مراسم بزرگداشت داریوش و پروانه فروهر، از چهرههای سرشناس مخالف جمهوری اسلامی، روز اول آذر و در بیستوششمین سالگرد قتل این دو فعال و کنشگر سیاسی در تهران برگزار شد. پرستو فروهر اعلام کرد بعدازظهر پنجشنبه در منزل والدین خود، دادخواهی در مورد این پرونده را پیگیری میکند.
باربد گلشیری، هنرمند، روز اول آذر با انتشار ویدیویی از حیاط خانه فروهرها در تهران نوشت پرستو درخت خزانزده خانه و قتلگاه پدر و مادرش را با «ژن، ژیان، ئازادی»، «زن، زندگی، آزادی»، «دادخواهیم این بیداد را»، «علیه فراموشی» و «پاینده ایران» آراسته است.
او اضافه کرد که این مراسم از ساعت چهار تا شش بعدازظهر روز اول آذر برگزار میشود.
پرستو فروهر، نویسنده، هنرمند و فعال حقوق بشر مقیم آلمان است که هر سال در آستانه سالگرد قتل والدینش که به عنوان یکی از قتلهای سیاسی-زنجیرهای دهه ۷۰ شناخته میشود، به ایران سفر میکند.
او روز نهم آبان هنگام ورود به ایران با برخورد عوامل امنیتی جمهوری اسلامی در فرودگاه تهران مواجه شد.
گلشیری، همان زمان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نهم آبان، پرستو فروهر به فرودگاه تهران رسید تا چون هر سال سالگرد پروانه اسکندری و داریوش فروهر را در خانه و قتلگاهشان برگزار کند و از نزدیک شاهد باشد که بر ما چه میگذرد.»
او اضافه کرد که ماموران امنیتی در فرودگاه وسایل الکترونیکی و گذرنامه او را ضبط کردند و از دستنوشتههایش کپی گرفتند.
پرستو فروهر، روز هشتم آبان در آستانه سالگرد قتل مادر و پدرش با انتشار یادداشتی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت امسال نیز «به همبستگی همراهان دادخواهی که سالهاست از دور و نزدیک در حفظ این آیین پایداری در خانه و قتلگاه فروهرها میکوشند»، امید میبندد.
با وجود تلاش جمهوری اسلامی برای سرپوش گذاشتن بر یاد فروهرها با اعمال فشار بر پرستو فروهر به منظور برپا نشدن مراسم سالگرد، پافشاری او بر برگزار کردن این مراسم در منزل پدر و مادرش ادامه داشته است.
مراسم بزرگداشت داریوش و پروانه فروهر، روز اول آذر سال گذشته نیز در خانهشان برگزار شد.
در این مراسم گروهی از فعالان سیاسی و کنشگران مدنی به دعوت پرستو فروهر، برای گرامیداشت یاد مادر و پدر او در محل قتل آنان گرد آمدند.
حکومت جمهوری اسلامی که همواره در تلاش است صدای خانوادههای دادخواه را ساکت کند، در سالگرد کشتهشدگان، بیش از پیش خانوادهها را با تهدید و اقداماتی از جمله بازداشت، تحت فشار قرار میدهد.
فروهر و اسکندری، رهبران حزب ملت ایران، اول آذر سال ۱۳۷۷ با ضربات چاقو در منزل مسکونیشان در تهران به قتل رسیدند. قتل آنها بخشی از کشتار فعالان سیاسی، نویسندگان و متفکران در دهه ۷۰ موسوم به «قتلهای زنجیرهای» بود.
روز ۱۲ آذر همان سال محمد مختاری، نویسنده، شاعر و عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران و روز ۱۸ آذر نیز محمدجعفر پوینده، مترجم و از فعالترین اعضای کانون نویسندگان ایران، ناپدید شدند که پس از مدتی پیکرشان پیدا شد.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی «عناصر خودسر» در این وزارتخانه را مسئول این چهار قتل اعلام کرد.
سعید امامی (اسلامی)، از معاونان سابق وزارت اطلاعات، در ارتباط با این پرونده بازداشت شد و بعدتر خبر خودکشی او در زندان اعلام شد.
ایران اینترنشنال