حسن کرمی
فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی ایران میگوید این نیرو در سرکوب مرگبار اعتراضات سالهای ۹۶ و ۹۸ در ایران «کارنامه قابل قبولی» داشت و از سوی مسئولان حکومتی «حمایتهای بسیار خوبی» دریافت میکند.
حسن کرمی روز چهارشنبه، ۲۴ اردیبهشتماه، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا همچنین تاکید کرد که «تجهیزات و امکانات خوبی در اختیار این یگان قرار میگیرد».
وی به صراحت گفت که حمایتهای سختافزاری و نرمافزاری از این نیرو به اندازهای بوده که «سال ۹۹ به لحاظ توجه ویژه به زیرساخت و تجهیزات بینظیرترین سال یگان ویژه است.»
این فرمانده نظامی حمایتهای حکومتی گسترده از این نیرو را موجب «سنگینتر» شدن بار مسئولیت یگان ویژه دانسته و افزود که نیروهای ما باید بتوانند در صورت بروز «آشوبهای احتمالی»، با «حداقل هزینهها»، اعتراضات را «جمع کنند».
آقای کرمی مدعی «کارنامه قابل قبول» نیروهای یگان ویژه در جریان اعتراضات آبان سالهای ۹۶ و ۹۸ و سایر حوادث از جمله موضوع آب در استان اصفهان شده است.
اعتراضاتی که از شامگاه ۲۴ آبان ۹۸ ابتدا در چند شهر و در اعتراض به سهمیهبندی و گران شدن بهای بنزین آغاز شد بهسرعت به اعتراضاتی سراسری و تظاهرات ضدحکومتی تبدیل شد.
در جریان این اعتراضات، نهادهای امنیتی به سرکوب شدید معترضان روی آورده و به گفته منابع مختلف خبری و حقوق بشری، بیش از ۱۵۰۰ تن در این اعتراضات کشته و هزاران تن بازداشت شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی تمامی گزارشهای حاوی تعداد کشتهها را تکذیب کردند اما به رغم وعدههای مکرر، هنوز حاضر به ارائه آمار یا گزارشی در این باره نشدهاند.
حسن کرمی روز چهارشنبه به طور ویژه درباره حوادث آبان سال ۹۶ گفت: «یگان ویژه با قدرت تحرک بالا توانست آنها [دشمن] را سرکوب کند، به این حوزهها اشراف یافتهایم و واحدهای واکنش سریع با سرعت بیشتری آماده شدهاند.»
ادعاهای وی در حالی بیان میشود که تصاویر و ویدئوهای متعددی از برخورد خشونتبار نیروهای یگان ویژه با معترضان به گرانی در سال ۹۶ و اعتراضها به افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ منتشر شده است.
فرماندهان این نیرو با وجود این اسناد، همواره برخوردهای خشن و تخریب اموال و اماکن عمومی از سوی نیروهای خود را تکذیب کرده و آن را به «فضاسازی» رسانههای بیگانه و دشمن نسبت میدهند.
منابع خارجی شمار قربانیان اعتراضات آبان ۹۸ که به دلیل افزایش ناگهانی قیمت بنزین رخ داد را ۱۵۰۰ نفر اعلام میکنند.
در این اعتراضات، معترضان با سلاح نیمهسنگین جنگی و به طور مستقیم در خیابانها مورد هدف قرار گرفتند.
یگان ویژه ناجا با نام رسمی یگانهای ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، در کنار سایر وظایف، مسئولیت کنترل اجتماعات، مبارزه و برخورد با «اغتشاشات» و «تجمعات غیرقانونی» را دارد.
مراد ویسی، روزنامهنگار در رادیوفردا در این باره نوشته است: «نام یگان ویژه و سرکوب به هم گره خورده» و «عمر یگان ویژه تقریباً با عمر شورشهای خیابانی در جمهوری اسلامی یکی است.»
این نیرو که تجربه هشت تجربه بزرگ سرکوب اعتراضات را در کارنامه خود دارد، نخستین بار در سال ۷۱ برای سرکوب شورشی در مشهد که به شورش «کوچه طلاب» مشهور بود، برای سرکوب فراخوانده شد.
سرکوب اعتراضهای مردم قزوین به استان نشدن این منطقه در سال ۷۳، سرکوب رانندگان مینیبوس در اسلامشهر در سال ۷۴، حمله به کوی دانشگاه تهران در سال ۷۸، حمله دوباره به کوی دانشگاه تهران در سال ۸۲، سرکوب اعتراضات به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در سال ۸۸ و اعتراضات سالهای ۹۶، ۹۷ و ۹۸ از جمله این سرکوبها هستند.
با این حال، آن طور که مراد نوشته است، تجربه هیچ یک از سرکوبها از سوی یگان ویژه در ایران با سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ قابل مقایسه نیست و «بدون تردید یگان ویژه را میتوان میدانیترین و سرکوبگرترین نیروی ضد شورش جمهوری اسلامی ایران به شمار آورد.»
از: رادیو فردا