خسارتهای ناشی از بارندگیهای شدید و صادرات از عوامل گرانی گوجهفرنگی عنوان شدهاند
عکس تزیینیــ تصویری از یک مزرعه گوجهفرنگیــ ایرنا
قیمت گوجهفرنگی در ایران که تا سالهای قبل از اوایل فصل زمستان افزایش مییافت، در سال جاری پیش از پایان فصل پاییز بهطور سرسامآوری گران شد. قیمت هر کیلو گوجهفرنگی اوایل آبان بین ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان بود اما اینک بررسیهای میدانی نشان میدهد که حداقل قیمت گوجهفرنگی ۴۰ هزار تومان است و در برخی میوهفروشیها، این محصول تا ۶۰ یا ۷۰ هزار تومان هم فروخته میشود.
بالا رفتن قیمت گوجهفرنگی تا ۷۰ هزار تومان موجب شد برخی رسانههای داخلی قیمت آن را با نرخ ارز مقایسه کنند. سایت فرارو در گزارشی با عنوان «سبقت گوجهفرنگی از دلار»، به موضوع گرانی این کالای اساسی پرداخت و نوشت که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بارندگیهای اخیر را «مهمترین مقصر» افزایش قیمت گوجهفرنگی میدانند و میگویند با عبور از نیمه دوم آذرماه، قیمتها کاهش مییابند.
آبان ۱۴۰۱ قیمت هر کیلو گوجهفرنگی حدود ۱۳ هزار تومان بود. طی یک سال اخیر نیز بیشترین افزایش قیمت آن در اردیبهشتماه بود که قیمتش از ۲۰ هزار تومان هم فراتر رفت اما پس از مدتی کاهش یافت.
در آبان امسال هم قیمت هر کیلو گوجهفرنگی حداقل ۱۳ و حداکثر ۱۸ هزار تومان بود اما اینک حتی در میدانهای میوه و ترهبار هم گوجهفرنگی کمتر از کیلویی ۴۰ هزار تومان یافت نمیشود. در حالی که طبق جدول عمدهفروشی میدانهای میوه و ترهبار قیمت هر کیلو گوجهفرنگی در هفته اول آذرماه بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان تعیین شده بود.
بر مبنای این گزارش، قیمت گوجه گیلاسی دستچین در برخی میوهفروشیهای لوکس تهران در بستههای ۶۰۰ گرمی ۹۰ هزار تومان شده است و بهای هر کیلو گوجه گیلاسی دستچین به ۱۵۰ هزار تومان هم میرسد.
به همین ترتیب، بسته یک کیلویی گوجهفرنگی بوتهای نیز تا کیلویی ۶۲ هزار تومان گران شده است و نمونههایی که کیفیت کمتری دارند، دستکم کیلویی ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان فروخته میشوند.
افزایش قیمت گوجهفرنگی واکنشهای زیادی در میان کاربران شبکههای اجتماعی داشت. برخی رسانههای نیز به نقل اقشار کارگری نوشتند با گران شدن بهای گوجهفرنگی و تخممرغ، یک املت ساده که پیشتر غذای ارزان و اقشار کارگری بود، حالا به یک وعده غذایی لوکس تبدیل شده است.
در حال حاضر چنانچه دو فرد بزرگسال بخواهند یک وعده غذایی املت بخورند، به دستکم یک کیلو گوجهفرنگی و شش عدد تخممرغ نیاز دارند که بهای آن حدود ۱۰۰ هزار تومان یا بیشتر میشود.
مسئولان دولت ابراهیم رئیسی مانند موارد پیشین با سلب مسئولیت از خود، گرانی سرسامآور گوجهفرنگی را به بارندگیها نسبت دادند. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز جمعه سوم آذر به نقل از حسین اصغری، مدیرکل دفتر امور سبزی و گیاهان جالیزی وزارت کشاورزی، نوشت کاهش عرضه گوجهفرنگی به دلیل بارندگیها بوده است. این مقام دولتی همچنین وعده داد که قیمتها بهزودی متعادل میشوند.
وزارت جهاد کشاورزی گرانی گوجهفرنگی را به فصل سرما منتسب میکند اما کشاورزان و فعالان صنفی درباره گرانی این محصول نظر متفاوتی دارند. البته آنها نیز به خسارت گسترده در پی بارندگیها اشاره میکنند اما میگویند بخش عمدهای از گرانی گوجهفرنگی به دلیل صادرات این محصول است.
به گفته مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان تهران، در حال حاضر گوجهفرنگی ایران به پاکستان، عراق، روسیه و افغانستان صادر میشود که در این میان تقاضا از سمت عراق بسیار بالا است گوجههای گلخانهای هم به امارات متحده عربی و کویت صادر میشوند.
دارایینژاد در گفتوگو با همشهری آنلاین، بر این موضوع تاکید کرد که چنانچه الگوی کشت اصلاح نشود، مشکل گرانی گوجهفرنگی در فصل زمستان هر سال ادامه مییابد.
گزارشها از خسارتهای گسترده کشاورزان در یک ماه اخیر حکایت دارند. فرماندار شهرستان دیر که یکی از قطبهای مهم تولید گوجهفرنگی در ایران بهحساب میآید، از خسارت واردشده به ۷۰۰ هزار هکتار از مزارع گوجهفرنگی در این شهر خبر داد. معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر هم حجم خسارت واردشده به مزارع گوجهفرنگی این استان را تحتتاثیر بارندگیهای اخیر حدود ۲۰۰ میلیارد تومان تخمین زد.
توسعه کشت گلخانهای از راهکارهایی است که میتواند از بروز خسارتهای گسترده جلوگیری کند و قیمتها را نیز متعادل نگه دارد. با این حال وزارت جهاد کشاورزی بهرغم وعدههای پیاپی نه اقدامی موثر در جهت توسعه کشت گلخانهای انجام میدهد و نه از کشاورزانی که خسارت دیدهاند، حمایت میکنند.
کشاورزان نیز با هدف جبران بخشی از خسارتها ترجیح میدهند محصولشان را صادر کنند و بازار داخلی دچار نوسان و افزایش قیمت میشود.
از: ایندیپندنت