انتشارویدیو مجرم گردانی متهمان با واکنش کاربران فضای مجازی روبهرو شده است
این اولین بار نیست که پلیس ایران اقدام به گرداندن مجرمان در سطح شهر میکند
پلیس های سیاه پوش از واحد نوپو پلیس های یگان ویژه هستند. آنها نیرویهای زبده و خشن پلیس هستند که برای کنترل اوضاع از آنها استفاده میشود
پلیسهای سیاهپوش، بلند قد و چهارشانه، سوار بر وانت پلیس، پشت افرادی که متهم معرفی میشوند، ایستادهاند و آنها را کتک میزنند. آنها که کتک میخورند، با صدای بلند به خودشان فحش میدهند. مردم برای تماشا جمع شدهاند و موتورهای پلیس گاز میدهند.
انتشار این ویدیو از روز گذشته پانزدهم مهر ۱۳۹۹ با واکنش کاربران فضای مجازی روبهرو شده است. آنها میگویند رفتار پلیس مصداق خشونت عریان است و باعث خدشهدار شدن کرامت انسانی میشود.
اما این اولین بار نیست که پلیس ایران اقدام به گرداندن مجرمان در سطح شهر میکند. طرح «مبارزه با اراذل و اوباش» از سالها پیش با مجرمگردانی همراه بوده است. با این حال، خشونت موجود در این فیلم، افکارعمومی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. پلیسهای خشنی که در ویدیو دیده میشوند، پوششی شبیه پلیسهای یگان ویژه دارند.
چهارم شهریور امسال، سردار «حسن کریمی»، فرمانده یگانهای ویژه ناجا اعلام کرد یگانهای ویژه با «اقتدار» و «آمادگی کامل» در طرح مبارزه با اراذل و اوباش حضور خواهند داشت.
در این گزارش درباره ویدیوی بحث برانگیز مجرمگردانی و پلیسهای خشن این ویدیو بیشتر بخوانید.
***
«میزان»، خبرگزاری وابسته به قوه قضاییه امروز ۱۶ مهر ۱۳۹۹ درباره ویدیوی مجرمگردانی خشن پلیس در نزدیکی «پاساژ علاءالدین» تهران که از روز سهشنبه در شبکه مجازی منتشر شده، در مطلبی با عنوان «ماجرای دستگیری اوباشی که دیروز در شهر گردانده شدند»، یکی از متهمان را «م.ش» معرفی کرده که پس از درگیری در محله «رضویه» و حمله به مغازهدار، در حالی که به اردبیل گریخته بوده، دستگیر شده است.
پلیس اراذل و اوباش را در این ویدیو در سه سطح دستهبندی میکند و میگوید این متهم به عنوان اراذل و اوباش سطح یک در شهر گردانده شده است.
به طور دقیق مشخص نیست این ویدیو مربوط به چه زمانی است اما خبرگزاری میزان از قول افسر پرونده نوشته است که این متهم به همراه هشت نفر دیگر، حدود سه هفته پیش به یک مغازه در محله رضویه («کاروان» سابق) حمله کرده و پس از درگیری، تخریب و تیراندازی به مغازهدار، گریخته بودند.
او توضیح داده است که در سه هفته گذشته، سه نفر که دارای سابقه شرارت نیز هستند و در خارج از تهران و در یکی از استانهای شمال غرب کشور مخفی شده بودند، دستگیر شدهاند.
خبرگزاری قوه قضاییه درباره خشونت پلیس با متهمان در جریان مجرمگردانی توضیحی نداده است. یکی از افرادی که از نزدیک شاهد مجرمگردانی در محله «جوادیه» تهران بوده است، به «ایرانوایر» میگوید: «در همین مدت شیوع کرونا، یک بار در محله جوادیه همین بساط را راه انداختند. پلیسها غولآسا بودند؛ بلند و تنومند و چنان توی سر فرد متهم میکوباندند که هر آن احساس میکردم مغز آن فرد روی زمین میپاشد.»
یک منبع مطلع در اداره آگاهی تهران درباره پلیسهای حاضر در تصاویری که از روز گذشته منتشر شدهاند، میگوید: «این افراد از واحد “نوپو”، پلیسهای یگان ویژه هستند. آنها نیروهای زبده و خشن پلیس هستند که برای کنترل اوضاع از آنها استفاده میشود. در طرح مجرمگردانی، از دو سه نفر از این پلیسهای نقابدار برای ایجاد رعب و وحشت یا به قول خودشان، درس عبرت دیگران استفاده میشود. میخواهند به لاتها و اراذل فخر بفروشند و بگویند شما عددی نیستید و ماموران ما را ببینید!»
او میگوید از ماموران نوپو در مراسمی که احتمال ایجاد هرج و مرج در آنها میرود هم استفاده میکنند: «مثلا در مراسم اعدام در ملاء عام، چند مامور نوپو معمولا حضور دارند. دو نفر از آنها کنار مامور اجرای حکم میایستند. آنها حضور دارند تا مثلا اگر خانواده متهم و یا دوستانش بخواهند مراسم را بر هم بزنند، بتوانند اوضاع را کنترل کنند.»
فرماندهان پلیس ایران، نوپو را زبدهترین واحدیگان ویژه نیروی انتظامی ایران مینامند. ماموران نوپو، نیروهای فوق تخصصی یگان ویژه هستند.«اسماعیل احمدی مقدم»، فرمانده سابق نیروی انتظامی در خرداد ۱۳۹۲ سطح مطلوب مهارت تیراندازی نیروهای پلیس را در کلانتریها ۸۰، در یگان ویژه ۹۰ و در نوپو ۱۰۰ از ۱۰۰ عنوان کرده بود.
