در نامه سرگشاده به رهبر ج.ا، رییس جمهور و مقامات وزارت ارتباطات و سایرنهادهای مسوول، ۴۵ سازمان و نهاد مدنی مدافع حقوق و آزادیهای اینترنتی ایرانی و بینالمللی خواستند تا در #انتخابات_۱۴۰۰ به حق دسترسی به اینترنت احترام بگذارند.#فیلترنت #قطع_اینترنتhttps://t.co/oCdHJPRwuZ pic.twitter.com/GH31K3OY5z
— AmiR Rashidi (@Ammir) June 17, 2021
این درخواست در شرایطی مطرح شده که در هفتههای اخیر شماری از روزنامهنگاران و فعالان داخل ایران، اعلام کردهاند که مقامهای امنیتی در تماس به آنها هشدار دادهاند که انتقاد از ابراهیم رئیسی، نامزد اصلی نظام جمهوری اسلامی در انتخابات، تحمل نخواهد شد.
در این نامه به سابقه قطع اینترنت در ایران و مسدودسازی شبکههای اجتماعی و پیامرسانها از جمله در جریان اعتراضات آبان ۹۸، و در جریان تازهترین ناآرامیها در استان سیستان بلوچستان و نیز فیلترینگ پیامرسان سیگنال و کلابهاوس در ایران اشاره شده است.
درخواستهای مشخص دیگر در این نامه از مقامهای جمهوری اسلامی عبارتند از: توقف مسدودسازی شبکههای اجتماعی، پیامرسانها و وبسایتهای مختلف، توقف جلوگیری از استفاده شهروندان از ویپیانها برای دسترسی به این شبکهها، فراهم کردن دسترسی با کیفیت و ایمن برای همه شهروندان طی انتخابات و دستور به همه شرکتهای اینترنتی برای اطلاعرسانی عمومی درباره هرگونه اختلال احتمالی.
این نامه را سازمانهایی چون بنیاد عبدالرحمن برومند، بنیاد سیامک پورزند، آرتیکل ۱۹، مرکز حقوق بشر در ایران، دیدهبان حقوق بشر، فعالان حقوق بشر در ایران و اتحاد برای ایران امضا کردهاند.
حکومت ایران به طور معمول در جریان اعتراضهای سالهای اخیر اقدام به قطع اینترنت کرده است که در برخی رویدادها مثل اعتراضهای آبان ۹۸ به قطع چند روزه اینترنت منجر شد.
در اعتراضهای آبان ۹۸ اینترنت در سیستان و بلوچستان نیز قطع شد و به گفته این نهادهای حقوق بشری «در آن برهه، با توجه به ادامه اعتراضات در سیستان و بلوچستان این استان یکی از آخرین مناطقی بود که اینترنت به آن بازگشت».
اوایل اسفند سال ۹۹، سازمان عفو بینالملل به همراه سه گروه حقوق بشری «آرتیکل ۱۹، اکسس نا و گروه میان» در بیانیهای مشترک با اشاره به اعتراضات سراوان و «قطعی تقریبا کامل اینترنت در استان سیستان و بلوچستان» نوشتند این اقدام برای «پنهان کردن ارتکاب نقض جدی حقوق بشر و جرائم بینالمللی مانند قتلهای فراقضایی» انجام میشود.