بحران انسولین؛ یک مقام اتاق بازرگانی از قاچاق انسولین وارداتی به خارج از ایران خبر داد

دوشنبه, 28ام مهر, 1399
اندازه قلم متن

بحران انسولین در روزهای اخیر اعتراض‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است. عکس از آرشیو

بحران انسولین در روزهای اخیر اعتراض‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است

در حالی که در روزهای گذشته، بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی به نایاب شدن انسولین که داروی حیاتی برای بیماران مبتلا به دیابت است، اعتراض کرده‌اند، یک مقام اتاق بازرگانی ایران از قاچاق معکوس انسولین خبر داده است.

محمود نجفی عرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی ایران روز دوشنبه ۲۸ مهرماه به وب‌سایت تجارت‌نیوز گفته است که « ۱/۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کرده‌اند» ولی کمبود آن به خاطر «قاچاق معکوس» و «خروج غیرقانونی انسولین» از ایران به مقصد دیگر کشورهاست.

او به مقصد قاچاق معکوس انسولین اشاره نکرده است ولی گفته است علت این امر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی و واردات داروی ارزان است و بعد برخی افراد «با قیمت دلار بازار آزاد»، داروهای وارداتی را به مشتریانی دیگر کشورها می‌فروشند.

در اظهارنظری دیگر که متضاد با این دیدگاه است، محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و داروی ایران گفته است علت کمبود انسولین «مشکلات انتقال ارز» به دلیل تحریم‌هاست و با و ورود محموله‌های جدید، انسولین «به صورت سهمیه‌ای با کد ملی بین بیماران توزیع می شود».

وب‌سایت تجارت‌نیوز در گزارش خود نوشته است که در حال حاضر روزانه بیش از ۶۰۰ هزار نفر باید از انسولین استفاده کنند و قیمت انسولین در بازار سیاه به ۸ برابر قیمت داروخانه رسیده است.

بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی نیز در روزهای گذشته نوشته بودند که انسولین قلمی که تزریق آن برای بیماران دیابتی گاه تا چند نوبت در روز لازم است، از اسفند ۹۸ تاکنون به‌سختی پیدا می‌شود.

در همین زمینه، ۱۲۰ پزشک فوق تخصص غدد، ۲۷ شهریورماه، در نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، نوشته بودند که «علی‌رغم اطلاع‌رسانی و مکاتبات مکرر انجمن‌های دیابت کشور با مقامات مسئول در بانک مرکزی و وزارت بهداشت در خصوص کمبود جدی این دو کالا، متأسفانه نه تنها بهبودی حاصل نشده که به نظر می‌رسد حساسیت موضوع به نحو موثری برای مقامات ارشد کشور تبیین نشده است».

پس از این نامه، محمود واعظی، رئیس‌دفتر رئیس‌جمهوری، روز ۳۰ شهریور در نامه‌ای به وزیر بهداشت اعلام کرد که «حسب دستور رئیس‌جمهور، بررسی و فوری اقدام نمایید»، اما با گذشت نزدیک به یک ماه عملاً اتفاقی در زمینه رسیدن انسولین قلمی به بیماران رخ نداد.

در طول سال‌های گذشته گزارش‌های متعددی درباره قاچاق دارو از ایران به‌خصوص به عراق منتشر شده که شامل داروهای کمیاب نیز بوده است.

تازه‌ترین مورد، توقیف ۱۹ کامیون حاوی صدها هزار قلم دارو از مقصد ایران توسط اطلاعات ارتش عراق بود که خبر آن ۲۴ مهرماه شد.

انتشار این خبر در شرایطی که مقام‌های دولت ایران بارها از تاثیر تحریم بر واردات دارو به ایران انتقاد و گلایه کرده‌اند نیز توجه زیادی را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت.

بحران انسولین در حالی اوج گرفته است که در دوران اوج‌گیری شیوع ویروس کرونا، بیماران مبتلا به دیابت در برابر ویروس کرونا از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها شمرده می‌شوند و کمبود انسولین می‌تواند آسیب‌های مرگباری برای این افراد به دنبال داشته باشد.

از: رادیو فردا

*****

فریاد بیماران مبتلا به دیابت با  #انسولین_نیست: موشک درمانمان نمی‌کند

هم‌زمان با تاکیدها و اشارات مکرر مقام‌های جمهوری اسلامی به موضوع انقضای تحریم‌های تسلیحاتی و برنامه حکومت برای مبادله سلاح، شهروندان در رسانه‌های اجتماعی در حال اعتراض به نایاب شدن داروی حیاتی انسولین برای بیش از پنج میلیون بیمار دیابت هستند.

هشتگ «#انسولین_نیست» طی روزهای گذشته از سوی کاربران توییتر به ترند اول در ایران تبدیل شد.

