وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در مراسمی با حضور فرماندهان نیروهای دریایی سپاه و ارتش از تحویل دهها فروند موشک کروز «راهبردی بُرد بلند “ابومهدی”» به نیروهای دریایی سپاه و ارتش خبر داد. فرمانده نیروی دریایی سپاه هم در این مراسم گفت «موشک ابومهدی جزو موشکهای تحریمی است».
محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت برد ۱۰۰۰ کیلومتری این موشک محدوده دفاع دریایی ایران را «نسبت به گذشته چندین برابر» خواهد کرد.
وزیر دفاع گفته است این موشک در «در ارتفاع پست و زیر دید رادارهای دشمن» پرواز میکند. این موشک از «تولیدات وزارت دفاع» معرفی شده است.
ایران اولین بار در سال ۱۳۹۹ از موشک «ابومهدی مهندس» رونمایی کرده بود.
ابومهدی مهندس از فرماندهان حشد شعبی به همراه قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در حال ترک فرودگاه بغداد، هدف حمله موشکی پهپادهای ارتش آمریکا قرار گرفت و کشته شد.
فرمانده نیروی دریایی سپاه: این موشک جزو موشکهای تحریمی است
علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران در این مراسم گفت «این موشک جزو موشکهای تحریمی است».
به گفته این مقام ارشد نظامی ایران، «اگر شناور شما یک هزار کیلومتر وارد عمق شود و این موشک را با برد یک هزار کیلومتری شلیک کند، دشمن یا ناو هواپیمابر باید یک هزار کیلومتر دیگر عقبنشینی انجام بدهد. در آن صورت هواپیماهای این ناو هواپیمابر کارایی نخواهند داشت. به همین دلیل، این موشک جزو موشکهای تحریمی است».
به گفته مقامهای ایران این موشک «قابلیت شلیک از انواع حاملهای متحرک و ثابت را دارد و سامانه هدایت و ناوبری این موشک قابلیت بهروزرسانی موقعیت نهایی هدف را در طول پرواز داراست.
در حال حاضر ایران تعداد نامشخصی موشک بالستیک، موشک کروز و راکت دارد. تعداد آنها رسماً اعلام نمیشود اما منابع مختلف همگی توافق دارند که زرادخانه موشکی ایران بزرگترین در خاورمیانه است.
برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران انتقاد و نگرانی آمریکا و کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و آلمان را به دنبال داشته است.
درباره موشکهای کروز چه میدانیم؟
در این برنامه با صاحبنظران درباره مسائل سیاسی و اجتماعی روز گفت و گو میکنیم.
پادکست
پایان پادکست
موشکهای کروز مانند هواپیما هستند و با موتور جت کار میکنند. از این رو سرعت و ارتفاع پرواز آنها معمولاً کمتر از موشکهای بالستیک است.
موشکهای کروز در تمام طول پرواز از محدوده جو زمین خارج نمیشوند. آنها میتوانند در ارتفاع بسیار پایین (چند متر بالاتر از سطح زمین) حرکت کنند. همین قابلیت باعث میشود که شناسایی آنها به وسیله رادار دشوارتر باشد.
عربستان سعودی ایران را متهم کرده بود که از موشک کروز در حمله به تأسیسات نفتی آرامکو استفاده کرد، اما ایران دست داشتن در آن حمله را تکذیب کرد.
موشکهای کروز را میتوان از زمین، هوا یا دریا پرتاب کرد. آنها تا رسیدن به هدف کاملاً هدایت میشوند. موشکهای کروز میتوانند ارتفاع پرواز و مسیر حرکت خود را بارها تغییر دهند.
یکی از کاربردهای موشکهای کروز هدف قرار دادن کشتی است. اما از آنجا که سرعت موشکهای کروز کم است و آنها را آسانتر میتوان زد، ایران به ساخت راکتها و موشکهای بالستیک ضدکشتی هم پرداخته است. هدف اصلی چنین موشکهایی ناوهای هواپیمابر است. ولی از آنجا که ناو حرکت میکند موشک برای اصابت به آن باید سامانه هدایت و کنترل دقیق داشته باشد.
ایران پیشتر موشک کروز ضدکشتی دیگری رونمایی کرده بود از جمله موشکهای کوتاهبرد رعد، نصر، کوثر، ظفر و نور. این موشکها عمدتا از روی نمونههای ساخت چین تولید شدهاند.
از: بی بی سی