شبکه خبری آمریکایی فاکسنیوز از «فعالیتهای غیرعادی» ایران در اطراف سایت سنجریان خبر داده است.
این شبکه شامگاه سهشنبه، ۱۸ خرداد، گزارش داد که تصاویر ماهوارهای جدیدی این نوع تحرکات ایران را که ممکن است با برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران مرتبط باشد، نشان میدهد.
بر اساس تجزیه و تحلیل صورت گرفته در آزمایشگاه شرکت «اینتللب» از روی تصاویری که شرکت ماهوارهای «مکسار» (Maxar) گرفته، ایران از روز ۲۴ مهر سال گذشته تحرکات در این سایت را تشدید کرده است.
تحلیلگران «اینتللب» به وجود ۱۸ دستگاه ماشینآلات سنگین، حفاری و کشیدن جادهای برای دسترسی به سایت سنجریان اشاره کردهاند. این تصاویر ظاهراً نشان داده که فعالیت در این سایت روندی رو به افزایش داشت.
به گفته فاکسنیوز، اما در آغاز بهار امسال، به ناگهان نشانههای کشیدن جاده و حفاری صورت گرفته در این محل پوشانده شد. سایت سنجریان واقع در جاجرود، تا تهران ۴۰ کیلومتر فاصله دارد.
به گزارش خبرگزاریها، برای نخستین بار سازمان اطلاعات و جاسوسی خارجی اسرائیل، موساد، سه سال پیش از وجود سایت سنجریان خبر داده بود.
پس از آنکه موساد اسرائیل با کمک عواملی در درون ایران، اسناد اصلی بایگانی هستهای ایران را به سرقت برد، نیروهای اطلاعاتی اسرائیلی مدتی طولانی مشغول مطالعه هزاران برگ آن بودند و از جمله وجود سایت سنجریان را به آژانس اطلاع دادند.
کارشناسان هستهای و فعالانی که برنامه هستهای ایران را رصد میکنند، در گذشته نیز مشکوک بودند که ایران در سایت سنجریان دستاندرکار طراحی و ساخت «مولدهای موج ضربهای» است.
دسترسی به این نوع مولدها ظاهراً امکان میدهد که عامل دارنده آن، سلاح هستهای را در ابعادی کوچکتر بسازد.
بر اساس تازهترین گزارش رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، که در اختیار شورای حکام آژانس قرار گرفت، بازرسان این دیدبان هستهای سازمان ملل آثاری از مواد هستهای را در چهار محل در ایران بدست آوردهاند که ایران وجود این اماکن را به آگاهی آژانس نرسانده بود.
آقای گروسی در نشست روز دوشنبه این هفته در شورای حکام گفت که ایران از پاسخ به پرسشهای آژانس در خصوص این اماکن طفره رفته و ظن پنهان کردن مواد از سوی ایران میرود.
به گفته رافائل گروسی که خود در دوره اخیر از ایران دیدار کرد، غنیسازی این کشور به ابعاد و غلظتی رسیده که ممکن است برای سلاح هستهای باشد.
ایران تأکید دارد «هرگز» در سودای «بمب اتم» نبوده و هدفش از پیشبرد برنامه هستهای، «مصارف مسالمتآمیز» است. ادعای ایران از سوی آژانس و کشورهای بسیاری در جهان بهشدت مورد تردید است.
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی در وین، در ارتباط با سخنان اخیر رافائل گروسی گفته است که رویه آژانس «یکطرفانه» و گزارش اخیر آن «بیاعتبار» است و همکاریهای تهران نادیده گرفته شده است.
اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز در آغاز این هفته گفت زمان نزدیک شدن دسترسی احتمالی ایران به جنگافزار هستهای به سرعت پیموده میشود.
گزارش فاکسنیوز در آستانه دور جدید از مذاکرات وین منتشر شده است. روسای هیئتهای حاضر در پنج دور مذاکرات وین به پایتخت کشورهای خود برگشته بودند تا با مقامات ارشد دولت خود رایزنی کنند.
آمریکا تأکید کرده که حتی در صورت بازگشت به برجام، هنوز بخشی از تحریمها علیه ایران برقرار خواهد ماند. این در حالی است که ایران با هدف رفع کلی همه تحریمها وارد مذاکرات چند ماهه در وین شده است.
از: رادیو فردا