«حسن کرمی»، فرمانده یگان ویژه ناجا نیز نوپو را از برترین نیروهای ویژه در آسیا و کارآزمودهتر از دیگر واحدهای ویژه نیروهای مسلح ایران، همچون «یگان صابرین» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «کلاه سبز»های ارتش دانسته است.
ماموران نوپو به «سیاه جامگان» معروف هستند و لباس سرتا پا مشکی میپوشند و از کلاههای کشی سیاهرنگی استفاده میکنند که تمام صورت به جز چشمها و دهان را میپوشانند.
نوپو مخفف «نیروهای ویژه پاد وحشت» بود اما زمانی که حسن کرمی به فرماندهی یگان ویژه رسید، اعلام کرد نوپو مخفف «نیروهای ویژه پاسدار ولایت» است.
یک منبع آگاه درباره نحوه جذب ماموران نوپو، پیشتر به «ایرانوایر» گفته بود: «آنها از میان ماموران یگان ویژه داوطلب برای آموزش انتخاب میشوند. قد، آمادگی جسمانی، ضریب هوشی بالا و سلامت روانی از فاکتورهای مهم انتخاب ماموران نوپو است. داوطلبانی که این ویژگیها را دارند، توسط افسران با تجربه مصاحبه میشوند و اگر اعتقادشان محکم باشد، دورههای آموزشی برای آنها آغاز میشود.»
سرهنگ «حسین امجدیان»، فرمانده سابق نوپو شهریور سال ۱۳۹۵در گفتوگو با «ایسنا» درباره آموزشهایی که به نیروهای نوپو داده میشود، سخن گفته بود: «ماموران ما عبور از موانع شهری را با ورزش پارکور میآموزند و بعد از آن نیز باید رشته تخصصی خود در ورزشهای رزمی و دفاع شخصی را فراگیرند.»
امجدیان گفته بود ماموران نوپو دورههای خاص هوابرد را نیز میآموزند و پرش از انواع چترها، سقوط آزاد، پاراگرایدر، پاراموتور و… را به خوبی آموزش میبینند، به طوری که نقطهزنی مقطعی را میتوانند بدون خطایی انجام دهند: «البته غواصی، سکانداری و عملیات آبی را نیز به خوبی یاد میگیرند.»
اما چرا پلیس باید از زبدهترین نیروهایش برای طرح مجرمگردانی استفاده کند؟ منبع مطلع «ایرانوایر» میگوید: «این خودش یک نوع مانور سرکوب است. مردمی که برای تماشا جمع شدهاند، میفهمند کوچکترین اعتراض با این حجم از خشونت ممکن است سرکوب شود. آنها میخواهند بگویند ما این مدعیان لات را اینطور میزنیم و میبریم و جلویشان را میگیریم، سرکوب مردم عادی که دیگر سهل است. ترس از اعتراضات است که باعث میشود از سپاه تا نیروی انتظامی مرتب از طرح مبارزه با ارذل و اوباش حرف بزنند.»
اشاره این منبع مطلع به حرفهای «محمد یزدی»، فرمانده سپاه تهران است که اواخر شهریور امسال از تشکیل «تیمهای ضربت» در محلههای مختلف برای مبارزه با اراذل و اوباش خبر داده بود. برخی تحلیلگران همان وقت نوشتند مبازه با اراذل و اوباش «اسم رمز» سرکوب اعتراضات است.
اوایل شهریور نیز حسن کرمی، فرمانده نیروهای یگان ویژه اعلام کرده بود که نیروهای یگان ویژه برای مقابله با اراذل و اوباش حضور دارند.
موضوع دیگری که از روز گذشته تا کنون بحث برانگیر شده، جمع شدن افراد در خیابان و در فاصله کم برای دیدن نمایش مجرمگردانی پلیس است. با این که زمان تهیه ویدیو به طور دقیق مشخص نیست، طبق آنچه در خبرگزاری میزان درباره متهم آمده و همچنین تصاویر افرادی که در فیلم منتشر شده ماسک به صورت دارند، به نظر میرسد این مانور در ایام شیوع ویروس کرونا انجام شده است.
منبع مطلع «ایرانوایر» میگوید: «همه وحشت از این است که این روزها که شیوع ویروس کرونا و وضع بد اقتصادی مردم را عاصی کردهاند، اعتراض و شورش شکل بگیرد. این موضوع را به طور علنی، هم وزیر بهداشت گفت و هم رییسجمهوری. اما موضوع دیگری هم وجود دارد؛ آنها از بین همین افراد اراذل و اوباش، نیروی سرکوب تربیت میکنند. سردار “همدانی” هم بعد از سال ۱۳۸۸ به همین موضوع اشاره کرد.»
«حسین همدانی»، فرمانده ارشد سپاه که در سوریه کشته شد، بعد از اعتراضات سال ۱۳۸۸ در یک مصاحبه گفته بود: «پنج هزار نفر از کسانی که در آشوبها حضور داشتند ولی در احزاب و جریانات سیاسی حضور نداشتند، بلکه از اشرار و اراذل بودند را شناسایی و در منزلشان کنترل میکردیم. روزی که فراخوان میزدند، اینها کنترل میشدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد اینها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم، باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند را پای کار بیاوریم.»
از: ایران وایر