شماری از کاربران این دارو را به «اکسیژن» برای بیماران دیابت تشبیه کرده‌ و کمبود آن  را به دلیل «بی‌کفایتی» مسئولان خوانده‌اند.

کاربری خطاب به مسئولان نوشته «چرا از خجالت نمی‌میرید؟ از استرس اینکه پدر دیابتی من با بیماری قلبی فقط برای دو روز آینده انسولین داره قلبم داره می‌ایسته و هیچ‌ کاری ازم بر نمیاد.»

روز یکشنبه در واکنش به این موج اعتراض در رسانه‌های اجتماعی، رییس سازمان غذا و دارو کمیاب شدن قلم انسولین در بازار را تایید و دلیل آن را عدم امکان تامین ارز برای شرکت‌های خارجی به خاطر «تحریم‌ها» عنوان کرد.

با این حال محمود نجفی عرب، رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران، روز دوشنبه گفت «بیش از ۱/۵ برابر نیاز کشور» انسولین وارد شد و سپس بخش عمده‌ای از آن چون دیگر داروها به کشورهای منطقه قاچاق شده است.

انتشار این خبر همزمان با گزارش کشف ۱۹ کامیون داروی قاچاق که از ایران به عراق رفته بود موجب تشدید خشم و اعتراض مبتلایان و نزدیکان آن‌ها و همچنین فعالان مدنی شد.

کاربری به نام آبتین همین موضوع را این گونه پاسخ داد: «انسولین در عراق است.»

حسین رونقی، زندانی سابق سیاسی،‌ هم در توییترش به «بی‌اهمیتی» حیات و زندگی مردم برای حاکمان اشاره کرد و نوشت «ناکارآمدی و فساد ایران را فلج کرده و زیست همگان را در خطر قرار داده است.»

 

 

خطر در کمین زندگی بیش از ۵ میلیون مبتلا

معاون دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ایران بهمن‌ماه سال گذشته گفته بود بر اساس آخرین آمار، پنج میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در ایران به دیابت نوع دوم مبتلا هستند.

بر اساس همین گزارش، دیابت پنجمین علت مرگ‌ومیر در ایران است.

یک کاربر توییتر مبتلا به دیابت با نام «سیمینوف» تصویری از آزمایش خانگی قند خود منتشر کرد و نوشت: «دیشب شام نخوردم که نووریپد نزنم که صرفه‌جویی کنم. آخر شب قندم بالا بود،‌ اهمیتی ندادم. لنتوس همیشگی رو زدم و خوابیدم. صبح با افت قند بیدار شدم… فقط یه دیابتی می‌فهمه قند ۴۹ یعنی چی.»

 

کاربری دیگر اشاره کرده که «مافیای فروش انسولین» در کشور به راه افتاده و انسولین قلمی «۳۰‌هزار تومانی» را با قیمت «۸۰ هزار تومان» می‌فروشد. 

او در توییتی دیگر گفته: «دیابت شوخی نیست. دیابتی هم کم نیست. جان این افراد در خطر است.»

پایگاه خبری تجارت‌نیوز در گزارشی نوشته «بیماران دیابتی یا باید انسولین را از بازار سیاه هشت برابر قیمت داروخانه بخرنند یا به انسولین‌های تاریخ گذشته متوسل شوند.»

 

بمب و موشک هست، انسولین نیست

برخی کاربران، با زبان کنایه، تمرکز مقام‌های حکومت بر مسائل نظامی و بی‌توجهی به مشکلات بهداشتی و درمانی را مورد انتقاد قرار داده‌اند.

حسین جنتی، شاعر،‌ در توییترش همین موضوع را با کنار هم قرار دادن دو هشتگ «انسولین» و «موشک» مورد اشاره قرار داد.

 

کامران نیز نوشت «بمب و موشک هست، اما انسولین نیست.»

 

طی روزهای گذشته رییس‌جمهور، فرماندهان نظامی و مقام‌های وزارت خارجه ایران بارها موضوع پایان تحریم‌های تسلیحاتی ایران در روز یکشنبه را با عنوان یک «موفقیت» مورد تاکید قرار دادند و از برنامه خود برای خرید و فروش سلاح با کشورها سخن گفتند.

نوید مقدم که یک پرستار است نوشته «مردم ما بیشتر از موشک به اقتدار در تولید داروهای حیاتی نیاز دارند.» زهرا دیزجی هم داروسازیست که می‌گوید «انسولین نیست،‌ بجاش اسلحه میخریم میدیم دست بچه‌‌هامون.»

 

کاربری دیگر نیز به کنایه نوشته: «به جای خرید و فروش موشک ۶ متری،‌ قلم انسولین ۲۰ سانتیمتری وارد کن.»

از: ایران اینترنشنال


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.