رادیو فردا
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان میگوید «کمتر از یک درصد» از بنزین توزیعشده در جایگاههای عرضه سوخت اهواز در سال ۱۴۰۱ استاندارد بوده است.
بر اساس اظهارات این مقام استانی در سال گذشته نیز تقریبا ۲۰ درصد از بنزین توزیعی در جایگاههای سوخت اهواز استاندارد لازم را داشته است.
محمدجواد اشرفی روز دوشنبه ۱۹ دیماه تصریح کرد که توزیع سوخت «غیراستاندارد» از علل مهم افزایش آلودگی هوا در اهواز و استان خوزستان، پایتخت نفتی ایران، است.
او اواخر آذرماه نیز گفته بود بیش از هفت ماه است که بنزین یورو ۴ در خوزستان توزیع نمیشود و در نیروگاههای برقی نیز مازوتسوزی گسترده وجود دارد.
بهرغم این اظهارات، گزارشهای مختلف حاکی است که معضل خوزستان فقط به بنزین استاندارد محدود نمیشود؛ این استان سهمی ۸۵ درصدی در تولید نفت کشور دارد، اما بنابر آمارهای «پروژه جهانی کربن» تنها مشعلسوزی گازهای نفتی در همان مرحله تولید، منجر به انتشار سالانه ۳۳ میلیون تن گازهای گلخانهای میشود. این رقم معادل نصف گازهای گلخانهای تولید شده توسط خودروها، اتوبوسها و کامیونها در ایران است.
آمارهای نهادهای بینالمللی نیز نشان میدهد طی روز جاری، دو شهر اهواز و سوسنگرد در خوزستان در میان پنج شهر ایران با بیشترین میزان آلودگی هوا قرار دارد.
مرکز پایش کیفی هوای کشور روز دوشنبه گزارش داد که شاخص کیفی هوا در شهرهای اهواز، سوسنگرد و شادگان استان خوزستان بالای ۱۵۶ است که بیش از سه برابر شاخص هوای سالم است و برای همه گروههای سنی «ناسالم» است.