خبرگزاری هرانا – سامان رشنو، برادر سپیده رشنو، شهروند معترض به حجاب اجباری از تایید محکومیت وی به ۵ سال حبس تعلیقی و محرومیت های اجتماعی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، برادر سپیده رشنو با انتشار پستی در صفحه شخصی خود، از تایید محکومیت وی به ۵ سال حبس تعلیقی خبر داد.
سامان رشنو در این خصوص اظهار داشت: «حکم خواهرم سپیده رشنو پس از رفع اتهام “فراهم آوردن موجبات فساد و فحشاء”، با سه عنوان اتهامی دیگر از قبیل “اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” و “بیحجابی در معابر” قطعی و به پنج سال حبس تعلیقی محکوم شد.»
به نوشته آقای رشنو، خواهر وی در ایام “تعلیق مراقبتی” موظف است که «به صورت فصلی در دفتر نظارت و پیگیری ضابطین این پرونده حضور و آن را ثبت کند؛ همچنین وی در ایام تعلیق در صورت خروج از کشور ملزم به کسب مجوز از قاضی اجرای احکام و موافقت سرپرست وی است.» وی همچنین موظف به «تهیه پژوهشنامهای در صد و ده صفحه پیرامون وطندوستی، ادب و آسیبرسانی به افکار عمومی، با اقتباس از کتابهای: ۵۳ سال حکومت پهلوی به روایت دربار- نوزده پله الهی به سوی آرامش- نظم، آنچه همه دوست دارند- سه دقیقه در قیامت، که در هر صفحه یک مطلب با ذکر آدرس از کتب یاد شده درج گردد.» شده است.
به گفته او، یکی از مصادیق اتهامی خانم رشنو برای اتهام “تبلیغ علیه نظام” نوشتن چند نقد ادبی در مورد صادق هدایت عنوان شده است.
در تاریخ ۷ شهریور ماه ۱۴۰۱، جلسه رسیدگی به اتهامات سپیده رشنو، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. این معترض به حجاب اجباری یک روز بعد، با تودیع قرار وثیقه ۸۰۰ میلیون تومانی، به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.
پیشتر در تاریخ ۳۱ مردادماه امسال، برادر خانم رشنو در صفحه شخصی خود از ملاقات سپیده رشنو با وکیل خود نعیم رضا نظامی چهارمحالی خبر داده بود.
پیشتر کیفرخواست پرونده سپیده رشنو، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به وی ابلاغ شد. رئیس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران اتهامات مطروحه علیه خانم رشنو را “اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور از طریق ارتباط با افراد خارج نشین، فعالیت تبلیغی علیه جمهوری اسلامی و تشویق مردم به فساد و فحشاء” عنوان کرد.
اواخر تیرماه امسال ویدئویی از درگیری چند زن در یکی از اتوبوس های بی آر تی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میدهد شخصی به بهانه “امر به معروف” اقدام به دخالت در نحوه پوشش یک زن کرده است. در پی این موضوع شماری از حاضران با آمر به معروف که قصد فیلمبرداری از معترضان به دخالت او را داشت، درگیر شده بودند.
مدتی بعد سپیده رشنو به دلیل آنچه “هتاکی و ضرب و شتم آمر به معروف” عنوان شده بود، بازداشت و به یک بازداشتگاه امنیتی منتقل شد. روز پنجشنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۱، خانم رشنو به بیمارستان طالقانی تهران منتقل شد.
پیشتر یک منبع مطلع در این خصوص به هرانا گفته بود: «سپیده رشنو همراه با تعداد زیادی مامور شبانه به بیمارستان طالقانی تهران منتقل شد تا به دلیل خطر خونریزی داخلی ناشی از ضربه در ناحیه شکمی از او عکسبرداری شود.»
بر اساس اظهارات شاهدین، خانم رشنو در زمان انتقال به بیمارستان، کاهش فشار خون داشته، بی رمق بوده و به دشواری حرکت می کرده است. مامورین امنیتی حاضر اجازه صحبت خانم رشنو به دیگران را نداده و حتی در زمان معاینه پزشک که جزوی از حریم خصوصی بیمار و پزشک است او را تنها نگذاشته اند. به گفته شاهدین، خانم رشنو همان شب مجددا به بازداشتگاه بازگردانده شد.
اندکی بعد، روز شنبه ۸ مردادماه ویدئویی از اعترافات اجباری وی توسط خبرگزاری صدا و سیما منتشر شد. پیشتر نیز ویدئویی از اعترافات اجباری فردی با هویت نامشخص که بر اساس اظهاراتش مدعی است، یکی از معترضان به حجاب اجباری در ماجرای اتوبوس بی آر تی است، توسط رسانه های رسمی منتشر شد.
با انتشار تصویر بی رمق خانم رشنو بخصوص مشاهده رنگ تیره پوست در نواحی چشم، موجی از نگرانی از سلامت وی در بین کاربران فضای مجازی به راه افتاد. خانم رشنو در حالی کماکان در بازداشت به سر می برد که تاکنون از حق دسترسی به وکیل محروم بوده است و تا زمان تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه وی اطلاعی به دست نیامده است.
کارشناسان بسیاری همواره مسئله امر به معروف را دخالت در حوزه شخصی زندگی افراد و متضمن رواج بی قانونی و خشونت دانسته و نسبت به آن هشدار داده اند.
سپیده رشنو، متولد ۱۳۷۳، دانشجوی مقطع کارشناسی رشته نقاشی در دانشگاه الزهرا و اهل خرم آباد است.