اولاند، دومین رئیسجمهور سوسیالیست فرانسه، در نطق پیروزی خود گفت فرانسه به تغییر رای داد. او تاکید کرد رئیسجمهور کسانی که به وی رای ندادهاند نیز خواهد بود. مقامات کشورهای غربی این پیروزی را تبریک گفتند.
فرانسه پس از نزدیک به دو دهه به یک سوسیالیست به عنوان رئیسجمهور کشور رای داد. فرانسوا اولاند روز گذشته (یکشنبه، ۷ مه) با شکست رقیب خود نیکلا سارکوزی، رئیسجمهور فعلی این کشور، به ریاستجمهوری انتخاب شد.
به این ترتیب فرانسوا اولاند بعد از فرانسوا میتران، دومین رئیسجمهور سوسیالیست فرانسه خواهد بود و به سلطه ۱۷ سالهی گلیستها در این کشور پایان خواهد داد.
رئیس جدید کاخ الیزه شب گذشته در اولین سخنرانی خود پس از پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در شهر تول فرانسه، زادگاهش، گفت:«امروز فرانسه تغییر را انتخاب کرد.»
وی گفت: «رایدهندگانی بودند که به من رای ندادند به آنها میگویم که صدای آنها را شنیدم و رئیسجمهورهمه خواهم بود.»
وی گفت: «بسیاری از ما برای چنین لحظهای سالها انتظار کشیدهایم. برخی از جوانترها که در میان ما هستند هرگز از این موضوع اطلاع نداشتهاند. بعضی از ما تجربهی بارها ناامیدی و خاطرات تلخ را داریم.» وی افزود: «افتخار میکنم که توانستم امید را بازگردانم.»
تجمع هواداران اولاند در میدان باستیل پاریس
تجمع هواداران اولاند در میدان باستیل پاریس
او بیان کرد: «نخستین وظیفه رئیسجمهور فرانسه این است که مردم را گرد هم آورد و به چالشهای پیشرو کشور بپردازد.» وی گفت که «باید بدهیهای دولتی را کاهش داده و کسریها را کنترل کنیم. باید اطمینان ایجاد کنیم که همه افراد به خدمات عمومی دسترسی دارند. برابری برای همه شهروندان کشور باید برقرار شود. خصوصاَ به فکر استانها و مناطق روستایی هستم.» اولاند در نطق خود تاکید کرد که آموزش و پرورش اولویت دولت او خواهد بود.
در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه (۲۲ آوریل) حدود هشتاد درصد واجدان شرایط شرکت کردند. در دور اول نیکلا ساکوزی ۱۸ / ۲۷ درصد و فرانسوا اولاند ۷۶ / ۲۸ درصد آرا را به خود اختصاص دادند. در دور دوم انتخابات که روز گذشته برگزار شد با شمارش ۹۵ درصد آرا مشخص شد که ۶۷/ ۵۱ درصد به اولاند و۳۳/ ۴۱ به سارکوزی رای دادهاند. به گزارش وزارت کشور فرانسه میزان مشارکت در انتخابات نیز ۸۱ درصد بود.
اولاند تا روز ۱۶ مه کار خود را به عنوان رئیسجمهور فرانسه آغاز خواهد کرد. وی به عنوان رئیسجمهور این کشور در اواخر ماه جاری میلادی در نشست ناتو در شیکاگو شرکت خواهد کرد. وی همچنین در اواخر ماه ژوئن در نشست گروه ۲۰ در مکزیک شرکت خواهد جست.
«سرنوشت اروپا به دوستی آلمان و فرانسه نیز منوط است»
گفته میشود نخستین سفر اولاند پس از برگزاری مراسم تحلیف و پیش از سفر وی به آمریکا در اواخر ماه جاری، به آلمان خواهد بود.
آلمان در واکنش به انتخاب اولاند اعلام کرد به همکاری با فرانسه در جهت تحقق سیاستهای اتحادیه اروپا ادامه خواهد داد. گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، شب گذشته، تاکید کرد که هر دو کشور همچنان به همکاری با یکدیگر برای کمک به اتحادیه اروپا در جهت حل بحران بدهیها ادامه خواهند داد. وی آن را «هدفی مشترک» خواند.
وستروله انتخابات روز یکشنبه فرانسه را «اتفاقی تاریخی» دانست. وی با بیان اینکه پیش از این پیمانی مالی برای کاهش بدهیها وجود داشته گفت که مشترکاَ پیشنویس پیمانی برای توسعه را آماده خواهیم کرد که زمینه رشد بیشتر همگام با رقابت بیشتر را ایجاد خواهد کرد. وی گفت که این معاهده به معنای صرف بیشتر پول نخواهد بود بلکه با افزایش اصلاحات ساختاری همراه خواهد بود که به «استفاده بهتر از پول» میانجامد.
وستروله گفت: «در حال حاضر شکی نداریم که وظیفه مشترک خود با دولت آینده فرانسه را به عنوان یک عامل تثبیتکننده و یکی از عوامل توسعه اروپا به انجام خواهیم رساند.»
وی بیان داشت: «سرنوشت اروپا به طور قطع به این موضوع نیز که تا چه اندازه فرانسه و آلمان بتوانند با یکدیگر دوستی داشته باشند منوط است.» وی گفت که آلمان در پی روابط «بسیار بسیار نزدیک» است و در این راه با رئیسجمهور جدید نیز به صورت نزدیک همکاری خواهد کرد.
صدراعظم محافظهکار آلمان، آنگلا مرکل، که سابقه همکاری نزدیک با نیکلا سارکوزی، رئیسجمهور فعلی فرانسه را دارد در تماسی تلفنی با اولاند، پیروزی وی را تبریک گفت و وی را به دیداری هر چه سریعتر از آلمان دعوت کرد.
سابقه همکاری نزدیک مرکل و سارکوزی برای کاهش بدهیها تا آنجاست که گاه از آنها با عنوان “مرکوزی” یاد کردهاند. مرکل به صورت عیان از ریاستجمهوری مجدد سارکوزی حمایت میکرد تا آنجا که اولاند در طول کمپین انتخاباتی خود تاکید کرد که آلمان اجازه ندارد سیاستهای اروپا را زیر پا گذارد.
فرانسه و آلمان ۵۰ درصد از تولید ناخالص منطقه یورو را از آن خود دارند.
از: دویچه وله