از محتوای قطعنامه ۲۲۳۱ محل اختلاف نظر بین ایران و ایالات متحده و برخی دیگر از کشورهای غربی است که گفتهاند این قطعنامه تولید و آزمایش موشکهای بالستیک به خصوص موشکهای قادر به حمل کلاهک هستهای توسط ایران را ممنوع کرده است. مقامات ایرانی این برداشت را مردود دانسته و گفتهاند که الزامات برجام شامل برنامه تسلیحات موشکی نیست. به گفته آنان، برنامه موشکی جمهوری اسلامی جنبه دفاعی دارد و در هر حال، حکومت ایران در صدد ساخت تسلیحات اتمی نیست.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ریاست هیئت نمایندگی این کشور در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت را شخصا برعهده خواهد داشت. انتظار میرود آقای پومپئو اتهامات ایالات متحده در مورد “دخالت ایران در امور کشورهای منطقه” را تکرار کرده و این کشور را بار دیگر به حمایت تسلیحاتی از حوثیها متهم کند. ایالات متحده همچنین برنامه موشکی جمهوری اسلامی را مغایر تعهدات این کشور در برجام میداند و قاعدتا آقای پومپئو پیدا شدن تجهیزات موشکی در یمن را نشانه دیگری از قصد جمهوری اسلامی به استفاده از این تسلیحات در پیشبرد اهداف خود در کشورهای دیگر توصیف خواهد کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در ماه مه سال جاری از برجام خارج شد و تحریمهای هستهای یکجانبه ایالات متحده علیه ایران را بار دیگر به اجرا گذاشت.
آقای ترامپ برجام را “توافقی بد” توصیف کرده و گفته است که این توافق مانع از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی در بلند مدت نمیشود. مقامات آمریکایی همچنین حکومت ایران را متهم کردهاند که پس از دستیابی به برجام، منابع مالی ناشی از لغو تحریمها را به جای بهبود شرایط اقتصادی کشورشان، به گفته آنان، برای تامین نیاز مالی حکومت بشار اسد در سوریه، حمایت از “سازمانهای تروریستی”، ایجاد بی ثباتی و دخالت در امور کشورهای منطقه و سرکوب مردم ایران به کار گرفته است.
به استثنای ایالات متحده، سایر کشورهای طرف توافق هستهای با ایران همچنان به این توافق پایدار هستند هر چند در مورد جنبههایی از سیاست منطقهای و برنامه تسلیحات موشکی ایران را مورد انتقاد قرار داده و خواستار تجدید نظر در رویکرد ایران شدهاند.
از: بی بی سی