نمایندگان پارلمان اروپا روز دوشنبه ۲۰ آذر از جمهوری اسلامی ایران خواستند به خانواده مهسا امینی اجازه دهد که برای دریافت جایزه برتر حقوق بشری اتحادیه اروپا به فرانسه سفر کنند.
به گفته این قانونگذاران مقامات جمهوری اسلامی در ایران گذرنامههای مادر، پدر، و برادر مهسا (ژینا) امینی را ضبط کردند و نگذاشتند آنها برای رفتن به پاریس سوار هواپیما شوند.
در نامهای که به امضای ۱۱۶ نماینده پارلمان اروپا رسیده است، هدف از اعمال این محدودیت «خاموش کردن صدای خانواده ژینا مهسا امینی» و «جلوگیری از اظهارنظر آنها در مورد سرکوب ظالمانه حقوق زنان، حقوق بشر، و آزادیهای اساسی در ایران توسط جمهوری اسلامی» عنوان شده است.
این قانونگذاران با تاکید بر این که این اقدام جمهوری اسلامی را برنمیتابند، آمده است: «حقیقت نباید ساکت شود و چهره این جنبش آزادیخواهانه خارقالعاده باید به اروپا و جهان نشان داده شود.»
نمایندگان پارلمان اروپا در این نامه از نظام حاکم بر ایران خواستند با تغییر دادن این تصمیم، به مادر، پدر، و برادر مهسا امینی اجازه دهد روز سهشنبه ۲۳ آذر برای دریافت جایزه ساخاروف به پارلمان اروپا در استراسبورگ سفر کنند.
پیشتر یکی از نزدیکان خانواده مهسا امینی روز شنبه ۱۸ آذر، به صدای آمریکا گفته بود که جلوگیری از سفر این خانواده به شهر استراسبورگ در فرانسه «به درخواست وزارت اطلاعات» جمهوری اسلامی انجام شده است.
امجد امینی، مژگان افتخاری، پدر و مادر، و اشکان امینی، برادر مهسا امینی، شامگاه جمعه ۱۷ آذر برای شرکت در مراسم اهدای جایزه ساخاروف به مهسا امینی، به دعوت اتحادیه اروپا عازم فرانسه بودند اما ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در فرودگاه بینالمللی تهران از سفر آنها جلوگیری و گذرنامههایشان را ضبط کرده بودند.
یکی از نزدیکان خانواده مهسا امینی که خواست نامش فاش نشود، گفت که با «وجود این که دعوت از خانواده ژینا جهت سفر به اروپا قبلاً به اطلاع فرمانداری و استانداری کردستان و سایر نهادهای مرتبط رسیده بود، ولی هیچکس اعلام نکرد که آنها ممنوع الخروج هستند و حق سفر به خارج از ایران را ندارند.»
او اضافه کرد که «پس از مراجعه پدر، مادر و برادر مهسا امینی به فرودگاه بین المللی تهران، دریافت کارت پرواز و تحویل چمدان های شان، در قسمت پلیس گذرنامه به آنان گفته شد که ممنوع الخروج هستند و گذرنامههایشان را ضبط و از خروج آنها جلوگیری کردند.»
به گفته این منبع، «مامورین از علت ممنوعالخروجی خانواده ژینا اظهار بی اطلاعی کردند» و گفتند که شنبه صبح، برای دریافت اصل گذرنامه ها به اداره کل گذرنامه تهران مراجعه کنند.»
بر اساس این گزارش، اداره گذرنامه هم از این ماجرا اظهار بیاطلاعی کرد و در آن جا به اعضای خانواده مهسا امینی گفته شد که به ساختمان دادستانی کل استان تهران مراجعه کنند.
این منبع اضافه کرد که امجد امینی همراه با وکیل خود به دادستانی کل تهران رفتند و در آنجا مسئول دفتر معاون اول دادستان تهران به آنان گفته است که «خانواده شما به درخواست ضابط (وزارت اطلاعات) تا پایان دی امسال ممنوعالخروج شده اند و اگر پس از این زمان ممنوع الخروجی آنها تمدید نشد گذرنامهها برگردانده خواهد شد.»
جایزه ساخاروف برای آزادی اندیشه، که به جایزه ساخاروف شناخته میشود، هر سال به افراد یا گروههایی اهدا میشود که زندگی خود را وقف دفاع از حقوق بشر و آزادی اندیشه کردهاند.
اتحادیه اروپا مهر امسال این جایزه را به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» اختصاص داد.
کشته شدن مهسا امینی در شهریور ۱۴۰۱ در بازداشت گشت ارشاد اعتراضات گسترده در ایران و جنبش جهانی «زن، زندگی، آزادی» را به دنبال داشت؛ جنبشی که خواستار پایان حکومت جمهوری اسلامی و تحمیل حجاب بر زنان بود و با سرکوب شدید نیروهای حکومتی روبهرو شد. از آن زمان تاکنون برای شماری از معترضان بازداشتی احکام اعدام و زندان صادر شده است.
از: صدای آمریکا