با وجود آن که کارفرمایان بسیجی مقصر حادثه شناخته شدند، حکومت جوابگو نشد!
کارفرمایان بسیجی،۱ سال بود که حقوق معدنچیان کشته شده را پرداخت نکرده بودند!
۳ سال پس از فاجعه می پرسیم، چه کسی مسئول کشته شدن ۴۳ کارگر است؟
به گزارش پایگاه خبری امروز نما – آن چه می بینید، شرایط این روزهای معدن زمستان یورت استان گلستان، و برخی از خانوادههای جانباختگان را نشان می دهد.
در فاجعه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶/ ۳ مه ۲۰۱۷، ۴۳ نفر از معدنچیان کشته شدند. ۱۵ آبان ۱۳۹۶/ ۶ نوامبر ۲۰۱۷، رئیس کل دادگستری استان گلستان اعلام کرد، براساس جمع بندی گزارش کمیته حقیقتیاب، مقصر حادثه کارفرما بوده است.
بر اساس سندی که از گزارش هیئت مدیره معدن یورت منتشر شده است، سه نفر از پنج سهامدار این معدن، وابسته به «گروه مالی مهر اقتصاد» و از وابستگان نهاد بسیج مستضعفان بودند.
۳ سال پیش، علی رضا ابراهیمی، از نمایندگان وقت مجلس شورای اسلامی، در واکنش به فاجعه معدن یورت گفت: «برخی از کارگران معدن زمستان یورت که روز چهارشنبه دچار حادثه شد، از شش ماه تا یک سال حقوق عقب مانده دارند و از نظر بیمه درمانی هم از چتر حمایتی مطلوب برخوردار نبودهاند.»
هم زمان برادر یکی از معدنچیان کشته شده نیز گفت:«۲ سال پیش در این معدن فعالیت می کردم و به ازای هر ۱۶ ساعت کار در روز ۷ هزار تومان دریافتی و بیمه داشتم. برادر من یکی از محبوس شدگان در این معدن است و وی تاکنون ۱۴ماه حقوق دریافت نکرده است».
فاجعه معدن یورت، و نحوه عملکرد حکومت، واکنش اعتراضی کم سابقه ای را از سوی کارگران در پی داشت. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، در ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶/ ۷ مه ۲۰۱۷، هنگام بازدید از محل معدن با اعتراض خانوادههای معدنچیان مواجه شد. خانوادههای کارگران معدن، علیه روحانی شعار دادند و به خودرو او کوبیدند.
فیلم این واقعه که توسط خبرگزاری حکومتی فارس منتشرشد، نشان میدهد که یک معدنچی روی سقف این خودرو رفته و یک معدنچی دیگر بالا و پایین میپرید و کلاهخودش را با لگد میزد و در این حال روحانی مجبور به ترک محل گردید.
در سال های اخیر حوادث متعددی در معادن ایران رخ داده است. تنها در فاصله سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ بیش از ۳۰ معدنچی در حوادث معدن جان خود را از دست دادند. دلیل بیش تر این تلفات نبود خدمات اضطراری کافی در مناطق نزدیک به معادن عنوان شده است .
عکس: علی اصغر قزل سفلو