صدای آمریکا
در ادامه واکنشها به اخراج اساتید دانشگاهها و جذب «نیروهای خودی»، کانون نویسندگان ایران در یک بیانیه با اشاره به « سرکوب روزافزون دانشگاه»، درباره «تکرار فاجعه تصفیه دهه ۶۰ دانشگاهها» هشدار داد.
در بیانیه این گروه که روی تلگرام منتشر شده، با اشاره به اخراج اساتید و دانشجویان آمده است: این سرکوب مداوم ادامهی تلاش حکومت به قصد خاموش کردن صدای اعتراض و مقاومت دانشجویان و دانشگاهیان است؛ صدایی که از نخستین روزهای جنبش آزادیخواهانهی اخیر بازتاب خواستههای مردم معترض بود و در متن وقایع به گوش میرسید.
در بیانیه کانون نویسندگان ایران آمده است: از نخستین روزهای استقرار این حکومت، دگراندیشان و استادان معترض به قلع و قمع فرهنگی موسوم به «انقلاب فرهنگی» «پاکسازی» شدند و «خودیها» یکشبه دانشگاهها و فضاهای علمی و فرهنگی را تصاحب کردند. اکنون حلقهی سرکوبها تنگتر شده است و در میان سرکوبشدگان هستند کسانی که خود شاهدان خاموش سرکوبهای پیشین بودهاند. اگر جامعه در مقابل آنچه امروز در دانشگاهها میگذرد سکوت کند، بیم آن میرود که فاجعهی تصفیهی دانشگاهها در دههی ۶۰ در ابعادی دیگر تکرار شود و یکی از مهمترین کانونهای بالقوهی اعتراض و پافشردن بر طلب آزادی در محاق رود.
در هفتههای اخیر خبرهای زیادی از اخراج اساتید دانشگاه در تهران و چند شهر بزرگ ایران منتشر شد. در تازهترین رویداد، شوراهای صنفی دانشجویان کشور گزارش داد که موج تعلیق و اخراج استادان روز دوشنبه ۶ شهریور ماه به دانشگاه شیراز نیز رسید و «عزیز شفیعی زرقانی»، استاد گروه مهندسی مواد دانشگاه شیراز، نیز از این دانشگاه اخراج شد. او از معترضان بعد از کشتهشدن مهسا امینی در شهریور سال گذشته بود.
پیشتر، علی شریفیزارچی، عضو هیئت علمی بیو انفورماتیک و هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی شریف تهران نیز در پیامی نوشت که نامه اخراجش از دانشگاه را دریافت کرد. همچنین، کانال دانشجویان متحد خبر داد حمیده خادمی و آمنه عالی دو استاد دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه تهران، با یک تماس تلفنی از این دانشگاه اخراج شدند.
«کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران» یکشنبه پنجم شهریورماه با صدور بیانیهای، نسبت به «مداخله مخرب» نهادهای دولتی، امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی در حوزه آموزش و دانشگاهها هشدار داد.
همزمان با اخراج این اساتید، گزارشهایی از جذب چهرههای وابسته به حکومت از جمله سجاد صفر هرندی فرزند محمدحسین صفار هرندی وزیر ارشاد دولت احمدی نژاد، امیرحسین ثابتی مجری شبکه افق صداوسیما و عباس موزون یکی دیگر از مجریان صداوسیما به عنوان استاد منتشر شد.
در پی موج جدید فشار بر دانشگاههای ایران برای تغییر کادر آموزشی و ورود چهرههای سرشناس حکومتی، محمدرضا عارف از مقامات سرشناس جمهوری اسلامی که عضو هیات جذب دانشگاه صنعتی شریف است، از سمت خود به اعتراض کنارهگیری کرد.
همچنین علیاکبر صالحی، وزیر پیشین امور خارجه و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، در باره جابجایی ها در دانشگاههای چون صنعتی شریف گفت: «هیأت علمی قابل تزریق بصورت انبوه نیست… نمی توانیم خدای ناکرده به صورت انبوه عده ای را بدون دقت کافی از حیث کیفیت علمی و سایر شایستگی ها به دانشگاهها تزریق کنیم و به کلاس بفرستیم. نام این دیگر دانشگاه نیست!»
در این بین، وزارت کشور جمهوری اسلامی با انتشار بیانیهای اخراج تعدادی «معدود» از اساتید «دچار رکود علمی» را «وظیفه انقلابی» دانسته و از وزارت علوم قدردانی کرده است.
همچنین حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان با ابراز خشنودی از اخراج اساتید دانشگاهها، بر شائبه سیاسی بودن این اخراج ها مُهر تایید زد و اخراج آنها را مرتبط با اعتراضات سال گذشته دانست.
۷ استاد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به نامهای وحید عیدگاه، لیلی ورهرام، جواد بشری، قاسم عزیزی، میلاد عظیمی، داریوش رحمانیان و حسین مصباحیان، همچنین رهام افغانی استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه بهشتی، آذین موحد استاد گروه موسیقی دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و مهدی خویی استاد جامعهشناسی دانشگاه علامه تهران به همراه گروهی از اساتید دانشگاه در اصفهان، مشهد، کرمان، گیلان و شیراز از جمله اساتیدی هستند که به خاطر حمایت از دانشجویان یا معترضان تعلیق یا اخراج شدهاند.