زنان تاثیرگذار ایرانی؛ زینت پیرزاده، کمدینی با دغدغه‌های حقوق‌بشری

پنجشنبه, 16ام شهریور, 1402
اندازه قلم متن
 
 «زینت پیرزاده»، زن مهاجری که وقتی تنها ۲۳ سال داشت، به خاطر ستم‌هایی که علیه زنان در سرزمین مادری‌اش ایران می‌شد، بارِ سفر بست و به ‌صورت غیرقانونی از ایران خارج شده و به سوئد مهاجرت کند. او امروز یکی از مشهورترین چهره‌های هنری مهاجر در کشور سوئد است
زینت پیرزاده خود قربانی کودک‌همسری است و به همین دلیل هم همراه با فرزندش از ایران به سوئد پناهنده شده در زمینه مبارزه با ازدواج کودکان مهاجر در کشور میزبان فعالیت‌های گسترده‌ای دارد.
زینت پیرزاده خود قربانی کودک‌همسری است و به همین دلیل هم همراه با فرزندش از ایران به سوئد پناهنده شده در زمینه مبارزه با ازدواج کودکان مهاجر در کشور میزبان فعالیت‌های گسترده‌ای دارد.

«ایران‌وایر»، اولین جلد از کتاب «زنان تاثیرگذار ایران» را منتشر کرد. این کتاب، روایت صد زنی است که بر پیرامون خود، جامعه، علم، هنر، سیاست، فرهنگ، ورزش، اقتصاد و تکنولوژی تاثیر گذاشته‌اند، از موانع نظام نابرابر جنسیتی نهراسیده‌اند و مسیری را برای رشد و دستیابی زنان ایران به حق برابر انسانی خویش هموار کرده‌اند. انتخاب‌کنندگان این فهرست، مخاطبانی هستند که باور دارند از این زنان تاثیر گرفته‌اند. 

ما در جلدهای بعدی، به خدمات دیگر زنان ایرانی که در این مبارزه سهم داشته‌اند هم می‌پردازیم. شما هم می‌توانید در این انتخاب سهیم شوید، نظرات خود را برای ما بفرستید و اگر اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری دارید، با ما در میان بگذارید. این نسخه دیجیتال است و تاثیر نظرات و پیشنهادات خود را می‌توانید در نسخه چاپی که در ماه آبان منتشر خواهد شد، ببینید.

به‌علاوه، جلد دوم کتاب با نام‌هایی بیشتر در دست تهیه است. اگر نام زنی که به‌نظر شما تاثیرگذار بوده است را در این فهرست نمی‌بینید، نام و دلیل آنکه او را تاثیرگذار می‌دانید را برای ما به ایمیل info@iranwire.com  بفرستید.

فراموش نکنید که مجموعه کتاب‌های «زنان تاثیرگذار ایران»، برپایه انتخاب‌های شما گردآوری می‌شوند و منتخبان‌تان می‌توانند در هر عرصه‌ای، از فرهنگ، علم، آموزش، پژوهش و کنشگری گرفته تا هنر، ورزش، فعالیت‌های خیریه، سیاست، تکنولوژی، کارآفرینی، نوآوری، اقتصاد و ادبیات، گام‌های موثری برداشته باشند.

«کتاب زنان تاثیرگذار ایران را می‌توانید از این لینک دانلود کنید»

***

«زینت پیرزاده»، زن مهاجری که وقتی تنها ۲۳ سال داشت، به خاطر ستم‌هایی که علیه زنان در سرزمین مادری‌اش ایران می‌شد، بارِ سفر بست و با کمک مادربزرگ، برادر بزرگ‌ترش و به ویژه دوست قدیمی و نزدیکش «فریبا» موفق شد به ‌صورت غیرقانونی از ایران خارج شده و به سوئد مهاجرت کند. او امروز یکی از مشهورترین چهره‌های هنری مهاجر در کشور سوئد است. استندآپ کمدینی که راه‌های سختی را رفته اما همیشه باور داشته که خنده راه رسیدن به خوشبختی است.

زینت اهل ساری است. او پیش از مهاجرت ساکن شمال ایران بود و پس از مهاجرت هم در شمال سوئد ساکن شد. این شباهت جغرافیا در زندگی تازه تجربه جالبی را برای او رقم زد.

زینت پیرزاده مانند همه مهاجران در جهان، زندگی پر فراز و نشیبی داشته است. او سال ۱۹۹۱ همراه با پسر خردسال خود به‌عنوان مادری مجرد از ایران خارج شد. با مشقت‌های بسیار موفق شد خودش را به کشور سوئد برساند. روزهای ابتدای مهاجرت او سرشار است از خاطراتی که به تنهایی و بی‌پولی گره خورده است، می‌گوید: «یک دوره‌ای در زندگی‌ام آن‌قدر گرسنگی کشیدم و لاغر و ضعیف بودم که همه لباس‌ها به تنم می‌خورد؛ برای همین رفتم و مدل شدم.»

