جنجال بر سر یک عمارت؛ شهرداری می‌گوید تاریخی نیست

پنجشنبه, 3ام بهمن, 1398
اندازه قلم متن

گفته می‌شود، شهردار تهران دستور فروش بنایی در این شهر را داده که منتقدان آن را تاریخی می‌دانند. شهرداری می‌گوید تاریخی نیست. پرسشی که سوای تاریخی بودن یا نبودن عمارت مطرح است این است که آیا شهرفروشی در پایتخت ادامه دارد؟

    
Golestan Gebäude in Teheran NEU (farsnews)

در اقدسیه، واقع در شمال تهران، در خیابانی که به نوشته برخی رسانه‌های ایران خیابانی “اختصاصی به نام گلستان جنوبی”است، عمارتی دو طبقه قرار دارد که از آن به نام‌های “عمارت گلستان” یا “خانه شهرداران” نام برده شده است.

برخی رسانه‌های داخلی با انتشار نامه‌ای از حناچی، شهردار تهران، این خبر را منتشر کرده‌اند که شهردار به سازمان املاک شهرداری دستور داده تا این خانه را به صورت نقدی به فروش برساند. طبق این گزارش‌ها با فروش این خانه قرار است بخشی از هزینه‌های پروژه‌های عمرانی پایتخت تامین شود.

با انتشار این نامه، برخی خبرگزاری‌ها مانند خبرگزاری فارس، با تاریخی خواندن این عمارت که گفته می‌شود زمان ساخت آن به دوران “پهلوی اول” می‌رسد، به دستور فروش خانه واکنش نشان داده و با تأکید بر “تاریخی بودن عمارت اقدسیه”، دستور شهردار تهران را مغایر با رویه‌ مدیریت شهری مبنی بر عدم “شهرفروشی” دانسته‌اند.

Fatemeh Jamalpour

@FJamalpour

تهران من حراج: عمارت اقدسیه که زمانی خانه شهرداران تهران بود
با معماری فاخر در لیست املاک در حال فروش شهرداری تهران قرار گرفته، شهرفروشی تنها برای دیگران بد است.

View image on Twitter
۶۳ people are talking about this

درصد بالایی از منابع شهرداری‌ها در ایران از عوارض ساخت و ساز تأمین می‌شود، یا به عبارتی از شهرفروشی. روزنامه همشهری دو سال پیش در مقاله‌ای در این مورد نوشت: «شهرفروشی؛ یعنی فروختن زمین و استقرار جمعیت بیشتر؛ یعنی کاهش خدمات؛ یعنی تراکم.»

مشاور شهردار و رئیس مرکز ارتباطات و بین الملل شهرداری تهران به خبر دستور فروش “یک بنای تاریخی” واکنش نشان داده است. غلامحسین محمدی در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به گزارش منتشر شده در مورد دستور جناچی برای “فروش خانه شهرداران” گفته است: «شهرداری تهران در عمل نشان داده حتی از فروش خانه‌های تاریخی توسط مالکان و وراث آنها جلوگیری می‌کند و وقتی مطلع می‌شود این خانه‌ها در معرض تخریب یا فروش قرار می‌گیرد، پیشقدم شده و خریداری می‌کند.»

او این موضوع را که در این گزارش از این عمارت به عنوان “خانه تاریخی” نام برده شده “از واقعیت به دور” خوانده است.

محمدی در توییتی در همین باره نوشته است، این خانه مکان ثبت شده تاریخی یا میراثی نیست.

