نشریه تخصصی «اس اند پی گلوبال» از نصف شدن صادرات گاز مایع ایران در ماه جاری نسبت به ماه گذشته خبر میدهد.
این نشریه روز چهارشنبه اول تیرماه گزارش داد که ایران در ماه جاری کلا ۳۸۶ هزار تن گاز مایع (پروپان و بوتان) بارگیری کرده، در حالی که این رقم در ماه مه حدود ۸۵۹ هزار تن بود. تقریباً کل صادرات گاز مایع ایران راهی چین میشود.
این گزارش از قول منابع تجاری میافزاید تحریم اخیر شبکهای از ناقضان تحریمهای پتروشیمی علیه ایران در امارات و چین توسط آمریکا عامل اصلی سقوط صادرات گاز مایع ایران به چین نبودهاست.
آمریکا هفته گذشته ۱۶ شرکت چینی، هنگکنگی و اماراتی را به خاطر نقض تحریمهای پتروشیمی ایران به فهرست سیاه خود اضافه کرد. این شبکه صادرات نفتا، بوتان، پروپان، متانول و دیگر محصولات پتروشیمی ایران را تسهیل میکرد.
منابع تجاری عامل اصلی افت چشمگیر صادرات گاز مایع ایران به چین را اعلام نکردهاند، اما گزارشهای خبرگزاری رویترز، همچنین آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد ایران در رقابت با روسیه بخش بزرگی از بازار نفت چین را از دست میدهد. اخیراً نیز روزنامه شرق از قول مقامات صنعت فولاد خبر داد که روسیه بازارهای فولاد ایران را از دستش خارج میکند.
ایران در پنج ماه ابتدایی سال، ماهانه بهطور متوسط ۵۲۶ هزار تن صادرات گاز مایع داشته، در حالی که این رقم در دور مشابه پارسال ۵۰۰ هزار تن بود.
آمارهای دوماهه گمرکی ایران نشان میهد در این مدت تقریباً ۲٫۵ میلیارد دلار صادرات فراوردههای پتروشیمی داشته است، در حالی که این رقم در دور مشابه پارسال ۱٫۵ میلیارد دلار بود.
بخش اعظمی از رشد درآمدهای صادرات فراوردههای پتروشیمی ایران به خاطر اوجگیری قیمتهای جهانی نفت و پتروشیمی است.
منابع تجاری همچنین به این نشریه گفتهاند که چین در ماه مه نزدیک ۲۴ درصد گاز مایع بیشتری از عمان و امارات دریافت کردهاست و بخشی از این محمولهها احتمالاً گاز مایع ایران بودهاست.
پیشتر خبرگزاری رویترز نیز گزارش داده بود که ایران بخشی از نفت خود را با توسل به دلالهای خارجی و به نام نفت عمان و امارات صادر میکند.
بهرغم اوجگیری صادرات گاز مایع ایران در ماه مه، این رقم در ماه ژوئن ۵۵ درصد کاهش یافته و کمتر از متوسط صادرات گاز مایع کشور طی ماههای گذشتهاست. ایران ماه گذشته مجموعاً ۹ کشتی با بار گاز مایع راهی چین کردهاست که هفت کشی از منطقه عسلویه و دو کشتی از بندر سیراف بوده است.
منابع تجاری چینی به این نشریه گفتهاند که تحریمهای آمریکا تأثیر بالایی بر تجارت مواد پتروشیمی چین و ایران نخواهد داشت؛ چرا که بازرگانان چینی میتوانند پول محصولات دریافتی را با یوآن چین پرداخت کنند.
این منابع گفتهند بخش عمدهای از کشتیهای حامل گاز مایع ایران نیز قدیمی هستند و حتی بسیاری از آنها بیمه ندارند و به همین خاطر میتوانند تحریمهای آمریکا را دور بزنند.
این منابع گفتهاند که ۹۹ درصد گاز مایع ایران راهی چین میشود و ایران نیز در ازای هر تن گاز مایع ۱۰ تا ۴۰ دلار تخفیف به مشتریان چینی میدهد.
با استفاده از گزارشهای اس اند پی گلوبال، رادیو فردا؛ د. خ / پ.پ
از: رادیو فردا