زینت پیرزاده مدتی طولانی در انتظار پاسخ اداره مهاجرت برای دریافت اقامت سوئد بود؛ اما زمان خود را به بلاتکلیفی نگذراند و در همین دوران شروع به خواندن دروس تکمیلی کرد. بعد از چندبار تغییر رشته تحصیلی عاقبت تصمیم گرفت در رشته روان‌شناسی و مشاوره تربیت اجتماعی درسش را به اتمام برساند. پس از فارغ‌التحصیلی در مدارس مختلفی شروع به تدریس کرد و در کارنامه‌اش سابقه فعالیت به‌عنوان مشاور امور کاریابی در دولت سوئد هم وجود دارد؛ اما میان رشته مشاوره و استندآپ کمدی چه ارتباطی وجود دارد؟

زینت پیرزاده می‌گوید در آغاز فعالیت خود به‌عنوان یک استندآپ کمدین خارجی در کشوری آزاد هم مورد حمله قرار گرفته است تا جایی که می‌خواسته این کار را کنار بگذارد: «یکی از اولین جوک‌هایی که گفتم در مورد این بود که نماز یک ورزش ایروبیک است و برای مبارزه با چاقی واجب شده است. بعد از این بود که خیلی به من پیام دادند و کلی فحش فرستادند. بعضی از نیروهای نژادپرست هم مرا تهدید کردند. این موقع بود که تصمیم گرفتم به‌کلی این کار را کنار بگذارم و مدتی واقعا کار نکردم؛ اما با خودم فکر کردم اگر اینجا هم کاری را که دوست دارم پیگیری نکنم، چه فرقی با زندان دارد و همین شد که مقداری در کارم تغییر ایجاد کردم و دوباره به دنیای کمدی برگشتم.»

زینت پیرزاده می‌گوید، تفاوت کار کمدی در کشورهایی مثل سوئد با ایران در این است که کمدین‌ها تلاش می‌کنند، بدون داشتن نگاه تبعیض‌آمیز و جنسی حرف‌های خود را بزنند: «فرهنگ خنده در جایی مثل سوئد به همین دلیل با ایران متفاوت است و این فرهنگ شاید برای ایرانیان چندان خنده‌دار نباشد و حتی بی‌مزه به نظر بیاید؛ اما درست و انسانی است.» او درباره ادبیات طنز در ایران می‌گوید که جوک‌های ایرانی را بسیار دوست دارد، اما جوک‌هایی که به گروه‌های اتنیکی توهین می‌کنند را نمی‌پسندد. او اضافه می‌‌کند: «جوک و شوخی‌هایی که در کشورمان است موجب دل‌شادی مردمی می‌شوند که در غم و رنج‌اند».

او روی صحنه استندآپ کمدی با بهره‌گیری از کلام طنز آزادانه درباره نژادپرستی، آزادی زنان و بنیادگرایی اسلامی حرف می‌زند. در این مسیر سابقه تحصیلی زینت پیرزاده در روان‌شناسی و مشاوره اجتماعی بسیار برایش راهگشا بوده و به او کمک کرده است. به باور او هرچقدر هم آدم‌ها عصبانی، متعصب و یا نژادپرست باشند، این خنده است که می‌تواند از نفرت‌هایشان بکاهد.

این روزها، زینت پیرزاده یکی از محبوب‌ترین و سرشناس‌ترین کمدین‌های سوئد به شمار می‌رود. او موفق شد در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان محبوب‌ترین کمدین سال در این کشور انتخاب شود.

این اما تنها دلیل اثرگذاری این زن ایرانی مهاجر نیست. او نویسنده رمانی است به نام «پروانه در زنجیر» که اگرچه برای مخاطب فارسی‌زبان هنوز ترجمه نشده اما به زبان‌های مختلفی در دنیا ترجمه شده و در فهرست کتاب‌های پرفروش سوئد قرار داشته است.

او که خود قربانی کودک‌همسری است و به همین دلیل هم همراه با فرزندش از ایران به سوئد پناهنده شده است، در زمینه مبارزه با ازدواج کودکان مهاجر در کشور میزبان فعالیت‌های گسترده‌ای دارد. فعالیت‌های حقوق بشری او به حدی است که از سوی سازمان ملل متحد در سوئد مورد تقدیر قرار گرفته و موفق شده است، جایزه «مدافع حقوق بشر سال» را از آن‌ها دریافت کند.

از: ایران وایر 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.