طرح صلح عربستان از جمله موضوع برقراری آتشبس را شامل میشود؛ طرحی که با استقبال شورشیان حوثی واقع نشده است. این در حالی است که کشورهای عربی از طرفین درگیر در جنگ شش ساله یمن درخواست کردهاند به این طرح پاسخ مثبت بدهند.
در پی تشدید جنگ در استان مارب و همچنین افزایش حملات موشکی و پهپادی شورشیان حوثی به خاک عربستان سعودی، وزیر امور خارجه این کشور طرحی را برای پایان دادن به جنگ یمن ارائه کرده است.
این طرح واکنشهای متفاوتی را در پی داشته است. اخبار منتشر شده حکایت از آن دارد که وزارت امور خارجه آمریکا از طرح عربستان برای برقراری آتشبس در یمن استقبال کرده است.
در این بین، کشورهای کویت، امارات و بحرین نیز طرح عربستان را گام موثری در راستای پایان بخشیدن به جنگ شش ساله در یمن ارزیابی کردهاند.
مصر نیز از طرفین درگیر در جنگ یمن درخواست کرده است با استقبال از این طرح، زمینه را برای استقرار آتشبس در این کشور جنگزده فراهم سازند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تماسی تلفنی با فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان حملات نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی به خاک آن کشور را محکوم کرد و از پشتیبانی واشنگتن از توان دفاعی عربستان سخن گفت.
واکنش ایران و حوثیها
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با انتشار بیانیهای روز سهشنبه سوم فروردین (۲۳ مارس) بر مواضع خود در ارتباط با جنگ یمن تاکید ورزید. در این بیانیه از “شش سال تجاوز” مستمر عربستان و ائتلاف تحت رهبری آن کشور در یمن سخن رفته است.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایران تلویحا تلاش آمریکا برای پایان دادن به جنگ یمن “ادعا” ارزیابی شده و گفته شده است که فروش جنگافزار به عربستان و پشتیبانی فنی تسلیحاتی از این کشور همچنان ادامه دارد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تصریح کرده که ایران “از هرگونه طرح صلح مبتنی بر پایان تجاوز، آتشبس سراسری، پایان دادن به اشغالگری و رفع محاصره اقتصادی” حمایت میکند.
مواضع اعلام شده جمهوری اسلامی در این بیانیه با اظهارات مقامات حوثیها در یمن همپوشانی دارد. شورشیان حوثی در واکنش خود به طرح صلح عربستان اعلام کردهاند که این طرح “نکته جدیدی” ندارد.
محمد علی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی شورشیان حوثی نیز رفع تحریمها از سوی آمریکا و عربستان و پایان دادن به عملیات نظامی را به عنوان پیششرطهای مذاکره بر سر صلح اعلام کرده است.