غلامحسین محمدی??@G_H_Mohammadi

عمارت واقع در بافت مسکونی اقدسیه که معروف به خانه برخی شهرداران پس از انقلاب است، مکان ثبت شده تاریخی یا میراثی نیست و طبق ضوابط و رویه های قانونی برای فروش و استفاده دراجرای پروژه های فرهنگی مانند مرکز همایشهای رازی، ساختمان بلدیه و… در اختیار سازمان املاک قرار گرفته است. https://twitter.com/sogoldanaei/status/1219890165059112960 

Sogoldanaei@sogoldanaei

#عمارت_اقدسیه هم تخلیه شد و در لیست املاک فروشی #شهرداری_تهران قرار گرفت.
ولی ما یادمون نرفته که حفظ بافت‌ها و خانه‌های تاریخی فاخر و باارزش مهم‌ترین شعار مدیریت شهری جدید بود.#شورای_شهر #شهرداری_تهران

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
See غلامحسین محمدی??‘s other Tweets

در نخستین جستجوها، اطلاعات زیادی در مورد پیشینه‌ این ساختمان نمی‌توان یافت. خبرگزاری فارس می‌نویسد، این ساختمان قبلا متعلق به یکی از وابستگان دربار بوده است. استفاده به عنوان خانه سالمندان، دبیرخانه فیلم شهر یا روابط عمومی شهرداری در زمان قالیباف، مهمانسرا برای میهمانان خاص یا پذیرش سفیران، از جمله کاربردهایی است که به این ساختمان در سال‌های پس از انقلاب نسبت داده‌اند. همچنین گفته می‌شود که این خانه مدتی قرار بوده خانه شهرداران باشد.

اینکه آیا این خانه تاریخی است یا خیر و اگر به فروش برسد، قرار است چه بر سرش بیاید، معلوم نیست.

اما آنچه نامشخص و مهم‌تر است، شمار خانه‌های تاریخی است که در پایتخت و دیگر شهرها یا به فراموشی سپرده شده‌اند یا در فراموشی و سکوت خبری فروخته و ویران شده‌اند، یا تغییر کاربری داده‌اند؛ برای مثال خانه انیس الدوله که چندی پیش سر و صدای زیادی به پا کرد و مشخص شد، این خانه تاریخی محل استقرار قصابان تهران بوده است.

دانیال معمار@MemarDanial

اینجا خانه انیس‌الدوله، سومین همسر ناصرالدین‌شاه است. موزه شده؟ خیر، اینجا محل استقرار صنف قصابان تهران است! نه شهرداری این بنای ارزشمند را می‌خرد، نه میراث. رییس صنف هم گفته که الزامی برای حفظ این ملک به شکل فعلی ندارند.
گفتم بدانید که شاید چند صباح دیگر این بنا را نداشته باشیم

View image on Twitter
۲۵۳ people are talking about this

سوای سرنوشت این خانه، شاید سر و صدای به پا شده بر سر این عمارت، نوری دوباره بتاباند بر “شهرفروشی” با “چراغ خاموش” در تهران. روزنامه فرهیختگان ماه گذشته در گزارشی با اشاره انبوه پرونده‌های تخلفات ساختمانی، در مورد شهر فروشی نوشت: « نگاه طمع به این پرونده‌ها و حساب باز کردن روی جریمه مالی و چشم‌پوشی از قلع و قمع‌ها نگرانی‌هایی را ایجاد و این شبهه را تقویت می‌کند که مدیران شهری سوار بر همان رویه سابق و با نگاه کالایی به شهر سعی در درآمدزایی از بی‌قانونی‌ها دارند و شهرفروشی را به طرق مختلف ادامه خواهند داد.»

همشهری در گزارشی درباره همین موضوع که دو سال پیش منتشر شد به کارنامه محمدحسن ملک‌مدنی، پنجاه‌و‌سومین شهردار پایتخت اشاره کرد که در ابتدای دهه‌ ۸۰، “مهم‌ترین اتفاق تهران” را رقم زد. همشهری می‌نویسد: «ملک‌مدنی تنها شهردار تهران بود که در برابر فروش تراکم ایستاد. او معتقد بود که نباید شهرها را با شهرفروشی اداره کرد. ملک‌مدنی اعلام کرد که دیگر در تهران تراکم نخواهد فروخت.» سرنوشت او چه شد؟ همشهری:«کمتر از چند ماه بعد، از کار برکنار شد.»


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.